Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Yok
4,2

Hasan Akif Aycibin
Hasan Akif Aycibin

10 Ocak 2020 tarihinde eklendi
Film çok eski olmasına rağmen kendi izlettiren bir yapım. Adeta bir tiyatro havasında geçiyor. Modern bir savaş filmi havası vermiyor tabi ki de, 90 yıllık bir yapımın, günümüzdeki bol efektli filmler gibi olmasını bekleyemezdik. Film, sesin sinemaya girişinin ilk yıllarında çekilmiş. Oyunculuklar, modern stilden yoksunlar, bu çok belirgin bir şekilde göze batıyor. Modern oyunculuk sanatı daha oluşmadığını hissettiriyor. Filmin, 2 dünya savaşı arasında çekilmesi de gerçekten şaşırtıcı bir durum. O yıllarda böyle bir savaş karşıtı film yapmak zor bir iştir diye düşünüyorum.
Senaryo olarak gayet iyiydi ama bazı repliklerde filmin ne kadar eski bir yapım olduğu anlaşılıyor, bazı diyaloglar basit geliyor. Bazı sahnelerdeki diyaloglar ise gerçekten çok etkileyiciydi. Askerler bir yerde sohbet ederken savaşı kimsenin istemediğini, o halde neden savaştıklarını sorgulaması beğendiğim sahnelerdendi. Kurgusunu pek beğenmedim, o zaman kurgu işinin şu anki gibi kolay olmayacağını öngörebiliyorum. Sinematografisi bence başarılıydı ama kamerayı bazı sahnelerde fazla oynatmışlar. Filmde müzik neredeyse yoktu, sadece son sahnede kısacık bir müzik çaldı, o müzik gerçekten iyiydi. Film, gerçekçilik hissi fazla vermedi, ben bunu tiyatroya kaçan havasından dolayı böyle yorumluyorum, bir de oyunculukların eski stil olmasından dolayı öyleydi bence. Filmin kurgusu zayıf olduğundan dolayı fazla sürükleyici bir yapım değildi ama 2 saati aşan süresiyle kendini izlettiren bir yapımdı.
Film iyisiyle kötüsüyle beğendiğim bir yapım oldu.(Özellikle de son sahnesiyle) Savaşın her yönüyle kötü olduğunu, ülkeleri yönetenlerin siyasi menfaatleri yüzünden çıkan sorunlara savaşa katılan genç, masum, belki de ileride büyük mesleklerde olacak askerlerin maruz kaldığını işlemiş.
Filme verdiğim puan= 7,1