Hesabım
    Ejder Avcıları
    BEYAZPERDE ELEŞTİRİSİ
    3,0
    Ortalama
    Ejder Avcıları

    Ejder Avcıları

    Yazar: Melis Zararsız

    Aslında animasyon sanatı söz konusu olduğunda, ya Japon sinemasından ya da Tim Burton sinemasından bir örnek görmek istiyor insan ama Fransa'nın bu denemesi de animasyon dünyası adına dikkat çekici elbet.

    Değişik boyutlarda, değişik şekillerde küçüklü büyüklü küme adalar. Dünya böyle uçuşan adalardan oluşuyor, bir nevi öte dünya yaratılmış... Cahil köylüler, efendiler, çok bilmişler, birbirinden farklı farklı tipler bu ada-köylerde yaşamaktalar ve ejderlere karşı savaşabilecek güçlü ejder avcıları aramaktalar. Gwizdo ve Lian-Chu ise ejder avcıları olarak çalışıp para kazanmak isteyen iki beceriksiz... Onları çılgın maceralara sürükleyerek kendilerine inanmalarını sağlayacak olan ise hayalperest küçük kız Zoe oluyor.

    Çocukların cıvıltıları arasında seyretmiş olduğum bu rengarenk animasyon, bir TV dizisi uyarlaması. (Hatta daha önce çizgi romanmış.) Fransa'da ilgiyle izlenen çizgi film dizisi, TV izleyicilerini hedef aldığından olsa gerek, çok parlak veya ilginç bir konuya sahip değil. Üzücü olan şu ki, sinema filmi de aynı şekilde ilerlemiş. Karakterlerin, çevrenin gerçekten sempatik tasarımlar olması filmi görsel anlamda çekici kılsa da, konunun hafifliği ve şaşırtıcı öğelerin pek bulunmaması, bu animasyonun çocuklardan öte bir seyirciyi pek de hedeflemediğini hissettiriyor. Bu noktada aklımıza Japon anime yönetmeni/senaristi Satoshi Kon'un Tokyo Godfathers ve Paprika isimli animeleri geliyor. Animasyonların çizim açısından başarılı olmaları bir yana, öykülerin orijinalliği ve işlenişin sağlamlığıdır söz konusu filmlerde bizi etkileyen.

    1996'da kurulan Futurikon, Ejder Avcıları gibi çizgi filmlerin yanısıra, diziler, belgeseller ve uzun metrajlı filmler üreten bir şirket. Bunların arasında Minuscule, Kaput ve Zösky, Sinek Öyküleri, İnek, Kedi ve Okyanus gibi çalışmalar var. Fakat sanırım Japon animelerle kıyaslamanın yanısıra Amerika'nın en başarılı animasyon stüdyosu Pixar'ın ürettiği son birkaç filmin üzerimizde bıraktığı etkiyi de düşününce (Kayıp Balık Nemo, Ratatouille) Futurikon'un hedeflediği pazarda yer alabilmesi için birkaç fırın ekmek daha yemeleri gerektiğini hissediyoruz.

    Çocuklar ve kendilerini hala çocuk gibi hissedenler için her şeye rağmen keyifli bir iki saat geçirtecek olan animasyonda ilginç müzikler dikkat çekiyor. Filmde yaratılmış olan orijinal evrene bu denli güzel yakışan bu otantik müzikleri, Karayip Korsanları, Konstantin ve Miami Vice'ın müziklerinin bestecisi Klaus Bedelt yapmış. Film için ana temalar belirleyerek bu temaların üzerinden besteler yaptığını söyleyen Bedelt, filmi oluşturan faktörleri, "macera, cesaret, arkadaşlık, nezaket, üzüntü" kelimeleriyle özetleyerek bunların üzerinden çalışmış, oldukça da başarılı bir iş çıkarmış olduğunu söyleyebiliriz.

    Animasyon dünyasının iddialı yapımlarına bir rakip gelmiş mi diye düşünmeden, son günlerde çevremizde varolan gri bulutlardan ve gerçek hayattan bir süreliğine kopmak ve güzel müzikler eşliğinde havada uçuşan adacıklara basarak renkli bir dünyada bir süre gezinmek istiyorsanız, Ejder Avcıları'nı izlemek fena fikir olmayabilir.

    Daha Fazlasını Göster
    Back to Top