Tarafsız Bölge
    4,1
    Tarafsız Bölge hakkında görüşlerin ?

Cinelikes Herşey Insanlar Için
    Cinelikes Herşey Insanlar Için

10 Eylül 2020 tarihinde eklendi
    Bence kusursuz bir filmdi. Daha iyi anlatılmazdı. Önünde onca insan ölüyorken tarafsız olamazsın. Sessiz kalmak tarafsız olmak olmaz. Tam da bunu anlatıyor. İçinizi biraz acıtsa da maalesef gerçek. Ayrıca barış konseyinin tarafsız değil bayağ fotoğrafta güzel görünmek için poz verme konumunda olduğunu ima etmişler. Yaşananlar da öyle olduğunu gösteriyor gerçi. İzlemelisiniz 👍
    Ugur Tazegül
    Ugur Tazegül

22 Aralık 2016 tarihinde eklendi
    Bosnalı Yönetmen Danis Tanovicin bol ödüllü ilk filmi 'Tarafsız Bölge'de, Yugoslavya'daki savaş anlatılıyor. Bir sığınaktaki üç asker arasında geçen film, savaşın kazananları değil kurbanları olduğu gerçeği üzerinde hikayesini şekillendiriyor.Savaşlar sürüp giderken insan kim suçlu, kim haklı demekten alamıyor kendini. Filistinliler mi? İsrailliler mi? Hindular mı Müslümanlar mı? Sırplar mı Boşnaklar mı? Aslında kimin gözünden bakarsak diğer taraf suçlu. Tarafsız olmaksa neredeyse imkânsız? Böylesine bir konu üzerine tarafsız bir film çekmekse o kadar da imkânsız değil!'Tarafsız Bölge' (No Man's Land), yönetmeninin deyişiyle 'nefret ve uyumsuzluğun doğal olmadığını ve kesinlikle çözüm getirmediğini' anlatmayı amaçlayan, savaşlarda her iki tarafın da kurban olduğunu vurgulayan bir film. Bu da En İyi Yabancı Film dalında Altın Küre, Cannes Film Festivali'nde En İyi Senaryo ödülü alan ve Oscar'a da aday olan filmin tarafını belirliyor: Barış...!! Yaşam hakkı üzerine tek taraf tuttuğu, daha doğrusu 'tutmadığı' konu ise Barış Gücü. Konforlu ofislerinde güzel sekreterleriyle oturan büyük adamların,'Hepsi manyak' dedikleri küçük ülkelerin insanlarının yaşamları hakkında karar verme hakkı...! Tanovic'in ilk filmi olmasına rağmen hiç bir karesinde sırıtmayan 'Tarafsız Bölge', bir sığınakta sıkışıp kalan üç askerin yaşam savaşı etrafında Yugoslavya'da yaşanan dramı gözler önüne seriyor. Film savaşı kimin başlattığı ve aslında kimin haklı olduğu sorununa herhangi bir yanıt vermiyor, iki millet arasındaki bu kızılca kıyametin neden koptuğu ve neden bu kadar çok kan döküldüğüne dair derin tarihsel ve sosyolojik analizler yok; ancak Sırpların ve Boşnakların bir daha kolay kolay biraraya gelemeyeceğine ve ortak menfaat çatısı altında birleşemeyeceğine dair güçlü psikolojik deliller var. BM' güçlerinin bu olaya nasıl oyun gibi baktığı, orada bulunduğu süre içinde nasıl bir duyarsızlık ve "adam sendecilik" içinde olduğu kimi zaman komik, kimi zaman acıklı dokunuşlarla işleniyor. Filmde bir Fransız çavuş dışında kimse olayın gerçek yönüyle yani kısılıp kalmış çaresiz üç insanın derdiyle ilgilenmiyor: Milliyet, ego, iktidar ve politika ekseninde, Avrapa'nın orta yerinde çıkmış ama Avrupa'nın utancı olmuş; belirsiz ve neredeyse herşeyin mübah olduğu savaşın sözde kahramanlarına, medyaya da gereken cevabı veriyor yönetmen. Tanavic'in bu savaş karşıtı filminde rahatsız edici olan tek şey savaşı Türkiye'den izlemiş ve yüreği ağzına gelmiş bizler için "cani millet" olarak kodlanmış Sırpların yeterince "kötü" görünmemesi. Boşnaklara özgü mizah duygusu ile Avrupa soğukkanlılığı birleşince böyle oluyor demek ki; gerçi, tehlike geçmemişken Bosna hâlâ pimi çekilmiş bir bomba üzerinde hareketsiz yatmaya mahkumken, neyi ne kadar söyleyebilirsiniz ki? Yinede yönetmen birşeyler anlatmaya çabalamış bu yüzden takdiri hakediyor..Son olarak terör bir ülkenin kaderi olmamalı.Aydınlık,barış içinde bir dünya hayal olarak kalmamalı.Bize düşen birbirimize sıkıca sarılmak. Unutmayalım din,dil,ırk ,siyasi görüş vs.hepsi boş. Hepimiz doğup ölüyoruz.Tek gerçek insan olmak ve insan kalabilmek…SİNEMAKAFASI 10 / 8.0
    DthepYEK
    DthepYEK

25 Ocak 2016 tarihinde eklendi
    Bir Boşnak ve bir Sırp asker savaş sırasında oluşan bir ortam sonucunda iki hattın arasında sıkışıp kalıyorlar. Biraz komik gibi görünse de savaş anını anlatan dramatik bir film aslında. İki askerin psikolojilerini ve o anki yaşadıklarını acı gerçekleri ortaya koyuyor.

Savaşı kim başlattı ? Sen başlattın, ben başlattım. Bunun bir önemi yok. Eğer ortada bir savaş varsa, suçluyu aramayı bırakıp öncelik o savaşı bitirmek olmalıdır. Savaşların belki siyasi olarak kazananı olsa da kaybeden hep insanlık olmuştur. Tepedeki adamlar oturduğu yerden emirleri verirler. Ama orada göğüs göğüse çarpışan, emirleri yerine getirmeye çalışan askerler kimsenin umurunda olmaz. İşte bu filmde de bu askerlere biraz olsun değinilmek istenmiş. Psikolojik olarak ne duruma geldiklerini görünce savaşı daha net anlıyoruz.

Çok karmaşık veya mükemmel bir kurgusu yok. Ama amacına ulaşmış, değinmek istediği konuyu trajikomik bir biçimde anlatmış bir film. Aynı zamanda En iyi yabancı film Oscarını da almış bu film, biraz kenarda köşede kalmış. Denk gelirseniz mutlaka izleyin. İyi seyirler... 7.7/10
    rudeonerudeone
    rudeonerudeone

5 Kasım 2015 tarihinde eklendi
    Şöyle bir silkinelim. Sonuçta "Amelie"yi alt edip 2002 yılında "En İyi Yabancı Film Oscar"ını almış bir filmden bahsediyoruz. Bosna Savaşı'na farklı şekilde ele alan filmlerden biri. Örneğin savaş ile özdeşleşen Saraybosna'nın o yıkık dökük atmosferi yerine, boş bir arazi var elimizde. En büyük başarı bu boş arazide, Sırp ve Boşnakları iki adamın şahsına indirgeyerek, ülkelerin yaşadıklarının özetini bu iki adamın film boyunca yaşadığı ve yaptığı pek çok şeyde bizlere sunmasıydı bana kalırsa. Hatta bu iki başrolün yanında üçüncü bir Boşnak var ki, o da tüm arada kalmışlığı, çaresizliği, umutsuzluğu ile, yine savaşı ve savaşın saçmalığından en derin şekilde etkilenmiş milyonlarca insanı iliklerimize kadar hissetmemizi sağlayan bir metafor adeta. Ve tabii hem filmde, hem de 90'lardaki savaşta yine çok kritik bir rolde karşımıza çıkan United Nations. Son olarak, tüm bu olanları izleyen ve dünyaya aktaran haberciler. Her aktör, dediğim gibi filmde adeta bireylere dönüşmüş olarak sunuluyor. Oldukça etkileyici. Pek çok çarpıcı diyalog geçiyor karşılıklı olarak.
    jamesbond-2
    jamesbond-2

14 Ekim 2012 tarihinde eklendi
    Güzel ve anlamlı bir film kesinlikle; sonu itibarıyle yoruma da açık aslında günümüzde bildiğimiz gerçekleri anlatıyor tabi çarpıcı bir şekilde.Dar bir mekanda geçmesine ve yer yer sıkmasına rağmen beğendim ben ..
    real-boy40
    real-boy40

9 Şubat 2011 tarihinde eklendi
    sırp ve bosna savaşını anlatan çok kaliteli bir yapım diyebiliriz,biraz ağır ilerliyor ama ilerledikçe insanın içine işliyor,filmin sonunda yine avrupanın gerçek yüzü ortaya çıkıyor 10/9
    algebrator
    algebrator

14 Mayıs 2009 tarihinde eklendi
    pekte iyi olduğu söylenemez.belgesel gibi,vasat yani 6/10
    VcdSamimiyeti
    VcdSamimiyeti

18 Mart 2009 tarihinde eklendi
    senaryo iyiydi,ama geri kalan herşey oldukça kötü.
    yalnizreis86
    yalnizreis86

1 Mart 2009 tarihinde eklendi
    çok etkileyici bi film orjinalini izlemek daha bi ayrıcalık katıyor
    ilkyazzz-vesna
    ilkyazzz-vesna

7 Ağustos 2007 tarihinde eklendi
    Tek kelimyele etkileyici!! Müthiş bir film herkese tavsiye ediyorum. Orijinal dilde izleyebilirseniz çok daha etkileyici...
    boyunayim
    boyunayim

30 Temmuz 2007 tarihinde eklendi
    dün gece tv8’de izledim. Hakikaten çok iyi film. Böyle düşük bütçeli özgün senaryo filmleri yönetmen berbat etmezse eğer çok iyi oluyor.
    beck31
    beck31

30 Temmuz 2007 tarihinde eklendi
    çok fazla gerçekleri anlatan film.
    erasmus1984
    erasmus1984

20 Nisan 2007 tarihinde eklendi
    etkileici bir film!
    bence bu film bu puanı hak etmiyor.
    bosna'daki savasta, birbirleriyle carpısan milletlerin ne kadar ortak yanları oldugunu bu filmde de goruyoruz,,gerek konusmalarındaki benzerlik gerekse aynı cografyada yasamanın verdigi balkan bilinci!
    ve de en onemlisi yine batı Avrupa'daki ve ABD'deki medyanın ve poitikacıların bolgeyi gunumuzde de oldugu gibi tanımadıgını bir kere daha izleme fırsatımız oluyor.
    tayfunkoroglu
    tayfunkoroglu

14 Mart 2007 tarihinde eklendi
    bosna savaşının en şiddetli zamanında tarafsız bölgeye sığınmak zorunda kalan 2 boşnağın ve onların yaşayıp yaşamadığını kontrole giden bir sırp askerin yaşadıklarını anlatan leziz bir film.

100 metrekarelik alanda sürükleyici film olur mu?- olur. şahane bir film. oyun içinde oyunların döndüğü çarpıcı bir film.
    pnr-yagcioglu
    pnr-yagcioglu

14 Ağustos 2006 tarihinde eklendi
    bir savaş ancak bu kadar yalın ve etkileyici anlatılabilirdi.bravo danis tanovic!!!!
    muhteşem bi son!! insanı derinden etkileyen ve şoke eden bir final.özetle HARİKA