Sanat Aceleye Gelmez, Aceleye Gelirse de Sanat Olmaz…
Yazar: Gizem Şimşek KayaDystopian Films, Into The Frame Productions ile MM Trap ortak yapımcılığında çekilen Mickey’s Mouse Trap ya da The Mouse Trap, Türkiye’de gösterime girdiği adıyla ise Mickey Mouse'ın Tuzağı adlı yapımın yönetmen koltuğunda, This Was America (2020), Deinfluencer (2022), What Lurks Beneath (2024) gibi yapımların da yönetmenliğini yapmış olan Jamie Bailey oturuyor. Senaryosunu Simon Phillips’in kaleme aldığı yapımın görüntü yönetmenliğini de Bailey üstlenmiş. Müzikleri Darren Morze tarafından yapılan yapımın oyuncu kadrosunda ise Simon Phillips, Sophie McIntosh, Madeline Kelman, Ben Harris, Callum Sywyk, Mireille Gagné, James Laurin, Kayleigh Styles, Mackenzie Mills gibi isimler bulunuyor.
Yapımın konusunu gece eğlence salonunda bir katille sıkışıp kalan gençlerin yaşadıkları olaylar oluşturuyor. Alex'in 21. doğum günüdür, ama eğlence salonunda geç vardiyada mahsur kaldığı için arkadaşları ona sürpriz yapmaya karar verir. Ancak Mickey Mouse gibi giyinmiş maskeli bir katil, Alex'in hayatta kalması gereken kendi oyununu onlarla oynamaya karar verir. Alex, doğum gününde bu oyundan sağ çıkmak için arkadaşlarıyla birlikte zorlu bir mücadeleye girişecektir.
Disney'in en sevilen ikonlarından Mickey Mouse’un “Steamboat Willie” adlı animasyonda kullanılan versiyonu, telif süresi bittiği için 2024 itibarıyla kamu malı statüsüne geçti. Telif korumasının süresi dolan karakter, artık herkes tarafından kullanılabilen bir karakter haline gelir gelmez önce Youtube gibi dijital platformlarda kısa korku filmlerine konu olmaya başladı. Bu kısa filmlerin hemen akabinde ise bu yapım çekildi. Kısa filmlerin başarısına erişemeyen, tam olarak doğaüstü mü yoksa bir seri katil mi anlatmak istediğini bilmeyen, ilk uzun metraj olmak adına aceleye gelmiş bir yapım karşımıza çıkıyor. Uzun metrajın başarısızlığına değinmeden önce kısaların neden etkili olduğuna göz atmak gerekiyor.
Kısalarda genellikle gençlerin birbirlerine pas attıkları bir challenge işleniyor ve bu challenge ise telifi düşmüş olan Mickey Mouse’un “Steamboat Willie” adlı animasyonu. Challenge’ı kabul ederek bu animasyonu izleyenler gemi sesi duymaya başlamaları sonrasında doğaüstü bir şekilde Mickey Mouse tarafından öldürülüyorlar. Bu uzun metrajda ise yine “Steamboat Willie” adlı animasyonu izlemekte olan bir karakter bulunuyor. Bu karakter aynı zamanda eğlence salonunun patronu, ancak sonrasında bu patronun maske takarak gençleri tek tek avlaması işleniyor. Burada da yine bir sorun karşımıza çıkıyor. Bazı durumlar doğaüstü iken bazı durumlar seri katile işaret ediyor. Oyuncuların performanslarının da hayli düşük olduğu yapım, ilk Mickey Mouse korkusu olmak için çekildiği çok belli olan başarısız bir yapım olmaktan bu nedenle öteye gidemiyor.
Disney’in Winnie The Pooh karakterinin telifinin düşmesi sonrası çekilen Winnie The Pooh: Blood and Honey (2024) gibi başarısız olan bu yapımın sonrasında da başka Disney karakterlerinin de korku filmleri duyurulmaya başlandı. Pinokyo, Bambi gibi başka Disney kahramanları da korku filmlerinin karakterleri olarak yakında Bambi: The Reckoning (2024), Pinocchio: Unstrung (2025) gibi yapımlarla karşımıza çıkmaya hazırlanıyor. Winnie The Pooh: Blood and Honey (2023) ne kadar başarısız bir yapımsa Winnie The Pooh: Blood and Honey 2 (2024) ise hem önceki filminin teknik sorunlarının farkında olup onunla alay eden, hem de senaryosu, makyajları oldukça başarılı olarak karşımıza çıkan, derli toplu bir yapım olmuştu. Aceleye gelen ve ilk olmaya çalışan filmler ise bu üretim çılgınlığı içerisinde yok olup gitmeye mahkum oluyorlar.
Sonuç olarak Mickey’s Mouse Trap; hızlıca çekilmiş ancak öncesinde çekilen kısa filmler kadar dahi akılda kalıcı olamayan, yetersiz ve amatör bir yapım olmaktan öteye geçemiyor.