DthepYEK
17 Aralık 2015 tarihinde eklendi
Vee efsane üçlemenin son halkası. İlk filmi oldukça beğenmiştim. Kaliteli ve yılına göre başarılı bulmuştum. İkinci filmi ise daha komik ve eğlenceli ama o kadar kaliteli bulmamıştım. Bu film ise bana hem kaliteli hem de eğlenceli geldi. IMDb puanı açısından birinci film daha yüksek ama bana göre çok fark olmasa da bu film bir tık daha yukarıda. Belki de serinin sonu olduğu için mi bilemiyorum ama ben en çok bunu sevdim.
Her filminde olduğu gibi aksiyon, kovalamaca, kaçışlar, patlamalar hiç eksik olmadı bu filmde de. Ama ilk filmle arasında 8 yıl gibi bir süre olduğu için sanırım teknolojik olarak biraz daha gelişmiş. Daha cesur sahneler çekmişler sanki. Herkesin en az bir kere izlemesi gereken bir seri.
Harrison Ford her zamanki gibi yine çok iyiydi. Bu seriyi Star Wars'in hemen öncesinde tamamlamam da Harrison Ford'u yakın zamanda daha sık görmeme neden olacak. Şimdi gidip bir de beyaz perde de izleyelim üstadı. Ayrıca Sean Connery'nin oyunculuğunu çok beğendim. O kadar savaşın arbedenin arasında sakin kalıp, umursamaz tavırla işini halletmesi ile beni mest etti. İyi seyirler... 8.1/10
"Archaeology is the search for fact... not truth. If it's truth you're looking for, Dr. Tyree's philosophy class is right down the hall." Indiana Jones and the Last Crusade[1989], Yönetmenliğini Steven Spielberg'ün üstlendiği, Öyküsünün George Lucas tarafından yazıldığı, Indiana Jones üçlemesinin son halkasıdır. Filmde Indiana Jones, yıllardır görmediği babasının kayıp olduğunu öğrenince hemen babasını aramaya koyulur. Amaçladığı görev, Babasının da yerini tespit edip, Nazilerin de peşinde olduğu, Hz.İsa'nın Kutsal Kasesi'ni bulup Ait olduğu yere yani; müzeye teslim etmektir. Spielberg'ün diğer İndiana Jones filmlerine göre bir tık daha yukarıda olan filmidir bana göre. Senaryosuyla seriye daha da farklılık katmış ve Aksiyon sahneleriyle önceki Indiana Jones filmlerini aratmamış. Özellikle 2. filmin ardından kayda değer bir yükseliş var. Indiana Jones serisine özgü bir kapanış filmi. Ülkemiz şehirlerinden Alexandrette (İskenderun)'nin tanıtımı açısından önemli olmasının yanında, Bu filmde de diğer Indiana Jones filmlerinde de olduğu gibi; Dini ögeler ön plana çıkarılmış, Hz İsa'nın Kutsal Kasesiyle Hıristiyanlık inancı ön planda tutulmuş; Benim gibi Dindarlık yönünden zayıf bir insan için saçma bulduğum noktalar çok fazlaydı filmin içinde. Yine de, Oyunculukların gerçekçiliği, Efektlerin yılına göre harika olması ve Aksiyon dozunun film boyunca yeterli seviyede olması, Film'i seve seve izlemeye yetiyor. 4.0/5
Muhteşem bir zevk bu seriyi izlemek.Ben hiçbir filmi harika derecesinde görmesemde her filmden(4.sü hariç)fazlasıyla zevk aldım.Spielbergin deha olduğunun ispatıdır bu seri.Bu filmde eski üçlemeye yakışan bir son ile veda etmektedir. 7.5/10
Serinin bariz en iyi filmi. Macera kurgusu olsun ses efektleri ve müziği olsun harikaydı. İkinci filmden aldıkları ders üzre kadroya profesyonel bir takviye yapmışlar. Bu zatı muhterem pek tabii ilk James Bondumuz Sean Connery... Ayrıca 1993te ölen 90lı yılların Brad Pitti River Phoenixte kadroda var. Filmin bazı sahneleri İskenderunda çekilmiş. Üzücü olan nokta hiç Türk oyuncu yok. Sultan rolünde Amerikalı, başında fes burma bıyıklı ajan rolünde Ermeni oynuyor(Kevork Malikyan). Hasılata gelince 50 milyon$ bütçeli film 500 milyon$ gişe hasılatı elde ederek yapımcılarına 10 kat gelir elde etmiş.. Mutlaka izleyin...
İlk filmin, aksiyon havası burada da devam etmiş. Seride, Paramount logosunun, filme yedirilmesi ve bu bölümde Indie nin nasıl 'Kamçılı Adam' olduğunu göstermesi güzeldi...
Film, Kuzey Amerikada 2.327 sinema salonunda gösterime girdi.[15] Sinemalarda gösterilmeden önce PG-13 sertifikası aldı. İtalyadaki ilk gösterimi Venedik Film Festivalinde gerçekleşti ve Indiana Jones e lultima crociata adı ile gösterildi. İlk haftasında 29.355.021$ kazandı. Son Macera, yaklaşık olarak Kuzey Amerikada 197 milyon dolar, dünya çapında ise 474 milyon dolar kazandı.[20] Yapım dünya çapında en çok hasılat yapan yetmiş üçüncü film oldu.[20]Film yorumcular tarafından olumlu eleştiriler aldı. BBCden Neil Smith filmi 'görmeye değer bir tecrübe' olarak tanımladı.[21] Filmcritic.com sitesinden Pete Croatto filmin 'karıştırılmamış bir eğlence' olduğunu yazdı.[22] Film Box Office Mojo sitesinde B+ derecesi aldı.[23] Film En İyi Müzik Efekti, En İyi Orijinal Şarkı ve En İyi Müzik dallarında Akademi Ödülüne aday oldu. En İyi Müzik Efekti dalında ödülü kazandı ve Sean Connery performansı sayesinde Altın Küre adayı oldu. 16 Haziran 2008 itibarıyla 10 üzerinden 8,3 puanla sitesinin 'En İyi 250 Film' listesinde 103. sırada yer almaktadır.[3] Ayrıca sitenin 'En İyi Macera Filmleri' listesinde elli film arasında 21. sırada, 'En İyi Aksiyon Filmleri' listesinde 30. sırada kendine yer buldu.[24] Rotten Tomatoes sitesindeki puanı %89 oldu.[4] İngiliz sinema dergisi Empireın 10.000 dergi okuru, 150 film yönetmeni ve 50 film eleştirmeninin oylarıyla düzenlediği, 'Tüm Zamanların En Muhteşem 500 Filmi' anketinde 306. sırada kendine yer buldu.[25] Filmin değerlendirildiği metindeki '...Spielberg belli ki yeni bir şeyler yapmak için çok uğraşmış. Ama yine de bu, Indy külliyatının en zayıfı olmaktan kurtulamıyor...' cümleleri ile Son Macera ın serinin en zayıf yapımı olduğu vurgulandı. Metinde ayrıca, Sean Conneryin canlandırdığı baba Jonesu filme yerleştirmenin başarı olduğunu belirten ifadeler de yer aldı.[26] Son Macera, Steven Spielbergin Indiana Jones serisinde favori filmi oldu.[27]Indiana Jones: Son Macera için hazırlanan lazerdiskler ve VHSler 1990 ve 1999 yıllarında piyasaya sürüldü. Ekim 2003te serinin diğer iki filmi Kutsal Hazine Avcıları ve Kamçılı Adam ile birlikte bir DVD setinde satışa sunuldu. 2008 senesinde hazırlanan yeni DVD baskısı 2003 yılındaki DVDde bulunan özelliklere ve yeni seçeneklere sahip olarak satılmaya başlandı.1989 yılında, LucasFilm, yapımdan uyarlanan Indiana Jones and the Last Crusade: The Graphic Adventure ve Indiana Jones and the Last Crusade: The Action Game adlı oyunları satışa çıkardı. Oyun, LucasArtsın oyun çağında çıkardığı Maniac Mansion, The Secret of Monkey Island, ve Indiana Jones and the Fate of Atlantis adlı oyunlarla birlikte en iyilerden biri olarak kabul gördü. NES şirketi de izin almadan bir oyun çıkardığı için iki farklı oyun çıkarıldı. Ayrıca Game Boy ve Game Gear konsolları için de Indiana Jones and the Last Crusade filminden uyarlanan video oyunları piyasaya sürüldü.[28]1994 yılında yeni bir devam filminin gündemde olduğu sıralarda JVC, Nintendonun Super Nintendo Entertainment System için hazırlanan Indiana Jones Greatest Adventure adlı oyunu yayınladı. LucasArts ve Factor 5 oyunu geliştirdiler.2008 yılında, LucasArts, Lego Indiana Jones: The Original Adventures adlı oyunu yayınladı. Oyunda serinin ilk üç filmden uyarlanmış hikâyeleri mizahi bir şekilde işlenmişti. Hasbro şirketinin film için çıkardığı oyuncaklar 2008 yılının Temmuz ayında satışa çıkarıldı.Indiana Jones and the Last Crusade Soundtrack John Williams soundtracki Yayınlanma CD 18 Mayıs 1989 Süre 59:00 Şirket Warner Bros. Records Yapımcı John Williams John Williams kronolojisi Temple of the Doom Soundtrack(1984) Indiana Jones and the Last Crusade Soundtrack(1989) Kingdom of the Crystal Skull(2008) Soundtrack albümü [değiştir]Film ile ilgili soundtrack WEA şirketi tarafından 1989 yılında piyasaya sürüldü. Albümde on üç adet beste bulunmaktadır. John Williams bu albümü Hollywood Stüdyo Senfoni orkestrası ile kaydetti. Concord Music Group şirketi, diğer Indiana Jones filmlerindeki parçalar ile birlikte 11 Kasım 2008 tarihinde yeni besteler ekleyerek beş diskli bir paket olarak yeniden satışa çıkardı.[29] Her ne kadar basit görünseler de, albümdeki parçaların, dinleyeni heyeanlandırdığı belirtildi.
gerçekten kusursuz bir macera filmi.aksiyon macera demek istemiyorum çünkü aksiyon denince artık akla araba takipleri,silahlar,dövüşler,patlamalar,teknoloji,görsel efektler gibi genelde son dönemde yapılan şeyler geliyor.indiana jones serisini anlatan kelime ise kesinlikle 'macera'.the last crusade de yine arkeolojik bir konudan yola çıkıp baştan sona tek saniye bile duraksamadan harika bir tempo ile ilerliyor.gayet hoş bir finale de sahip.dikkatli izlersek aralarda spielbergin çok ince ayrıntılarını ve ne kadar yaratıcı,yetenekli bir yönetmen olduğunu daha iyi anlayabiliriz.harrison ford için seri boyunca söylenecek tek bir kötü kelime,eleştiri bulunmuyor,bu filmde yanına babası olarak sean conneryi de alıyor ve kesinlikle müthiş bir renk katıyor sean connery filme.özellikle ikisinin beraber yer aldığı sahneleri izlemeye doyamıyor insan.raiders of the lost arktan başlanarak izlenmesi gereken bir seri aslında indiana jones.bu dört film sizi pişman etmeyecektir,evet sonuncusu da etmeyecektir bence çünkü o da gayet iyiydi.o 80ler havası eşliğinde maceraya doymak istiyorsanız indiana joneslardan iyisini bulmanız çok zor.sonuna kadar tavsiye edilir.günümüzde o kadar teknolojiyle vs. bile sürekli artan bir tempoda ve dur durak bilmeyen bir macera çekmek seyrek görebildiğimiz bir başarı.tabii aynı zamanda kesinlikle kalitesinden de ödün vermeyecek.the last crusade işte böyle bir film.
Seriye müthiş bir nokta konulmuş (tabi sonra devam filmi geldi ama :D) ? bu filmde de maceralar dur durak bilmiyor :D? sean connery filme ap ayrı bir hava getirmiş , Harrison ford la diyologları ve uyumları müthiş? Teknik açıdan da zamanına göre çok ilerde ?Son söz olrakta spilberg-lucas ikilisi böyle bir seriyi iyiki yapmışlar diyorum :D ? 10/9?
Ne acı, filmin orjinal adı Last Crusade, yani son HAÇLI Seferi. Buraya da oturmuş müslüman evlatları yazı yazıyor, şöyle güzeldi-böyle güzeldi diye. Soğuk Savaş dedikleri bu demek ki, dedesini öldürdüğünün torununa, oyunda ve filmde dedesini bir daha öldürtmek:(((
serinin içindeki hiçbir filmi bir diğeriyle kıyaslayamıyorum, çünkü hepsi birbirinden şahane ve etkileyici. indiana jonesların benim hayatımdaki yeri büyüktür ve favorilerim arasındadır. siz de kaçırmadan, hepsini, izleyin bence.