durukankurt
23 Ağustos 2006 tarihinde eklendi
Hani bazen deriz ya o kötü biri , onunla konuşmayalım. işte bizdeki kötülüğün ilk tomurcuğu.... herkesin bir malcom x olmasını bekleyemeyiz tabi...ama o zaman bizde de bir şeylerin eksik olduğu andır. malcom x islamiyetin yakın zaman liderlerinden biri. zamanımızda islamın adını kullanarak onu karalayanlardan çok farklı bir insanmış. gerçek bir hayat hikayesinin danzel washington gibi iyi bir oyuncuda canlanmasını izleyin. muhammet aliyle olan bağlantısının görünmemesine bende şaşırdım doğrusu. Oscar vermezler tabikii yahudii destekli bir filmi değil kii ......
----İnsanım ben dünyanın her yerinde insanım'aynı haklarım var..aklı,,inançlarım bırakmak isteyip bırakamadıklarım?----yapmak istediklerim var benim..----bir insan ne kadar neyi yaparda başarırsa bende onu yapmak ve başarmak istiyorum?----hayattın pek kimseye tanımadığı o ikinci şansı elime geçirmişken asla bırakmak istemem?----yaşadığın hayatın değerini bilen insanlardan,,,yaşadıkça yaşadığı hayata değer katan insanlardan olmak istiyorum?----ne boş konuşmak benim derdim nede söz söylemek'sözlerim dinlensin anlattıklarım harcanmasın yeter?----mantık aleminin en ince çizgilerinden döndüm ben'dönmüşken kaybedemem ruhumu'terk etmekse hayatı giderim hiç durmam? insanlar olarak herksin bir olduğu,,,renk ve görüntüye önem verilmeyen bir dünya istiyorum..yaşadıkça huzur verecek,,mutlu etçek?.insanım ben ?
Zenci olmaktan utandığı için saçlarını yakıcı bir asitle düzleştirmeye çalışan Harlemli uyuşturucu ve kadın satıcısının, yirminci yüzyılın en büyük Müslüman devrimcilerinden birine dönüşmesinin tüyleri diken diken eden öyküsü..'Şimdi artık şehadet zamanıdır!'Malcolm X.
Denzel Washington bu filmdeki rolü ile nasıl oscar alamadı şaşıyorum. Kendisine oscar verdikleri filmdeki performansı ile hakediyorsa oscarı bu filmde gerçekten hakkı yenmiş demektir. Malcolm X belgeseli gibi bir film ancak Malcolm X'in Muhammed Ali ile yolları çok sıkı kesişen bir insan olmasına rağmen filmde bu konunun atlanmış olması gerçekten şaşırtıcı. Hatta kasıt var gibi.. zaten Ali filmininde spike lee tarafından sürekli ertelenmesinde sanırım bununla ilgili olabilir. Nitekim film michael mann'a kaldı. oysa ali'de malcolm gibi spike lee nin elinden çıksaydı böyle şahaser olurdu eminim. Sonuç itibarı ile gerçek bir başyapıta imza atıyor bu filmle denzel ve spike lee ikilisi.. gerçek bir belgesel tadında.. siyasi tarihle ilgilenen ve bu tür filmlerin tadını almak isteyen herkese şiddetle tavsiye ediyorum...
İyi işlenmeye açık bir konu fakat hızlı ve geçişltirilmiş bir senaryoya rağmen iyi oyunculuk sayesinde beğenimi kazandığını söyleyebilirim. şimdi bana kızabilirler 'ne geçiştirmesi kardeşim,film 3 saatten fazla sürüyor' diyebilirler ama bence uzun süresine rağmen yine de geçiştirilmiş konunun önemi ve ağırlığı.Yine izlenmeye layık bir film,hiçbir şey için olmasa bile D.Washington için mutlaka izlenmeli. 8/10
BU FİLMİ TV DE SEYRETMİŞTİM HİÇ BU KADAR ETKİLENECEÐİMİ ZANNETMEMİŞTİM.MÜKEMMEL BİR FİLİM.FİLMİ SEYREDERKEN MALCOMUN YAŞADIÐI MÜSLÜMANLİK TUFAFIMA GİTMİŞTİ.AMA HACCA GİTİP GERÇEK İSLAMI ÖÐREDİKTEN SONRA YAPTIKLARI MÜTHİŞTİ.GERÇEGİ ÖÐRENMESİ BAZILARIN İŞİNE GELMEDİÐİ İÇİN ŞEHİT OLDU.NE MUTLU ONA DENZEL WASHİNGTON ASIL BUNDAKİ ROLÜYLE OSCAR ALMALIYMIŞ.MÜSLÜMANLIÐIN IRKÇILIK ŞİDDET VB ŞEYLER İÇERMEDİÐİ GERÇEK İSLAMIN MALCOMUN HAYATININ SON DEVRESİ OLDUÐU ANLATAN FİLMİN EMEÐİ GEÇEN HERKESE TEŞEKKÜR ETMEK LAZIM