İç Bayıltıcı Casus Filmi
Yazar: Tuğçe Madayanti Şenİngiliz film yönetmeni, yapımcı ve senarist Matthew Vaughn, şık görseller, ilgi çekici aksiyon sahneler ve bir miktar mizahtan oluşan kendine özgü yönetmenlik tarzıyla tanınıyor. Genellikle pop kültür referanslarına ve dönemin müziğine sıkça yer vermesiyle filmleri zeitgeist mediuma dönüşüyor. En çok bu sebeplerle Vaughn’un filmleri hem ticari başarı hem de eleştirel beğenileri toplama potansiyeline sahip.
Yönetmenin filmlerinde sıkça gördüğümüz unsurlardan biri anti-kahramanlar ve de geleneksel kahraman kavramlarına meydan okuyan karakterlerdir. 2004 yılında Daniel Craig'in oynadığı "Layer Cake" filmi ile yönetmenlik kariyerine başlangıç yapan Vaughn’un filmografisinde X-Men karakterlerinin gençlik yıllarını anlattığı "X-Men: First Class" ve İskoç çizgi roman yazarı Mark Millar'ın çizgi romanına dayanan "Kingsman" filmleri öne çıkmakta. Geleneksel casus filmi temalarını mizahi bir şekilde ele aldığını bildiğimiz yönetmenin bu hafta vizyona giren "Argylle" isimli filminde aksiyon, mizah ve parlak sinematografinin karışımını ve bahsettiğim özelliklerin pek çoğunu bir kez daha görmekteyiz. Dünya prömiyeri 2 Ocak'ta İngiltere'nin Londra kentinde gerçekleştirmiş olan film yeni vizyona girdi ve sinema gösteriminin ardından Apple TV+ üzerinden izlenebilecek.
Filmin tanıtımlarında Henry Cavill, Dua Lipa, Samuel L. Jackson’ın isimleri daha ön planda geçse de aslında filmin başrollerinde Bryce Dallas Howard ve Sam Rockwell yer almakta. Başrol için tercih edilen Bryce Dallas Howard’ın, 0 beden kapak güzeli tercihlerinin yerine geçmiş olması filmin büyük artısı. Hollywood’un casus kadın portrelerinde izleyiciye dayatılan güzellik algısını, Bryce Dallas Howard’ın şahaneliği ile klas bir şekilde yerle bir ettiğini düşünüyorum. Gizli bir ajan ve küresel bir casus örgütü hakkında casusluk romanları yazan münzevi bir yazar olan Elly Conway (Bryce Dallas Howard), yazdığı casusluk kitap serisindeki olay örgülerinin, gerçek dünyadaki olayları gerçek zamanlı olarak yansıtmaya başladığını fark eder ve hikaye casus Aidan (Sam Rockwell ) ile tanışınca aksiyon komediye doğru açılır.
"Argylle" bir yanıyla klasik İngiliz casus filmlerini andırsa da daha modernleşmiş bir film. Bu filmi benzerlerinden ayıran en belirgin özellik, stilize edilmiş aksiyon sahnelerindeki renkli koreografi. Aksiyon filmlerinde sıradanlaşan ve ilgi çekmeyi başaramayan dövüş sahneleri, bu filmde hızlı tempo, dinamik ve bir nebze olsun yaratıcı fikirlerle daha çekici bir hale sokulmuş.
Filmin mizah ve zekasına bakacak olursak, Kingsman filmlerinin hikaye anlatımından alışık olduğumuz zekice hazırlanmış diyalogların ve geleneksel casus filmi kinayeleriyle dalga geçen hiciv ve parodi anlarının bu filmde hiç yer almadığını söyleyebilirim. Casus filmlerinde gözlerimizin aradığı ilk şey, kullanılan araç gereçler ve yüksek teknoloji ürünü aygıtlardır. "Argylle"da bu anlamda herhangi bir orijinallik yoktu. Filmin görsel stiline katkıda bulunan parlak sinematografi ve canlı renklerin kullanımı dikkat çekiciydi ancak hiçbir atmosfer oluşturmamaktaydı. Aksiyonu tamamlayan ve genel atmosfere katkıda bulunan müzik seçenekleri fena değildi. "Argylle" karmakarışık olay örgüsü ile ilk yarım saatinden sonra ilgi çekici olmayı hiç başaramadı. Kendi mantığını bile takip etmekten uzak olan film, deneyimli yönetmenine, oyuncu kadrosuna, aksiyon sahnelerinde yaratıcılıklara rağmen, ilerleyen ve sürprizlerle değişen saçma olay örgüsü içerisinde, hiçbir unsurun bir araya gelememesi yüzünden eğlenceli olmaktan uzak ve iç bayıltıcıydı.