Yağız Alp Akaydın'ın yönetmen koltuğunda oturduğu ve 25 Ekim 2024'te vizyona giren "Bir Cumhuriyet Şarkısı", sadece bir film değil, aynı zamanda genç Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş felsefesini ve sanata olan inancını anlatan dokunaklı bir destan. 1930'ların Türkiyesi'ne bir pencere açan yapım, ilk Türk operası "Özsoy"un yaratılış sürecini merkezine alarak, bir ulusun küllerinden doğuşunu ve modernleşme arzusunu notalarla, fırça darbeleriyle ve sarsılmaz bir iradeyle nasıl şekillendirdiğini gözler önüne seriyor.
Tarihi bir dönem anlatılmasına rağmen didaktik bir dil kullanmaktan özenle kaçınıyor. Bunun yerine, karakterlerin kişisel hikayeleri ve sanatsal üretim süreçleri üzerinden o dönemin ruhunu yakalamayı başarıyor. Film, sadece bir opera eserinin ortaya çıkışını değil, aynı zamanda cumhuriyetin temel değerlerinin – çağdaşlaşma, laiklik, bilime ve sanata verilen önem – toplumda nasıl kök salmaya başladığını da incelikle işliyor.
Filmin en güçlü yanlarından biri, şüphesiz ki oyuncu kadrosunun performansı. Ahmet Adnan Saygun rolünde Salih Bademci, bir sanatçının yaratım sürecindeki gelgitlerini, coşkusunu ve endişelerini büyük bir ustalıkla canlandırıyor. Bademci'nin performansı, izleyiciyi Saygun'un dünyasına çekerek onunla birlikte heyecanlanmasını ve üzülmesini sağlıyor.
Mustafa Kemal Atatürk'ü canlandıran Ertan Saban ise, alışılagelmiş Atatürk tasvirlerinin dışına çıkarak, daha insani, sanata tutkun ve vizyoner bir lider portresi çiziyor. Saban'ın Rumeli şivesini kullanımı ve Atatürk'ün karizmasını yansıtmadaki başarısı takdiri hak ediyor.
Güzel anlatıldığını ve işlendiğini söyleyebilirim. Fakat senaryonun bazı kısımlarının çok uzun sürüp bazı kısımlarının hızlıca bağlanması sebebiyle benden 4 yıldız aldı.