sipru
26 Aralık 2009 tarihinde eklendi
Denizaltı filmlerinin babası bu film,bir alman u-bot ve mürettebatının ne cefalar çekerek savaşa gitmeleri ve 2.dünya savaşında kahraman askerlerin sadece amerika ingiliz veya ruslarda olmadığını anlatan filmlerden,bunun dışında birde stalingrad filmini tavsiye ederim.
İçerisinde barındırdığı klostrofobik baskı, yıl gerçeğinin yaşlanmadığının kanıtı, sürenin akıcılığının muhteşemliği, oyunculukları, konuyu en sivri şekilde aktarışı ve daha nice özellikleriyle her bir anını izleten, mutlaka izlenmesi gerekenlerden.9.5/10
Sakın ha sürenin uzunluğuna bakıp korkmayın.Denizaltında geçen bir savaş/tarih filmine başlıyorum diye izlerseniz beğenmemeniz imkansız. Herhangi bir ulusun proragandası yok.Hatta kendi uluslarını,ideolojilerini eleştiren,sorgulayan bir tarzı var filmin.Kritik dakikalarda gerilim mükemmel işlenmiş ve bir bakıyorsunuz yarım saat bir anda geçivermiş.Hele o gemiyi batırdıklarında yüzlerindeki pişmanlık ifadesi yokmu! Söze gerek bırakmıyor gerçekten.
gemidekilerin susun bağırışları sizide alıp götürüyor o anda sesiniz soluğunuz kesilip torpil seslerini duymayı bekliyorsunuz...ayakta alkışlanması gereken bir film kesinlikle izlenmeli...
"Yapım, 1983te en iyi yönetim, görüntü yönetimi, efekt, kurgu, ses ve senaryo uyarlaması dallarında olmak üzere 6 Oscar adaylığına rağmen hiç ödüle layık görülmemişti."
Neden acaba? Sebebi Nazilerin İngiliz gemilerini batırışlarını ve bu zaferi anlatışları olabilir mi? Nazileri kötüleyen yada yahudi soykırımını anlatan bir film olsaydı o 6 oskarı almakla kalmaz, üstüne bir 6 oskar daha verirlerdi herhalde.
Filme gelince, uzun zamandır seyretmek istiyordum. Olağanüstü bir film. Wolfgang Petersanın en iyi filmi. Arkadaşın dediği gibi; çok uzun ama bitmesini hiç istemiyorsunuz. Daha önce U-571 filmini seyretmiş ve çok beğenmiştim. Muhtemelen U-571 Das Boota karşı çekilmiş bir Amerikan filmi.
3 saat aşkın bir film...zaman zaman sıkıldığımı saklayamam ama film gizi gizli beni izlemeye devam et diyordu...ve sonuna kadar da izledim ve pişman olmadım...göreviyle vicdanı arasında sıkışmış bir insan...bir yanda bu savaş "çocukların savaşı!" diyen bir kaptan..öte tarafta şeytani bir askeri zekayla ingiliz tankerlerini batıran yine aynı kaptan...bütün savaşları büyükler yani babalar çıkarır ama savaşıp ölenler çocuklarıdır,gençlerdir...beynimiz o kadar zehirlenmiş ki 2.dünya savaşında savaşan almanlar sanki doğuştan faşistmiş naziymiş gibi düşünüyoruz..nurenberg mahkemeleri diye bir alman filmini izlediğimde ilk kez almanlara ilişkin ezberim bozulmuştu...bu tür filmlerin persfektif kazandırıcı etkisi var....yani mazlum her zaman mazlum olmayabilir zalim de olabilir ve ya zalim bazen mazlum da olabilir....anglo-sakson emperyalizmi alman faşizminden daha masum değil maalesef ikisi de çocukların ve gençlerin kanından beslendi...beslenmeyde de devam ediyor...benden geçer not...
Hayatımda seyrettiğim en güzel film diyebilirim.Tek kanallı dönemde bu verildiği zaman bir çocuktum ama hiç peşini bırakmadım ve bu film sayesinde u-boot ların o zaman için dünyanın en sağlam savaş makinaları olduklarını öğrendim ve bununla ilgili bir sürü araştırma yaptım.Bir u-boot'ta yaşam savaşı veren askelerin ne kadar çaresiz durumda kaldıklarını ama gene de başarı azmi ile hayata tutunmaya çalıştıklarını çok sağlam oyunculuklarla gösteriyorlar. Herkesin bir kere izlemesi gereken bir film...
eğer ikinci dünya savaşı ve u-botlara ilginiz varsa mükemmel kelimesi yeterli gelmeyebilir,ama normal bir izleyiciyseniz tam anlamıyla mükemmel bir film...!izlenebilecek en iyi savaş filmlerinden biri.bu filmde amerikan yapımlarında olmayan,sadece amerikalıların canı olduğunu zorla kabul ettiren filmlerin aksine,almanların makine gibi işleyen ama duygusuz olmayan insanlar olduklarını görüyoruz..10/10