Mathilde'nin umutlarını canlı tutup ülkesine ihanet etmiş bir anti-kahramanı bulmaya çalışması savaş filmlerinde çok rastlanan bir durum değil.Dönem zorlukları çok net bir şekilde anlatılmış.Özellikle Jodie Foster'la alakalı sahneler çok dramatik.Kısacası kahramanlık destanı anlatmadan aksine anti-kahramanı ön plana çıkararak mesajlarını veren başyapıt olmayı fazlasıyla hakeden bir film.
hayli iyi bir jeunet filmi.Her hikâyenin başlı başına manalar taşıması ilgi çekici olmuş. Buna mekân, kostüm ve görüntü yönetimindeki ustalık da verildiğinde birbirinden hüzünlü hikâyeleri duygu sömürüsüne kaçmadan, savaşın anlamsızlıgını perdeyi kana bulamadan anlatan bir film cıkmıs ortaya...
bu öyle bir aşk ki sınır tanımıyor kalplerde ve bir kadın umudunu hiç soldurmuyor yüreğinde. Kaybedilmiş bir savaşta kazanılan sadece ? mathilde ? nin direnci ve inancı oluyor. Sevdiği adam uğruna fransanın her karışında kendini, ona ulaştıracak ipuçları arıyor. Bu öyle bir sevgi ki, her şeyin bittiğine inanan yüzler ve diller söndüremiyor kaybolanın bir gün bulunacağı hissini. Ta derinlere kazınmış ? mathilde ve manech? in sevgileri.Acı ve kederin her yanı sardığı günlerde, gidiyor cocuk isteksiz ve korkuyla bombaların döküldüğü vadiye. Aynı kaderi paylaşıyor, diğer dördü gibi, haksız bir sona savruluyor.ölüm her yanı sarmış, karanlık yüzünü insanlığa gösteriyor.o, umursamaz bir tavırla ağaca sevdiğini kazıyor.Amansız bir arayış başlıyor kaybedilen sevgilinin ardından. Her bir ipucu açıyor sisi ve meydana çıkartıyor şaşırtırcasına gerçekleri. İntikam için yanan başka bir sevgili, çekip alıyor öfkesini aldığı canlarla bir bir.ve gerçeğin ışığı ısıtıyor ? mathilde ? yi, karanlık koridordan geçip aydınlık bahçeye çıktığında. ?? jean-pierre jeunet ? arka fonda savaşı ve onun insanların yüreklerinde bıraktığı acıyı da yansıtarak, bir kadının sahip olduğu inancı bize, saf bir duygusallıkta ve bitmek bilmez arayışını, tonu hiç düşmeyen merak silsilesi eşliğinde izleyiciye sunuyor. Bu sunum iki sevgilinin küçüklüğünden başlayarak kademe kademe artıyor ve farklı karakterlerin birbirleri arasındaki ilişkinin işleniş biçimi olay örgüsünde kurgunun sağlamlığını açığa çıkarıyor.? Mathilde? yi sevgisine götüren süreç ve her bir bulgudan sonra başka hayatların hikayelerinin anlatılması öyküyü canlı tutuyor ve izlenir kılıyor. Tabi ki hiç kuşkusuz görselliğin yadsınamaz gücü, savaş sahnelerinin dokusunun gerçekçi işlenmesiyle somutluk kazanıyor. Oyunculuklarda ki sıcaklık ve samimiyet özellikle ? audret tautou? yu bir kez daha başarılı kılıyor. ?amelia? dan sonraki en iyi performansını bu filmde sergiliyor. Gözlerde bir damla yaş kalıyor ve dudaklardan dinmez bir sevgi fısıldanıyor ? kayıp nişanlı'ya. Aşkı yaşamak ve yaşatmak için bu film izlenmeyi hak ediyor.
çok kopleks bir senaryoya sahip olmasına rağmen izleyecinin kafasını karıştırmadan gayet sade hoş ve etkileyici bir biçimde hikayesini anlatan bir film. çok başarılı bir sinematografiye sahip çekim açıları özelikle ışık kullanımı ses kurgusu gibi detaylar filmi güçlendirmiş hikayeyi daha etkileyici kılmış fransız sinemasının etkileyici sinematografisine her karesinde şahit oluyorsunuz savaşın ne kadar boş ürpertici karmaşık ve sinir bozucu olduğunu politik oyunların ne kadar merhametsizce olduğunu ve aşk dostluk gibi insanların yarattığı ironileri çok başarıyla işleyen bir film başarılı sanat yönetimi sayesinde kendinizi her an o devirde hissediyorsunuz savaş sahneleri ise gayet etkileyici ürpertici ve savaşın ne kadar şeytani olduğunu kanıtlar nitelikteydi herşeyiyle bir başyapıt izlemenizi şiddettle tavsiye ederim
Kesinlikle aşk,umut üzerine yapılmış en iyi filmlerden birisi...Özellikle de hollywood aktris’inin bu filmde boy göstermesi de çok hoş,savaşın anlamsızlığına ve getirebileceği sonuçlara ışık tutan bu film,bence 10/8’i hak eder.
Yönetmen Jean-Pierre Jeunet’yu tebrik etmek lazım. Amélie’den sonra bu filmde de çok başarılı. Aynı çizgiyi devam ettirmiş. Filmdeki ufak ayrıntılar filmi sevmemiz sağladı. Belki filmi herkes sevmeyebilir ama, dikkatle izlendiğinde filmin başarısı ortaya çıkıyor bence. (8/10)
İçersinde bir çok film türünün öğelerini birden barındırıyor.Bir savaş filmi de diyebilrsiniz bir aşk filmi de hatta gerilim türünden de nasibini almış.Bunu güzel de harmanlamış hani.Ama yine de yer yer sıkıcı olmaktan kurtulamamış. 1.dünya savaşı sahnelerini etkileyici buldum.Savaşın bir çok yüzünü ortaya koyabilmiş.7/10
İsmi pek duyulmamış güzel filmlerden biri daha. Savaş dönemlerini anlatan filmler pek izlemem bu filmi çok beğendim ama. Romantizmin, dramın, içiçe ender şekilde girdiği bir tarihi dram filmi. Bir sakat kadının nişanlısını aramak için verdiği mücadele çok güzel işlenmiş. Bazı sahneleri insanın tüylerini ürpertecek şekilde verilmiş izleyin görürsünüz. 10/9
çok iyi umutlarla aldığım bir filmdi ve izlerken 'bu ne yaa?'dedirten türden bir film hayal kırıklığı içindeyim amelia'da böle bi filmdi bu 2 filmi izledikten sonra şöyle dedim:''Artık Fransız Sinemasına Son''
herkesin dediği gibi her sahnesinde Jean-Pierre Jeunet filmi olduğunu hissettiren güzel bi yapım daha...amelie deki kişiler çoğunlukta aşina yüzlerle daha keyifli isledim diyebilirim...umut ,insanın içinde ve asla kaybetmemesi gereken bi duygu ve bunu çok güzel bi şeklde işlemiş bence,daha güzel anlatılamazdı...eğer bu yorum bi dahaki nete girişimde burda olursa bu film gerçekten küseldir...=)
ben hiç beğenmedim.. daha güzel bir film bekliyordum. fransız sineması zaten beyenmem ama bu köüydü cidden. çok sıktı beni yarıda bıraktım.izleyemedim....