En yararlı eleştirilerEn yenilerEn çok eleştiri yazmış üyelerEn çok takip edilen üyeler
Filtrele:
Hepsi
volkanick
Takipçi
683 değerlendirmeler
Takip Et!
3,5
27 Ekim 2012 tarihinde eklendi
Avustralyalı bir grup askerin kendileri ile hiç alakası olmayan bir savaşa nasıl katıldıkları üzerine bir film.Filmin büyük bölümü gençlerin savaşa nasıl gittiklerini anlattığı için onlarla bir bağ kuruyorsunuz ve film gücünü bu bağdan alıyor.Adamlar bize karşı savaşmaya geldikleri için belki farklı bir gözle izliyorsunuz filmi.Ama büyük paralar harcamadan yada harcadığını iddia etmeden çekilmiş,komik görsel efektler içermeyen(bkz:çanakkale 1915) gerçeklerden kopuk olmayan bir hikaye (bkz:çanakkale çocukları) anlatan bu filme saygı duyuyorsunuz.
Bu yapımın üç önemli özelliği var.1-Peter Weir adlı eşsiz sinemacının uluslararası arenada yükselişini başlatması.2-Peter Weir ile koşut Avustralya sinemasının yükselişinin öncü yapımlarından biri olması.3-Mel Gibson adlı genç aktörün ülkesinde başlayıp(Mad Max) Hollywoodda zirveye çıkacak kariyerinin ilk yapıtaşlarından biri olması.
işgal birliklerinin öyküsünü değil de kendi özgürlük savaşımızda kendi dramlarımızı anlatan bir filmi yorumlamayı öncelikle isterdim ancak böyle bir yapımımız yok. çanakkaledeki kahramanlarımıza değinen onlarca film çekmişiz gibi bizde çekilen tek yapım da (gelibolu 2005) tam anlamıyla bir fiyasko. hatta yapım yılı ve kendi dramlarına değinmesinden ötürü gallipoli(1981)i daha saygıdeğer buluyorum.bu filmin savaştan 65 yıl sonra çekilmesi; çanakkale zaferinin işgal birlikleri için ne derece büyük bir travma olduğunu anlatması açısından önemlidir.aradan 500 yıl bile geçse çanakkalenin bizim için ne anlama geldiği o dönemin nesillerine muhakkak anlatılmalıdır. bunun yollarından biri de büyük bütçeli filmler çekmekse, büyük bütçeli filmler de çekilmelidir.çanakkale zaferi abartılmaya asla ihtiyaç duymaz, en gerçek haliyle olduğu gibi tarafsız olarak dahi anlatılsa tam bir türk destanı olur.nasılsa istanbul daha sonra işgal edildi deyip çanakkaleyi gereksiz bir zafer olarak görenler de tarihi muhakkak iyi değerlendirsin. ingilizler 1915te türklerden böyle bir tokat yemeseydi 1922de başta istanbul olmak üzere işgal ettikleri hiçbir topraktan çekilmez bizim lehimize hiçbir antlaşmaya da imza atmazdı.
Mel Gibson’un gençlik filmi. Belki bir ana tema eksik ama bir şekilde karakterlerin psikolojik süreçlerini ve arkadaşlıklarını izlemek keyifli. Savaşan birçok gencin seçme şansının bile olmadığı ve neden savaştıklarından haberleri bile olmadığını düşünecek olursak tüm dünya için savaşların benzer etkileri var. Filmde Mısır’daki çekimler de şaşırtıcıydı.
Beyazperde.com'da gezintiye devam etmek istiyorsanız çerezleri kabul etmelisiniz. Sitemiz hizmet kalitesini artırmak için çerezleri kullanmaktadır.
Gizlilik sözleşmesini oku.