- Kes -Genellikle politik filmleriyle tanınan İngiliz sinemacı Ken Loach'tan kaçırılmaması gereken bir film ?Kes?. İngiltere'nin Oscar'ı olarak adlandırabileceğimiz Bafta ödüllerinden 2 dalda ödülle dönen filmde Loach, sıradan bir çocuğun hayatından bir kesit sunuyor bizlere.Geleceği, hayatı, ne olacağı, ne olduğu kimsenin umurunda olmadığı bir çocuk Billy. İngiltere'nin pek de iyi bir durumda olmayan kentinde annesi ve üvey abisiyle birlikte kalan Billy'nin babasının da onları terk ettiğini Billy'nin ağzından duyarız. Filmin hemen başında çalan bir saat ve bir yatakta yatan iki genç adam görürüz. Bu sahne Billy'nin hayatını açıklamaya yeterdir bir bakıma. Annesi tarafından yeterli ilgi görmeyen çocuk, üvey abisi tarafından da devamlı itilip, kakılmaktadır. Bu itilip kakılma esasen sadece üvey abisine için geçerli bir durum değildir. Okulda başta beden öğretmeni olmak üzere birçok öğretmeni ve sınıf arkadaşı tarafından aşağılanmaktadır. Billy kimsenin umurunda değildir, kendisi de ne yapacağını düşünecek yaşta değildir. Onu içerisinde bulunduğu hayat şartları o hale getirmiştir. Bu onun suçu olmamasına rağmen, bunun sonuçlarını o çeker ve her geçen gün daha da kötüye gider. Küçük adam, günlük yaşantısının hemen her kısmında şiddetle de karşı karşıya kalmaktadır. Film, şiddet üzerine de birçok şey söyler. İçerisinde bulunduğu sistemin onu bu duruma getirdiği hayatında tek değer verdiği şey ağaçta bulduğu ?doğan'ıdır. Onu besler, eğitir ve hakkında kitaplar okur. Hayatında en önemli varlık haline gelir ?Kes? adını verdiği bu kuş. Ken Loach, İngiltere'nin soğuk havası gibi filme soğuk bir atmosfer oluşturur. Her sahneyi itinayla çektiği çok barizdir. Özellikle futbol sekansı ve Billy'nin derste doğanını anlattığı sekans çok etkileyicidir, filmi izlediğim andan itibaren unutamayacağım sahneler arasına girmiştir. Billy karakterini canlandıran David Bradley, ilk filmi olmasına karşılık mükemmel bir performans çıkarır.Ken Loach'ın ikinci filmi olmasına karşılık usta işi bir anlatım gösterdiği ?Kes?; yokluk içerisindeki hayatının tek anlamı beslediği doğanı olan Billy'nin hayatından bir kesit, bir bakıma da hayatın ta kendisi!- Kes {Kerkenez} / Ken Loach (1969) -