Ünal Ege Altan
1 değerlendirme
11 Kasım 2023 tarihinde eklendi
Tarihsel olarak birtakım önemli kısımlar atlanmış; fakat filmin yapımı gereği kısa ama yoğun anlatım içermesi gereken bir eser olarak değerlendirmemiz gerektiğini göz önünde bulundurduğumuzda açık ara daha iyisi gelene kadar en iyi Atatürk filmi bence.
Film Berbat ötesi yapılmış..insana bildiklerinide unutturacak bir film.Filmin sonunda 11 yaşındaki çocuğuma sordum ne öğrendin diye,Atatürk çok sigara içiyordu dedi....Ben bu filmde emek görmedim.Film bitsede sinemadan çıksam diye sıkıntıdan patladım..Kardeşim güzel bir film cevirinde herkes gözleri dolu dolu çıksın o sinemadan..bizim tarihimiz bu değil. Film tam bir fiyasko..boşuna zaman kaybı
Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anıyoruz çok fazla tarihten anlamam ama duygusu bana pek geçmedi umarım 2.film çok daha güzel olacaktır...
Durum duygu aktarımı, olayların işleyişi, atamın zekası konusunda,tarihsel süreç akımında, kısacası birçok açıdan filmde boşluklar var.Açıkçası Atatürk kırmızı çizgim ve filme giderken içimde bulunan heyecanı, izlerken kaybettim.
Filmi bir açıdan güzel ancak pek çok açıdan da yetersiz buldum. Enver paşanın Atatürk’ü engellemeleri ve Atatürk’ün yolunda çıkardığı zorluklar ilk defa bir filmde anlatıldığı için beğendim. Ancak pek çok detay vardı filmde anlatılabilecek, bunlara hiç değinilmemiş olması çok yetersiz hissettirdi bana filmi. Mesela; Bulgar ateşeliği döneminde opera sahnesi önemliydi ama o operayı gördükten sonraki Atamızın yorumu çok çok önemli ve genç kuşaklara anlatılması gereken mesajlar içeriyordu. Atatürk ün yorumu es geçilmiş burada ayrıca yine aynı görevde Bulgaristan’da bir kafede otururken yaşadığı olay da çok çok önemli bir mesaj idi ama tamamen es geçilmiş. Bunun dışında anlatılması gereken ama atlanan çok önemli onlarca detay vardı ve bunların kesinlikle anlatılması gerekirdi. Varsın 10 filmlik seri olsun ya da 8 sezonluk 20 bölümden dizi olsun, uzun da olsa anlatılması gereken olaylar atlanmış. Koskoca Atatürk ün hayatı zaten bu kadar kısa süreye sığdırılamayacak kadar dolu aslında ama çok azımsanacak kadar az gösterilmiş olaylar. Zübeyde Hanım rolünde ise daha doğal güzelliği olan o dönemi yansıtacak sarışın bir kadın bulunabilirdi. Aras bulut evet tipi olmamış ama oyunculuğu ile kurtarıyor durumu.
Filmi iki gün önce izledim. Söz konusu ulu önderimiz başkomutan Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK olunca film eleştirisi azarken ellerim titriyor. Cast seçimi hakkında olumsuz yorumlara katılıyorum ancak ellerinden geleni yapıp duyguyu yansıtmaya çalışmışlar ancak kurgu açısından birkaç eleştirim olacak. öncelikle çok fazla olay ve konu olduğu için çoğu yerde özet geçilmiş hatta bazı kısımlar izleyiciye bırakılmış bence tüm dünyanın kabul ettiği atamızı bu ülkede hala sevmeyen bu kadar insan varken olayların daha açıklayıcı olmasını beklerdim. Ayrıca filmde Atatürk'ün olayı kişiselleştirip aslında vatan için yola çıktığı davasının sanki babasının intikamı olarak gösterilmesi, sürekli sanrılar gören ruhsal açıdan zayıf gösterilmesi hiç hoşuma gitmedi ve oldukça canımı sıktı. Umarım kasıtlı yapılan algı operasyonu değildir.
Songul Oden in disinda tum oyunculari cok begendim. Bu bayani oynarmasaydiniz daha iyi.olurdu daha dogal daha anac bir kadin olmasini isterdim. Guzel oynamis fakat yuzundeki dolgu ve botokslarla role yakismamis olmamais karaktere uymamamis hoş durmamis.. filme bayildim. Tebrik ediyorum.
Tek kelime ile KUSURSUZ. Ata'ma bir kez daha hayran oldum. Beni görmek demek mutlaka yüzümü görmek demek değildir. Benim fikirlerimi, benim duygularımı anlıyorsanız ve hissediyorsanız bu yeterlidir. Mustafa Kemal ATATÜRK
açıkçası diziden film yapılmasından dolayımı bilmiyorum ama çok daha iyi olmasını beklerdim bütçede az tutulmuş çok belli oluyor. Aras bulut, Sarp Akkaya, Berk Cankat ve bir kaç oyuncu dışında cast seçimi o kadar kötü ki özellikle oyuncu arkasında duran kişiler sokaktan toplanmış gibiler. Songül ödenin oyunculuğunu severim ama hiç olmamış asla yakışmamış. Arasın oyuncuğu çok iyi olduğu için izlenebilir. Keşke biraz daha özenilseydi.
Film gayet güzel. Tabi Disney Plus'ın yayınlamamasına sebep olan Ermeni,Yunan ve Araplar, film çıktıktan sonra da bazı kisvelerle yorumlar ve eleştiriler yapıyorlar. Daha da iyisi çekilebilirdi tabi ki. Ama gayet güzel film.