rudeonerudeone
1.698 değerlendirmeler
30 Haziran 2010 tarihinde eklendi
tertemiz,dupduru,su gibi akan bir film.belki şimdi izlediğimizde anlayamayacağımız,ya da tam olarak anlayamayacağımız diyelim,bir dönemle ilgili to kill a mockingbird.amerikada ırkçılığın en üst seviyelerde olduğu dönemlerle ilgili.bu nedenle izlerken size sıradanmış gibi gelen kimi olaylar aslında o zamanlar o kadar aykırı ve dikkat çekici ki...gregory peckten önce sanırım çocuk oyunculardan bahsetmek gerek.rollerine nasıl da girmişler,bir oyun oynarmış gibi doğal,inandırıcı,eğlenceliler.peck de zaten atticus kılığında o yerine göre soğuk,ciddi,yerine göre de şefkatli ve sevecen olarak,yani kısacası tam bir baba figürü oluşturarak üstüne düşeni layıkıyla yapıyor.sinema tarihine geçecek kadar güçlü görmememin başlıca sebebi sanırım o finaldeki olay.arthurdan bahsediyorum,biraz açıkta kalmış gibi geldi,finalini beğendim fakat arthuru daha bir açıklayıcı yapsalar,uzun tutsalar daha sağlam olurdu bana göre.ismi ile bile ilgi çekebilecek bir film,klasik sevenler pişman olmayacaktır.
Uzun zaman sonra beni yine çok etkileyen, yorum yazmak zorunda bıraktıran ve favorilerim arasına giren bir film. Mutlaka izlenmeli dediğim filmlerden biri oldu. O küçük çocuklarında bu filme katkısı çok büyük. Ama bunun yanında sağlam bir eleştirisi ve kaliteli bir senaryosu da var.
Ağırlıklı olarak, siyahilere karşı olan adaletsizliği ve eşitsizliği dile getiriyor film. bunu da bir çocuğun gözünden izliyoruz. Bu bakımdan benzerlerinden ayrılıyor. Bir mahkeme salonu sahnesi var, orada özellikle aklıma 12 Angry Men filmi geldi. Sürekli adaletten bahseden şu Amerikanın çok yakın tarihinde ne kadar adaletli olduğunu bize gösteren ve hatırlatan bir film.
Ben o çocuk oyunculardaki saflık ve samimiyeti çok seviyorum. Eğer ki çocuk oyuncuları kaliteli bir film izliyorsam zaten bende 1-0 önde başlıyor o film. Bence bazı şeyleri anlatırken o saflığı kullanmak çok daha etkili olabiliyor. Bu bakımdan da sevdim filmi. Netice izleyin derim. iyi seyirler... (Criticker: 84/100, IMDb: 8/10)
Muhteşem bir uyarlama,muhteşem oyuncular...Hukuk savaşı temalı filmlerin en önemli örneklerinden birisi olmasının sebebiyse sömürüye kaçmadan,akıcı bir anlatımı olması.Bir zamanlar yoğun seyreden ırksal ayrımlar,toplumsal hiyerarşi ve önyargılarla beraber adalet sistemini kısacası modern gibi görünen toplumların çarpıklıklarını sorgulayan film sinema tarihinin en iyileri arasında olmayı sonuna kadar hakediyor.
Siyah beyaz filmleri ayrı bir seviyorum nedense. Kendine has tarzı olan sıcak mı sıcak bir film kesinlikle sıkılmazsınız. Mahkeme sahnesinde 12 kızgın adam filmi gelmişti aklıma. Kesinlikle izleyin
Bu filmde oyuncuların performansı ayrı ayrı övgülere layık. Özellikle çocuk oyuncular filmde çok tatlı bir atmosfer oluşturmuşlar. Küçük bir ayrıntı belki; ama Gregory Peck'in ses tonu çok hoşuma gitti.
kitabı okudum ama ingilizcesini okudum. bu nedenle bir takım şeylerin eksik kaldığını düşünüyordum. benden kaynaklana bir şey mi bilmiyorum ama karakter analizinde yeterli bilgiyi alamadım kitaptan. filmi izledikten sonra karakterler ve olaylar daha iyi oturdu aklıma. her şeye rağmen muhteşemdi. "a sin to kill a mockingbird" tüm filmi açıklamaya yeter...
Filmin ilk bir saati kanımca biraz sıkıcı,sonrası oldukça sürükleyici.Gregory PECK oyunculuğula büyüledi beni,Robert De Niro tarzında.Siyah beyaz olmasa 60'lı yıllara ait bir yapım olduğunu anlaşılmayacak nerdeyse.Irkçılık, sınıf ayrımı, iyi ve kötünün mücadelesi çok ama çok iyi aktarılmış...spoiler:
Filmin kitabını ingilizce okudum.Gerçekten harika bir kitap.Filmi siyah beyaz izledim ve filmin de kitap kadar güzel olduğunu düşünüyorum.Bence herkes izlemeli .Gerçekten mükemmel bir film.