şahane bir kara-film.orson welles dehasını yönetmen olarak,yeteneğini de aktör olarak paylaşıyor yine bizlerle.filmin içine girmem yaklaşık yarım saati buldu ancak o saniyeden sonra da bir daha çıkamadım.sürükleyici konusu,radikal çekimleri,müzikleri ve muhteşem oyuncu performanslarından güç alıyor film.welles'i biraz tanıyanlar onun bazı sembolik çekimlerini,sinema tarihinde onun imzası haline gelmiş kamera açılarını,yaklaşıp uzaklaşmaları hemen fark edeceklerdir.charlton heston dediğimizde aklımıza ilk olarak o büyük epik filmler gelir,ancak bu kara-filmde de usta aktör harikalar yaratıyor.vargas karakteri uzun boyuyla,bıyığıyla ve kişiliği ile sinemada hep hatırlanacak karakterlerden biri.başrol kadında hepimizin psycho ile hatırlayacağı janet leigh var.kendisine pek iş düşmüyor ancak yine de rolünün hakkını veriyor sonuna kadar.ve tabii ki hank quinlan.yine sinema tarihine geçmiş bir karakter.orson welles tek kelimeyle muhteşem.filmin finaline doğru yaşananlardan sonra artık her şeyin değişeceğini ve bildiğimiz klasik "pişmanlık" finallerinden birine şahit olacağımızı zannederken,kötümser hava ve bencillik hala devam ediyor.filme dair övülecek çok şey var.kısacası çok kaliteli bir suç filmi.çok kaliteli insanların elinden çıkmış.tavsiye ediyorum.i