Film realite adına tam bir başyapıt. İkna yeteneği nelerin değiştirdiğini ortaya koyan etkileyici bir film. Filmde geçen ''Ne zaman ön yargılarınızı kullansaniz gerçekleri göz ardı edersiniz'' repliği filmin ana mesajını veriyor.
Film o kadar mükemmeldi ki anlatamam. Şuanda okuyorsan ne yapıyorsan bırak ve izlemeye git. Toplumda çoğunluğun söylediği herşeyin doğru olmadığını anlatan çok ama çok iyi bir şaheser.
Her hukukçunun izleyerek "Masumiyet Karinesine" bir örnek alması gerekir. Filmin sonunda çocuğun gerçekten katil olup olmadığına takılmayın. Bir suçlunun serbest kalması bir masumun öldürülmesinden iyidir.
Öncelikle bu filmi çok beğendiğimi söylemeliyim. Hani insanlar az fiyatına rağmen verimli iş gören ürünlere fiyat-performans ürünü diyorlar ya. İşte bu da tam olarak tarih-performans ürünü bir film bence. 1957 yılında bu kadar iyi senaryoya sahip bir film... Bu tarihte çekilmiş olup hala bu kadar güçlü duran bir senaryo görmek etkileyiciydi. Müthiş ya...
Film siyah beyazdı. Hayatımda ilk defa siyah beyaz bir film izledim. Ama bu durum canımı sıkmadı. Olayların akışına o kadar kapıldım ki bu farklılığı sadece 1-2 kez fark ettim.
Ayrıca edindiğim bilgilere göre film sadece 21 günde çekilmiş. Gerçekten çok takdir edilesi bir yapıt.
Filmde jüri odasında klima olmaması, havanın nemi ve odadaki kişi sayısının fazla olması odadaki atmosferi bunaltıcı bir hale getiriyor. Bu yüzden jüri üyelerinin terlemesi çok iyi olmuş. 8 numaralı jüri baştan beri terliydi zaten, yüzü parlıyordu. 8 numaralı jüri üyesinin karşısında oturan gözlüklü bir jüri, filmin bir sahnesinde hiç terlemediğini belirtmişti. Fakat kendi düşüncesinin hatalı olduğunu anlayıp 8 numaralı jürinin fikrini mantıklı bulurken kafasından akan ter damlası inanılmaz bir detaydı. Filmdeki bu ve buna benzer detayları da bayağı beğendim gerçekten.
Filmin içeriği de çok akıllıca işlenmiş. 8 numaralı jürinin başta on bire bir tek olması daha sonra diğer jüri üyelerini de ikna edip sanığı suçsuz bulmaları çok etkileyiciydi. 8 numaralı jürideki soğukkanlılık, ikna kabiliyeti ve zeka olayların seyrini tamamen değiştirdi. Daha sonra ikna olan diğer jüri üyelerinin de bilgileriyle bütünleşince olayı mantığa yatar bir sonuca bağladılar. Ayrıca karakterlerin çoğunun birbirinden farklı hikayelerine de yer verilmiş filmde.
Ön yargılarımı kıran sade ama çarpıcı bir anlatıma sahip bu filmi izlemek hem sinema açısından hem de insan doğasını anlamak açısından büyük bir deneyimdi.spoiler:
Film güzel ve sürükleyici ilerliyor. Konusu ve işleyiş içine çekmesinin yanı sıra iyi mesajlar verip bir de önyargının içinden geçmenin tanımını yapıyor. Film belki dönemine göre iyi bir çıkış yaptığı için günümüzde bile hala popüler o günlere göre değerlendirirsek gerçekten çok iyi hatta günümüze göre de öyle denebilir ama bazı insanlar haddinden fazla abartıyor diyebilirim. Benim için mükemmel değil, iyi ve çok iyi arasında bir yapımdı. 7,5/10