Mulholland Çıkmazı
    Mulholland Çıkmazı hakkında görüşlerin ?

YılmazPütün
    YılmazPütün

10 Mart 2016 tarihinde eklendi
    Bir Filmde David Lynch ismini görürsanız bilin ki o arıza bir filmdir, tıpkı kayıp otoban ve mulholland çıkmazı gibi. En az 2 kere izlenilmesi gerekir Lynch'nin filmleri bence. 2 kere izlemiş biri olarak söylüyorum ki sinema tarihinin en iyi filmlerinden bir tanesidir bu. Mindfuck tarzın atasıdır bence bu film. Kesinlikle izlenilmesi gereken bir film bu. Nette sayfalarca yorum acıklama görebilirsiniz bu filmi anlamak için o derece farklı bir sanat eseri bu.
    theyurdal
    theyurdal

26 Aralık 2015 tarihinde eklendi
    hayatımda izlediğim en karmaşık film mementumdanda lost hightdende karışık film kosunu alışıldık değil ve filmi 3 4 kere izlemeniz gerekiyor anlamak için 10 üz 6.8
    balegoethe
    balegoethe

11 Eylül 2015 tarihinde eklendi
    Filmi izlemeden önce büyük bir beklenti içerisindeydim ve büyük bir hevesle filmi izlemeye karar verdim fakat filmin sıkıcı ilerleyişi ve birbirinden anlamsız sahneler ile hayal kırıklığına uğradım . Yorumlar da bazı arkadaşlarımızın bu filmi anlamayanların sinema algısı sıfırdır vb. gibi cümleler kullanmışlar . Eğer filmin içindeki anlamsız sahneleri ne yapsam da birbirine bağlasam diye çekilen sahneleri anlamayıp sinema algımız sıfır oluyorsa ne mutlu bana . Tam bir zaman kaybı . D.Lynch filmlerini önceden izlemiş birisi olarak konuşuyorum ama bu film vaktinizi harcadığınıza değmez . Yok ben yinede merak ediyorum izleyeceğim derseniz iyi seyirler...
    Ali Rıza F.
    Ali Rıza F.

24 Aralık 2014 tarihinde eklendi
    Filim izleyicileri bence ikiye ayrılır. Bazıları konusuna ve aldığı puana göre, bazıları ise yönetmene ve özgün olmasına göre tercih yaparlar. Eğer Stanley Kubrick yada Lars von Trier gibi yönetmenlerin filimlerini arayıp izlemeyi tercih ediyorsanız Mulholland Çıkmazı kesinlikle arkadaşlarınıza tavsiye edeceğiniz türden bir filim olacaktır. İyi seyirler diliyorum.
    Cem Yurtseven
    Cem Yurtseven

4 Şubat 2013 tarihinde eklendi
    Film bittikten sonra resmen şoka uğradım, uzun süre kendime gelemedim :D Filmi ilk izleyişinde anlayabilen yoktur heralde bende anlayamadım tam ama bu tür filmleri hep sevmişimdir. spoiler: başından beri izlediğiniz tüm sahneler rüya çıkınca başta sinirleniyorsun ama öyle olmuyor çok güzel bağlıyor sonunda:)
    Dediğim gibi herşeyi tam anlayamamıştım bu yüzden internette bir yazı dizisii okudum ve daha sonra bütün parçaları birleştirdim spoiler: gerçek hayatta gördüklerinin rüyasına nasıl garip yansıması felan gerçekten çok başarılı hayretler uyandıran birşeydi(ama bu filmdeki herşey rüya olduğu için bazı şeylerin açıklamasını yapmak daha kolay eğer mantıksız geliyorsa rüya olduğu için mantık aramazsın geçersin lakin tavsiyem donnie darko filmini izleyin o biraz daha acayip rüya değil daha farklı şekilde bağlamış bu filmi sevdiyseniz mutlaka onuda izleyin derim.
    Sonuç olarak çok iyi senaryo olduğunu farkettim hakkını vereyim David Lynch zaten çok iyi bir yönetmen olduğunu düşünüyorum ve nasıl bir ruh haliyle yapıyosa bu filmleri gerçekten özel bir insan o kesin :D CY
    Cem B.
    Cem B.

8 Ağustos 2012 tarihinde eklendi
    Bu filmle ilgili yorumları okumak gerçekten ömür çürütür. Birkaç kesim var bununla alakalı ; ilki tümden birşey anlamaz sinema algısı sıfırdır ama enteresan bir özgüvenle ''adamın biliçli çektiği birşey yok kafa karıştırıp prim yapmaya kasıyor'' der . İkinci kesim insanlarda derinlik sahibi olduğum algısı yaratayım maksatlı hiçbirşey anlamamasına rağmen '' bilinçaltının rüyasal anlatımla kolbastıya kalkması '' , '' soyut metaforların algısal izdüşümle göbek atması '' tarzı yorumlar üretirler . Görüldüğü üzere buradada epey var . Onlara göre Lynch bu filmde herkesin kendine göre bi anlam çıkarabildiği ve soyut bla blalara selam çakan bir film üretmiştir . Arkadaşlar bu filmin taş gibi yaşadığınız hayat kadar gerçek , net bir konusu var ve anlamayan gerçekten hiç yorum yapmamalı .Gayet klişe bir aşk hikayesini kendine özgü kurgusuyla anlattığından dolayı atıp tutulması gerçekten rahatsız edici .Size enteresan gelen fark sadece bu filmde geçmişi gösterdiğinle alakalı bir uyarı , neyin gerçek neyin rüya olduğuna dair bir işaret içermemesi . Filmle ilgili aşağıda bir kullanıcı güzel bir yazı yazmış . Hala zaman kaybı ve saçma sapan tutumunda ısrar eden varsa ilkokul çocuğuna anlatır gibi anlatabilirim filmi . Tek eksisi Lost Highway ile temelde aşırı benzer senaryoya sahip olması . Baş karakterlerin psikolojik saplantıya battıkları noktada kafalarında ürettikleri '' sıfırdan yeni bir başlangıç '' fikri Lost Highwayde 2. yarıda var bu filmde ise başında var . Bu film ve lost highway severlere ayrıca Stay , Jacob's ladder ve Caché yi öneririm .
    sinema
    1 ziyaretçi
    3 Ağustos 2012 tarihinde eklendi
    Tam bir david lynch filmi. Beyninizde biraktigi soru isaretleri size haz veriyor. Filmi anlamak için izlememelisiniz sadece görüntüsüne ve yönetmenin ustaligina bakmalisiniz. Sizi sanatiyla doyuruyor. Harika bir film. Rüyayi animsatan sürekli karmasiklik ve zamansizlik kavrami var içinde. Izlemeye deger. Kuskusuz 2000'li yillarin en iyi filmlerinden
    dolunay946
    dolunay946

20 Nisan 2012 tarihinde eklendi
    Mulholland Dr. (2001)
    Yönetmen : David Lynch
    Yönetmene Cannes Film Festivali'nde "En İyi Yönetmen" ödülünü getiren bu film aslında dizinin bir bölümü olarak çekilip anlaşmazlığa düşüldüğü için daha sonradan filme dönüştürülmüş.
    -Yazılacak olanlar film özetinden ziyade analiz içerdiği için (kendi çapımda tabi) yüksek miktarda spoiler içerir.- No Panic ! Just Listen ! spoiler:
    İş bu film sadece lezbiyen bir hatunun kıskançlık sebebiyle aşığını öldürtmesinden ve girdiği buhrandan çıkamayışından ibarettir !!! En genel hatlarıyla film iki ayrı temadan oluşuyor,rüya ve gerçek. ilk yarısında rüyayı ikinci yarısında ise gerçeği sunuyor yönetmen bize. Rüyayı gerçeğin üzerine işleyeceğim için filmi ikinci yarıdan yani gerçeklerden başlayarak anlatmayı uygun gördüm. Film derin nefes alışverişlerin duyulduğu bir sahneyle açılıyor. Uyuyan güzel; Diane Selwyn.Diane, seçmeleri kazanıp aktris olmak için Hollywood a gelen fakat başrolü Camilla'ya kaptıran genç kızımızdır. Bir süre sonra Camilla'ya olan duyguları bambaşka bir boyut kazanır ve arkadaşlık duygusu aşka doğru geçiş yapar. Fakat Camilla'yı rol alamadığı filmin yönetmenine kaptırması ve bundan sonra tabir-i caizse Camilla'nın Diane'a pas vermemesi Diane'da kıskançlık krizlerine ve intikam duygusunun körüklenmesine neden olur.
    Şimdiyse filmin ilk yarısına yani uyuyan güzelin rüyasına dönüyoruz. Rüyaya şöyle bir değinelim,kendisini öldürmek isteyen adamların elinden kurtulan Rita (Camilla) (o da hafıza kaybı yaşadığı için Gilda filminin afişinde gördüğü ismi geçen aktrisin adını alıyor kendine) Betty'nin (Diane) teyzesinin evine sığınır. Betty gayet yardımsever bir çizgide ilerleyerek Rita'nın sırrını açığa çıkarmak ve kötü adamlardan korumak için kolları sıvar. Gelelim rüyanın analizine; gerçek hayattaki herkes farklı olay örgüleri ve kimliklerle rüyaya dahil oluyor. Diane rüyasında kendisine Betty ismini alıp (bu ismi de Camilla'yı öldürtmek için tuttuğu kiralık katille anlaşmak için gittiği Winkie adlı cafede çalışan kızdan alıyor.) kendisini gerçekte olduğu gibi yaşadığı küçük yerden oyuncu olmak üzere Hollywood'a gelen genç bir oyuncu olarak hayal ediyor. Gerçeğin aksine çok başarılı bir oyuncu olarak tabi. Gayet başarılı geçen denemeden sonra rolün kendisine verilmeyişini tek bir sebebe bağlıyor,mafyaya. Yeteneğine rağmen seçilememişse bu işin içinde mafya var diyor ve yönetmeni mafyanın karanlık dünyasına kendi elleriyle bırakıveriyor. Tabi yönetmenden alacağı intikam bununla sınırlı değil. Bazen gerçek hayatta yapamadıklarımızı rüyamızda yaparız,Betty de gerçek hayatta yönetmenden alamadığı intikamı rüyasında alıyor, Rita'yı (Camilla) yani kendi sevgilisini nasıl yönetmene kaptırıyorsa yönetmenin eşi de rüyasında kendisini aldatıyor. Gerçek hayatta Camilla'yı öldürmek isteyen Diane rüyasında onu kötü adamlardan koruyup kolluyor. Rüyada psikopat bir adamı dedektife kendi rüyasını anlatırken görüyoruz. "Sen kasadaydın ve ben çok korktum." diyor adam dedektife. Ve hep oturdukları cafeyi sanki birtakım olayların dönüm noktasıymış gibi rüyasında gördüğünü anlatıyor. Aslında bu adam aynı cafede Diane'nın kiralık katille anlaşmak için konuşurken kasada gördüğü adamdan başkası değil. Ve adamı kasada gördüğünde bakışlarından korkan da Diane'dan başkası değil tabi ki. Gerçek hayattaki bu olay da rüyaya bu şekilde yansıyor. Rüyanın sonuna doğru Rita "Silencio" diyerek uyanıyor uykusundan ve Betty ile birlikte gecenin bir vakti tiyatroya gidiyorlar. Sahnedeki adam "Her şey aslında bir illüzyon." diyor ve "Silencio" kelimesi yankılanıyor tüyler ürpetici bir sesle. Diane, her şeyin bir illüzyondan ibaret olmasını istiyor,yaşadığı her şeyin aslında yaşanmamış olmasını.Rüyasında çok zengin olan teyzesinin mirasının aksine gerçek hayatta teyzesinden kalan bir miktar parayla Camilla'yı öldürtmek içi kiralık katil tutmuş olmamayı istiyor ve "Silencio"-Sessizlik istiyor,vicdanının konuşmamasını,onu rahatsız etmemesini. mavi kutu ve anahtar filmin kilit bölümleri. Kiralık katil Diane'ya mavi anahtarı verip bunu masanın üstünde bulduğunda işin bitmiş olduğunu anlamasını gerektiğini söylüyor. Filmde mavi kutunun olması bana göre Diane'nın mavi anahtarı mavi bir kutuyla bağdaştırması. Filmin sonunda Diane'nın uyanıp anahtarı masanın üstünde bulması sandığı gibi ona sükunet getirmiyor,beynini kemiren düşünceler ve vicdanı sebebiyle sessizliği tek bir kurşun sesiyle bulmak istemesi de bundan sanırım. Basit bir konuyu tepetaklak edip,kesip,biçip,montajlayıp biz izleyici kitlesine sunduğu için Lynch abimizin önünde saygıyla eğilmeyi borç bilirim,bir kez daha !!!
    babylashy
    babylashy

27 Kasım 2011 tarihinde eklendi
    Filmin kurgusu çok güzel ve tipik David Lynch imgeleri barindiriyor.Eger David Lynch hayrani iseniz bu film kendi açimdan David Lynch'in basyapitidir.Hele ki o son sahne için fim bir kez daha izlenir.Oyunculuklar mükemmel.Hani rüyamizda alakasiz imgeler ve kisiler görürüz ya iste David L.'in tarzi tam olarak bu.Film öylesine izlemek için izlemek saçma olur.Filmi izlemeden önce kafayi bosaltin ve beyninizi çalistirin.Sonuçta DVD'sine izlemeden önce kullanim kilavuzu koyan bir yönetmenin filmini izliyorsunuz...
    Meet-in
    Meet-in

19 Kasım 2011 tarihinde eklendi
    İnsanda kelebek etkisi yaratan bir film.Psikopat desem değil,zeka küpü desem değil bu Lynch nasıl bir yönetmen aklım ermiyor.Eşi benzeri olmayan bir film ve bende büyük bir etki bıraktığı aşikar.İnsana filmden sonra derin hazlar veriyor.
    LLORANDO
    LLORANDO

3 Temmuz 2011 tarihinde eklendi
    Filmi ilk kez Türkçe dublajlı izledim. berbat bir seslendirme.. fakat yine de öylesine merak uyandırıcıydı ki ertesi gün biraz daha dikkatle tekrar izledim. üzerinden bir hafta geçti ve film hala içimde bir yerlerde olmasına rağmen tam oturmuş değildi. sonra alt yazılısını aldım ve yeniden izledim. rebekhanın şarkısının sözlerini öğrendiğimde hayatımda izleyebileceğim en mükemmel filmin bu olduğunun farkına vardım. günlerdir durmadan aynı şarkıyı dinliyor ve hüngür hüngür ağlıyorum. bir film ancak bu kadar vurucu olabilir bir yönetmense ancak bu kadar acımasız olabilir seyirciye karşı.. bilemiyorum erkeklerin duygusallığı bu filmi hissetmeye yeter mi ama sanırım çoğuna göre bu film pek bi mantıksız gelecektir. Yine de duygusallık bir yana, düşünmeyi sevenlere film önerilir. kaybetmenin ne demek olduğunu bilenleri, farklı sevenleri film öyle bir içten kavrar ki kendilerine gelmeleri bir kaç günü bulabilir. bir film elbette ki herkese farklı görünür; ancak yaşadığın kadar varsındır.. david lynch bu filmiyle hayatıma oldukça acı bir giriş yapmıştır ve fakat onun zekasına hayran kalmamak da elimde değil.
    yekteran-baydemir
    yekteran-baydemir

22 Haziran 2011 tarihinde eklendi
    filmi izlediğim ilk günden beri benim için Tüm zamanların en iyi filmi
    Adenoma
    Adenoma

26 Mart 2011 tarihinde eklendi
    yorumlara aldanmayın, şöyleki zaman geçirmek için film izleyen kitle lynch gibi bir adamın filmini sıkıcı bulur, tat almaz, beğenmez karalar. ayrıca bu filmden hiç birşey anlamadım diyen lynchin lost highway filmini hiç izlemesin o zaman.

filme yorumum: lynchin tarzına alışkınsanız hafiften, seveceğiniz filmdir. başyapıt kalp kalp kalp.
    beyourself
    beyourself

28 Şubat 2011 tarihinde eklendi
    filmi izlemeden önce yönetmenine bakın - david lynch ona göre izleyin filmi çünkü david lynch i her bünye kaldıramaz.
    rudeonerudeone
    rudeonerudeone

28 Şubat 2011 tarihinde eklendi
    lynchin yine zekice,harika bir iş yaptığına kuşku yok.pek çok açıdan yorumlanabilecek,konuşulabilecek bir film.lost highway ile özellikle benzerlikler taşıyor,gizem,rüyalar,metaforlar usta yönetmenin oynamayı en çok sevdiği oyun alanları.yalnız okudum,araştırdım,kendi izlediklerimle de bağdaştırmaya çalıştım ama,ne yazık ki lynchin filmlerini komple anlayan bir insan evladıyla da tanışmadım.bu nedenle yorum yaparken içimizde birşeyler de eksik kalıyor hep.kafamızdaki sorular tamamıyla cevaplanmamış oluyor en basitinden.filmin analizini ana hatlarıyla yaptığınızda dahi hayran olmanıza yetiyor bu,fakat bir de ayrıntılar ve bağımsız sahneler var.işte bunların açıklamasını bulmak oldukça zor.belki ikinci üçüncü kez izlenirse daha açık olabilir.tam bir yönetmen sineması,ilk saniyesinden sonuncusuna kadar sizi gözleriniz ve zihniniz açık tutuyor,sürekli bir "gizem" hissetmenizi sağlıyor.lynchin filmleri her zaman sıradışı deneyimler olmuşlardır.