<b>Kumpanya</b>nın Yolu Bize Düştü
Yazar: Ali ErcivanGeçtiğimiz Oscar ödüllerinde, kendisini daha önce bir filmi üzerinden ödüllendirmemiş olmaktan dolayı mahcup Akademi, Amerikan sinemasının New York yakasının öncülerinden Robert Altman'a bir onur ödülü sundu. 80'i aşmış olan yaşına rağmen dur durak bilmeden üretmeye devam eden ustanın son filmi A Prairie Home Companion geçtiğimiz günlerde Kuzey Amerika sinemalarında gösterime girmişken, 2003 tarihli önceki filmi Kumpanya (The Company) bizim topraklarımıza yeni ulaşıyor.
Bir bale grubunun çevresinde dönen film, dramatik yapı üzerine kurulu bir öykü anlatmaktan ziyade belgesel tadında bir üslup geliştiriyor. Sinemada "kahraman" üzerine kurulu bir öykü anlatıcılığı yerine, bol karakterli ve durumlu yapıları tercih eden Altman, bu akımın en önemli uygulayıcısıdır. Benzer bir yapıyı kullanan tüm yönetmenler onun takipçisi olarak anılır, onunla karşılaştırılır. Bu yüzden, Ateşli Geceler ve Manolya gibi filmleriyle tanıdığımız Paul Thomas Anderson'ın yeni projesinde Altman'a ikinci yönetmen olarak eşlik etmesi de hiç şaşırtıcı değil.
Ancak, Kumpanya, dramatik yapıdan iyice uzaklaşıp belgesel sınırlarında gezinen üslubuyla Altman'ın filmografisi içinde bile uç bir noktada duruyor. Popüler bir tercih olmadığı muhakkak ama yine de bunun olumsuz bir değerlendirme olduğunu sanmayın.
Özellikle dans sahnelerindeki sinema diliyle hayranlık uyandıran yönetmen, nice genç yönetmene taş çıkartacak ölçüde sağlam bir teknik ustalık gösteriyor. Profesyonel bir bale grubuyla çalışmanın özellikle etkileyici koreografilerde sağladığı avantaj bir yana, ışığından kurgusuna ve mizansenlerine, hayranlık uyandırıcı bir iş Kumpanya.
Bale kökeninin hakkını vererek bu filmde kariyerinin en başarılı performansını gösteren Neve Campbell ile birlikte Otomatik Portakal'ın efsanevi yıldızı Malcolm McDowell filmi sırtlanan oyuncular. Hollywood'un genç yıldızlarından James Franco da Robert Altman ile birlikte çalışma fırsatını kaçırmamış. Hiçbir aktör filmin önüne geçecek bir oyun vermiyor, kalabalık kadroya entegre oluyorlar.
Geç de olsa bu yaz vaktinde sinemalarımıza konuk olan bu mücevheri gönül rahatlığıyla herkese tavsiye edebilirim. Alıştığınız türde bir film olmasa bile, büyüleyici görselliği ve kendini çok rahat izleten akıcı yapısıyla keyifli bir seyirlik. Fırtına altında ve My Funny Valentine eşliğinde sergilenen dans gösterisi başta olmak üzere birçok unutulmaz film sekansı yaratmayı da başarıyor. Bana sorarsanız, sadece bahsettiğim bu sahne bile, Kumpanya'yı ilerde arşivlenmesi şart filmler arasına katıyor.