ikinci dünya savaşı,amerika ya alternatif avrupada alman nazi partisinin öncülüğünde yükselmekte yükselmekte olan alman faşizmi ve bu zulmden payını alan yahudi halkı..ve bu halkın içinde parlak ,yetenekli bu zulmden kendini korumaya calısan bir piyanist..bir insalık dramının gerçekçi bir uslupla gözler önüne serilmesi ..
ama öncesinde değinmek istediğim bir nokta var ,evet film gayet anlamlı,ikinci dünya savası sırasında yasanan bu insanlık dramını cok güzel işlemiş sadece belirli birkac özneye odaklanmaksızın fakat sinemada yahudi halkının dramı, alman faşizmi cok kez işlendi ve bence artık başka evrensel sorunları işlemeleri gerekiyor yapımcıların ....
cünkü aynı zamanda evrensel bir sorun olan faşizm alman nazi partisinin iktidardan düşmesiyle yokolmadı o sadece büyük amerikan faşizminin bir parçasıydı ve bu büyük amerikan faşizmi yıllardan beri olduğu gibi halen dünyamızı ,insanliği tehdit etmekte ve hukuku hiçe saymaktadır..örneğin nato nun o meshur gladio operasyonları,sırbistan kosova da yaşananların gerçek yüzü vs.. işlenebilir yani insanların hakkında cok fazla sey bilmediği,perde arkasında kalmıs konular..
ve son olarak konunun anlamlı bir sekilde işlenmesinin yanında güzel oyunculuklarla,akıcı anlatımıyla ve cekim kalitesiyle bezenmiş polanskinin bu basyapıtnını mutlaka görün derim..iyi seyirler