hddes
15 Mart 2009 tarihinde eklendi
gemidekilerin susun bağırışları sizide alıp götürüyor o anda sesiniz soluğunuz kesilip torpil seslerini duymayı bekliyorsunuz...ayakta alkışlanması gereken bir film kesinlikle izlenmeli...
3 saat aşkın bir film...zaman zaman sıkıldığımı saklayamam ama film gizi gizli beni izlemeye devam et diyordu...ve sonuna kadar da izledim ve pişman olmadım...göreviyle vicdanı arasında sıkışmış bir insan...bir yanda bu savaş "çocukların savaşı!" diyen bir kaptan..öte tarafta şeytani bir askeri zekayla ingiliz tankerlerini batıran yine aynı kaptan...bütün savaşları büyükler yani babalar çıkarır ama savaşıp ölenler çocuklarıdır,gençlerdir...beynimiz o kadar zehirlenmiş ki 2.dünya savaşında savaşan almanlar sanki doğuştan faşistmiş naziymiş gibi düşünüyoruz..nurenberg mahkemeleri diye bir alman filmini izlediğimde ilk kez almanlara ilişkin ezberim bozulmuştu...bu tür filmlerin persfektif kazandırıcı etkisi var....yani mazlum her zaman mazlum olmayabilir zalim de olabilir ve ya zalim bazen mazlum da olabilir....anglo-sakson emperyalizmi alman faşizminden daha masum değil maalesef ikisi de çocukların ve gençlerin kanından beslendi...beslenmeyde de devam ediyor...benden geçer not...
tek bir denizaltının içinde geçmesine ve 3.30 saat sürmesine rağmen hiç sıkılamadan izlediğim ve çok etkilendiğim bir film... 2. dünya savaşının alman tarafını ve savaşın psikolojik etkilerini anlatıyordu. spoiler: Filmde oynayan bütün oyuncuların oyunculuğu ve hikayesi harikaydı ama sanırım en çok johann'dan etkilendim. Özür dilediği ve askeri makhemeye çıkıp çıkmayacağını sorduğu sahne çok üzücüydü. O korkusunu gerçekten hissettim. Onun dışında yazdığı mektupların karısına gönderileceğini duyan askerin sevinci, gönderilemeyeceğini öğreninceki hayal kırıklığı; yarım şişe biraya havaya uçan askerlerin mutluluğu... Hepsini sanki ben yaşamışım gibi hissettim. Çok güzel çok özel bir film benim için
"Yapım, 1983te en iyi yönetim, görüntü yönetimi, efekt, kurgu, ses ve senaryo uyarlaması dallarında olmak üzere 6 Oscar adaylığına rağmen hiç ödüle layık görülmemişti."
Neden acaba? Sebebi Nazilerin İngiliz gemilerini batırışlarını ve bu zaferi anlatışları olabilir mi? Nazileri kötüleyen yada yahudi soykırımını anlatan bir film olsaydı o 6 oskarı almakla kalmaz, üstüne bir 6 oskar daha verirlerdi herhalde.
Filme gelince, uzun zamandır seyretmek istiyordum. Olağanüstü bir film. Wolfgang Petersanın en iyi filmi. Arkadaşın dediği gibi; çok uzun ama bitmesini hiç istemiyorsunuz. Daha önce U-571 filmini seyretmiş ve çok beğenmiştim. Muhtemelen U-571 Das Boota karşı çekilmiş bir Amerikan filmi.
eğer ikinci dünya savaşı ve u-botlara ilginiz varsa mükemmel kelimesi yeterli gelmeyebilir,ama normal bir izleyiciyseniz tam anlamıyla mükemmel bir film...!izlenebilecek en iyi savaş filmlerinden biri.bu filmde amerikan yapımlarında olmayan,sadece amerikalıların canı olduğunu zorla kabul ettiren filmlerin aksine,almanların makine gibi işleyen ama duygusuz olmayan insanlar olduklarını görüyoruz..10/10
Hayatımda seyrettiğim en güzel film diyebilirim.Tek kanallı dönemde bu verildiği zaman bir çocuktum ama hiç peşini bırakmadım ve bu film sayesinde u-boot ların o zaman için dünyanın en sağlam savaş makinaları olduklarını öğrendim ve bununla ilgili bir sürü araştırma yaptım.Bir u-boot'ta yaşam savaşı veren askelerin ne kadar çaresiz durumda kaldıklarını ama gene de başarı azmi ile hayata tutunmaya çalıştıklarını çok sağlam oyunculuklarla gösteriyorlar. Herkesin bir kere izlemesi gereken bir film...
Bence de bu film tamamıyla bir sinema dersi. Ses efektleri oskarını amerikalılar vermemişse kesinlikle bir art-niyet ararım. büyük haksızlık. ayrıca filmdeki atmosfer inanılmaz. hakkaten sıradan oyuncuları alıp bir şaheser yaratan bu yönetmeni alkışlamamız lazım.