BEYAZPERDE ELEŞTİRİSİ
    Ortalama
    Tuzak

“Bir Shyamalan Klasiği: İyi Atmosfer, Kötü Senaryo”

Yazar: Onur Kırşavoğlu

Sinema tarihinin en çok tartışılan isimlerinden biri olan, hayran kitlesini enteresan bir şekilde çok kaybetmeyen ama son yıllarda kotardığı birçok yapımda hayal kırıklığı yaratan senarist yönetmen M. Night Shyamalan, yeni filmi Trap (Tuzak)’le sinemalardaki yerini aldı. Film, yönetmenin ilk dönem yapımlarını andırıyor ve izleyiciyi bol gerilimli bir atmosferle karşılıyor. Başlıca rollerde Josh Hartnett, Ariel Donoghue, Saleka Shyamalan ve Hayley Mills’in yer aldığı film, kalabalık bir konser alanında, kolluk kuvvetlerinin bir seri katili yakalamak için düzenlediği geniş çaplı bir operasyonu anlatıyor. Daha doğrusu seri katilin bunu anladıktan sonraki manevralarını... Bir tek mekan anlatısı olarak başlayan Trap, daha sonrasında akıl oyunları ve kedi-fare kovalamacasına dönüşüyor. Shyamalan, her zamanki gibi bir cameo sahnesiyle de kendini göstermekten geri kalmıyor.

Ishana Shyamalan'ın yakın zamanda vizyona giren ve fena bulunmayan korku filmi "The Watchers"la sektöre giriş yapması ve Saleka Shyamalan'ın babasının bu yeni filminde popstar Lady Raven'ı canlandırması ve elbette M. Night Shyamalan’ın saf gerilime dönmesiyle bir Shyamalan mevsimi yaşıyoruz diyebiliriz. Bu konuda gayet memnunuz. Zira, M. Night Shyamalan, en zayıf filminde bile etkileyici bir atmosfer yaratmayı başarır ve kendini izletme konusunda pek sorun yaşamaz. Bu da o filmlerden biri. Gerilim sosu ve atmosfer kurma başarısı konusunda yine sınıfı geçiyor. Zamana karşı bir mücadeleye girişilen, karakteri hataya sürükleyen ya da sıkışmışlık hissiyle kaplı, çıkış yolu aranan hikayeleri seven izleyiciler için keyifli bir 105 dakika onları bekliyor diyebilirim. Filmi klasik bir şekilde üç bölümde değerlendirmek olası: Birinci bölüm, aynı zamanda en iyisi olan konser alanında yaşanan ve karakterin zeki hamlelerini gördüğümüz giriş bölümü, ikinci bölüm, biraz kedi fare kovalamacası barındıran ve mantık hataları sıklaşsa da keyifle izleten gelişme bölümü ve sonuncusu, en kötüsü olan, filmin dağıldığı ve “bu kadarı da olmaz” dedirten hamlelerin olduğu sonuç bölümü. Shyamalan finale giderken filmin iyi puanlarını cömertçe harcıyor ve basit bir TV filmi hikayesi yazıyor. Bu bölümün tek artısı ise Shyamalan’ın alameti farikası olan sorunlu ve travmatik karakterler yaratımına bir yenisini kazandırması. Josh Hartnett’ın canlandırdığı Cooper, Shyamalan’ın filmografisindeki diğer “sorunlu” karakterlerle akrabalık bağlarına sahip ve bu durum filmin tamamen b sınıfına düşmesini engelliyor. Elbette, Josh Hartnett’ın sağlam performansı da...

Geçtiğimiz yıl "Oppenheimer"la yavaştan geri döndüğünün sinyallerini veren Hartnett, şimdi de "Trap"le bu hissiyatı pekiştiriyor ve en iyi performanslarından birini ortaya koyuyor. Filmi beğenen, vasat bulan ve nefret eden benzer şekilde çok olacaktır ama Hartnett’ın performansı konusunda herkes olumlu görüş belirtecektir diye düşünüyorum. Hem iyi aile babası, hem cani bir seri katili oynamak için doğru bir karar olduğunu ispatlıyor. Saleka Shyamalan da çıkış yakalayacak bir performans sunmuş. Popstar olarak hiç sırıtmayan genç Shyamalan, gerilimli anların da üstesinden gelmeyi başarıyor. Sanırım adını yakın zamanda daha çok duyacağız. Bu arada M. Night Shyamalan da her zamanki gibi ufak bir rolle seyirciyi selamlıyor ve izleyicilerde bir tebessüm yaratıyor.

"Trap", ilk filmleri kalibresinde olmasa bile onlara göz kırpan ve M. Night Shyamalan'ın gerilim yaratma konusunda başarılı olduğunu bir kez daha kanıtlayan bir yapım. Süreyi idareli kullanıyor ve temponun düşmesine asla izin vermiyor. Oyuncular da buna iyi destek veriyor ama mantık hatalarıyla dolu, gerçekçilikten uzak ve manevraları basite kaçan senaryosu sonuç hanesinde filme çok büyük zarar veriyor. Yine de Shyamalan’ın büyük hayal kırıklığı yaratan filmleri arasına bu filmi dahil etmeye elim varmaz. En iyiler arasında da yer bulamayacağı aşikar. Filmografisinde ortalarda bir yerde yer alacağını söylemek ve Shyamalan’a biraz daha şans vermemizi sağlayacak seviyede olduğunu belirtmek doğru olacaktır. Ya da daha bilindik bir tabirle keyifli biz pazar akşamı filmi diyebiliriz. Shyamalan, bu filme bir devam çeker mi bilinmez ama Cooper karakteri için kafasında düşünceler muhakkak vardır. Yakın dönemde, hayal kırıklıkları arasında iyi olan yapımların çoğu salt gerilim türüne ve bu tarz karakterlere ait olanlar. Yani gerilimi başka türe entegre etmeden işe giriştiğinde salondan nispeten mutlu ayrılıyoruz. Bir sonraki filmi de umarım bu minvalde bir hikaye barındırır.

Vizyon tarihi 2 Ağustos 2024 | 1s 45dk
    Yönetmen M. Night Shyamalan