Kahraman Şerif (High Noon - Tam Öğle Vakti ya da uyarlandığı romanın adıyla Tin Star - Teneke Yıldız)1952 ABD yapımı dramatik western filmidir.
Senaryosunu Carl Foreman, John W. Cunningham'ın kısa öyküsü The Tin Star'dan uyarlamış, filmi Fred Zinnemann yönetmiş, başlıca rollerinde Gary Cooper, Grace Kelly, Thomas Mitchell, Lloyd Bridges, Katy Jurado, Otto Kruger, Lon Chaney Jr. ve hatta Lee Van Cleef oynamışlardır.
Siyah beyaz görüntüleri büyüleyici olan filmin Oscar ödüllü müziği Dimitri Tiomkin'e aittir. Unutulmaz tema şarkısı "Do Not Forsake Me" (veya diğer adıyla "The Ballad of High Noon")
Filmde, tam evlenip emekli olacağı gün ölümcül düşmanlarının kasabaya intikam için geri geleceklerini öğrenen ve kasabayı terkedip gidemeyecek kadar gururlu olan Şerif Will Kane'in (Gary Cooper) korkmuş ve sindirilmiş kasaba ahalisinden beklediği desteği bulamayarak düşmanları karşısında tek başına mücadele etmek zorunda kalması anlatılmaktadır.
Film aslında alegorilerle doludur. Senatör McCarthy'nin ABD'de başlattığı Komünist "cadı avı" karşısında entellektüellerin suskun kalmasının bir alegorisidir. Aydınların kurtarmaya çalıştıkları halk tarafından anlaşılamayıp yalnız bırakılmasının da bir alegorisidir.
Filmin senaristi ve yapımcısı Carl Foreman da senatörün Komünist kara listesindedir ve Hollywood'un en ateşli Anti-Komünistlerinden biri olan filmin başrol oyuncusu Gary Cooper sayesinde son anda ama geçici olarak kurtulmuştur. Foreman daha sonra İngiltere'ye kaçmak zorunda kaldı.
"High Noon" üzerinde en çok inceleme yapılmış western filmlerinden biridir. Hollywood'un sağ kanadının en ünlü kovboyu John Wayne, aciz kalan bir şerifin kasaba halkından yardım dilenmesi temasını şiddetle eleştirmiş ve cevap olarak Howard Hawks'la birlikte bu filmin tam bir antitezi olan Rio Bravo (Kahramanlar Şehri) (1959) filmini çevirmişti.
Tam 7 dalda aday gösterildiği Oscar ödüllerinden "en iyi aktör", "en iyi kurgu", "en iyi müzik" ve "en iyi orijinal şarkı" dallarında 4 tanesini kazanmıştır. ABD'de "kültürel, tarihi ve estetik olarak önemli" filmler arasına seçilerek Kongre Kütüphanesi'nin "Ulusal Film Arşivi"nde muhafaza edilmesine karar verilmiştir
Güçlü kadrosuna rağmen başlarda hem ABD hem de Avrupa'da entellektüel yankı bulmayan "High Noon", Fransız sinema eleştirmeni Andre Bazin'in Cahiers du cinéma dergisindeki eleştiri ve analizlerinden sonra farkedilmiş ve film John Ford'un Cehennemden Dönüş (Stagecoach) filmiyle beraber westernin iki başyapıtından biri olarak anılmaya başlanmıştır. Western türüne ayrı bir saygınlık da kazandırarak The Bravados, The Big Country, ve Çöl Aslanı (The Searchers) gibi daha ciddi ve mesajı olan westernlerin yolunu açmıştır.
Lee Van Cleef'in ilk sinema filmi "High Noon"dur. Cleef bu ilk filminde tek bir sözcük bile sarfetmez.
Filmde geçen zaman ile gerçek zaman hemen hemen aynıdır. Filmdeki olaylar filmin gerçek süresi olan yaklaşık 1,5 saat içinde olup biter. Bu duruma sinemada çok az filmde rastlanır. Filme olaylar sabah 10:35 'te başlar, öğleden sonra 12:15 'te biter. Bu, filmin süresine oldukça yakın bir süredir.
Filmin tema şarkısı "Do Not Forsake Me, Oh, My Darlin'" (veya diğer adıyla "The Ballad of High Noon") müzikal olmayan bir filmde kullanıldığı halde Oscar ödülü kazanmış ilk şarkıdır.