Hesabım
    9 Kere Leyla
    Ortalama puan
    1,7
    101 Puanlama
    9 Kere Leyla hakkında görüşlerin ?

    42 Kullanıcı yorumları

    5
    10 Eleştiri
    4
    1 Eleştiri
    3
    5 Eleştiri
    2
    4 Eleştiri
    1
    8 Eleştiri
    0
    14 Eleştiri
    Sırala
    En yararlı eleştiriler En yeniler En çok eleştiri yazmış üyeler En çok takip edilen üyeler
    Elif Şevval Akdeniz
    Elif Şevval Akdeniz

    Takipçi 1 değerlendirme Takip Et!

    5,0
    5 Aralık 2020 tarihinde eklendi
    Usta oyuncuların rol aldığı kadrosuyla büyük dikkat çeken 9 Kere Leyla filminin çıktıktan sonra ardı ardına gelen negatif yorumlar ve konusunun içeriğinin anlamsızlığından ısrarla bahsedildi. Bunun birçok sebebi olduğunu ve yorumların genel olarak konuyla bir bağlantı kuramayan, mitoloji ve edebiyattan uzak insanların (dolayısıyla ilgi alanı olmayan toplululuğun) filmle alakalı bir bağlantı kuramayarak boş hatta ‘çocuksu’ içerik olarak kritik edildiğini söyleyebilirim. Her zaman ki gibi ülkemizde yapılan çoğu eleştiri yapıcı olmaktan ziyade yerici ve aşağılayıcı olmaktan ibaret olduğu için belki de ilgisini çekebilecek kesimin önlerini kapamalarına bile sebep oldu. Genelleme yaparak konuşacağımı şimdiden belirtmek buna netlik getirmek istiyorum, zira zaten kalan küçük kesimin söyleyeceğim şeyleri üstlerine alınmalarına dahi gerek yoktur. Toplum olarak düşünmekten, yorum yapmaktan, merak etmekten ve çoğu zaman araştırmaktan üşendiğimiz ve gerek duymadığımız için bu tarz eserlerin insanlarda ‘’gereksiz olmuş’’ diyebilecekleri bir hava yaratıyor. 9 Kere Leyla filmi mitolojik karakter olan Lilith’i temel alan kara-mizah diyebileceğimiz estetik-görsel ve işitsel yönden zengin bir film. Tüm dünyanın Ademi Havva ile bütün ve ilk aşk olarak bilirken, aramızdan unutulmuş her zaman kötülenmiş ve duygularını hiçbir zaman hissettiremeyen, kimsenin onun ile empati kuramadığı, işin özünde de Ademin ilk eşi olan Lilithi bizlere yakından göstererek onun tecrübelerini ve ne kadar güçlü bir karaktere sahip olduğunu gösterir. Hayat tecrübeleriyle gelişen Lilith toprağın varlığından beri aramızdadır. İç dünyasında sürekli bir arayış içerisindedir ve sadık olanı, etiği bulmak ister. Lilithin suçu cazibesi diyebiliriz ki bundan dolayı karşı cinsi birçok belaya ve lanete sürükleyebilecek havası vardır. Sevgiyi savunma biçimi, onu sahiplenme tarzı tarihte Lilith’i hep şeytani ve kötü olan olarak adlandırırken, Havva'yı çoğu yerde aşkı için her şeyi göze alan ve başından beri Ademin yanında olan kişi olarak biliriz. Hiç kimse Lilithin sesini dünyanın hiçbir yerinde dahi duyurmazken ve onun şeytani olarak adlandırırken, 9 Kere Leyla filmi tam olarak Lilithin piskolojisini ve nasıl ezdirilmek istendiğini onun duygularını ve muhtaç olduğu sahiplenme, adanma duygusunu bizlere gösterir.
    Aynı zamanda, birçoğunuza detaylardan uzak ve saçma gelen filmin müzikleri ve Ademin Leylayı her öldürme denemesinde iç dünyasına dönerek müzikal eşliğinde kafasının içindeki Ademlerle mahkeme yapması, bizlere Ademin tutarsız ve ne kadar budala olduğunu gösterir. Kendi öz kararlı neredeyse yok, sürekli bir arayış içerisinde kör tavuk gibi sağdan sola sürüklenmektedir. Bunların yanı sıra film içerisinde gördüğümüz, dekor detayları da gözden kaçırılmaması gerekiyor. Çoğu sahnede aramızdan ayrılmayan yasak elmaları özelliklede sevişme sahnelerinde oldukça bastırılarak görselleştirilmiştir. İlk günah olarak adlandırılan, Ademin, Tanrıya yaptığı itaatsizlik sonucu yasak elmayı yemesi onun Cennet Bahçesinden uzaklaştırılmasına sebep olur. Filmde de Ademin, Leylaya yapmış olduğu sadakatsizlik onu eninde sonunda ölüme terk eder ve Cennet Bahçesi olan harikulade evinden uzaklaşır ve yeni evi artık cehennemdir. Elma objesinden farklı olarak, Ademin evinde bulunan tablolar da oldukça dikkat çekmektedir. Örnek vermek gerekirse; John Collierin 1887 yılında yapmış olduğu Lilith tablosu en bilindiklerindendir.
    Belki dikkatlice izlendiğinde daha yorumlanabilecek diğer karakterler hakkında da detaylı karşılaştırmalar ve kişilik özelliklerine rastlayabiliriz, şimdilik film hakkında ilk hissettiklerim ve bildiklerim hakkında kısa bir değerlendirme yapmak istedim. Bütün bu değerlendirmeler göz önüne alındığında, emeği geçen, bu işe gönlünü veren herkesin emeğine sağlık demek istiyorum. Benim fikrimce muhteşem hazırlanmış ve küçük detaylar dahi es geçilmeyerek anlatılmış bir filmdi. Türkiye de bu tarz filmlerin artmasını, ve sanata daha yatkın hale gelmemiz dileğiyle.
    Muhsin Özcan
    Muhsin Özcan

    Takipçi 96 değerlendirmeler Takip Et!

    0,5
    9 Aralık 2020 tarihinde eklendi
    izlemeye değmez allahtan para veerip izleme gibi bir durum olmadı zaman kaybı yarısında kapattım dayanamıyorum
    Turgay Buğdacigil
    Turgay Buğdacigil

    Takipçi 2.066 değerlendirmeler Takip Et!

    3,5
    16 Aralık 2020 tarihinde eklendi
    Her bir bölümü “zekice” kurgulanmış olan senaryosunu da Özlem Lale, Uğur Saatçi ve Adnan Yıldırım ile Tayfun Türkili’nin iki perdelik tiyatro oyunundan ve Lilith efsanesinden esinlenerek yazan Ezel Akay’ın yönetmen koltuğunda oturduğu “9 Kere Leyla / Leyla Everlasting”, umudumuzu kesmeye başladığımız Türk sinemasının “yüz akı” işlerinden biri olmuş…

    Olmuş olmasına da, belki tiyatro oyunundan değil ama Musevi mistisizmine göre tanrıya baş kaldırmış “Dişi Şeytan” olan ve İbranice de (Türkçe okunuşu Leyla olan) “Laila” kelimesi ile bağdaştırılan (Adem’in kaburga kemiğinden yaratılan Havva’dan önceki kendisi gibi topraktan imal edilen karısı) Lilith’e atfedilen anlatılardan haberdar olmayan kitleye pek de hitap edememiş…

    Halbuki, ilk sahnelerde bu konuya değinilmişte…

    Fakat “okuma” alışkanlığını neredeyse tamamen yitirdiği için anlatılanları anlamlandırma yetisini de kaybeden bir toplum açısından bu durum, bizi çok da şaşırtmadı…

    Elbette uzun uzadıya bu efsane ile vakit kaybedecek değiliz…

    Zaten konuya ilişkin olarak daha detaylı bilgi edinmek isteyenler, arama motorlarında A’dan Z’ye kadar her türlüsüne ulaşabileceklerdir…

    Yalnız elleri değmişken, “Hıdırellez” olarak da bilinen “Hızır ile İlyas” ın hikayelerine de şöyle bir göz atmalarını önereceğiz…

    Zira konu itibarıyla o da gerekecek…

    Bu kısa girişin devamında isterseniz şimdi de, sinema dünyasında “dark comedy” olarak adlandırılan “kara mizahın” dibine vurulan filmin kendisine biraz daha yakından bakalım…

    Ancak filme geçmeden, tiyatrolar.com.tr ’de Türkili’nin oyununa dair, ana fikri yansıtmanın ötesinde tek bir “spoiler” içermeyen ve oyunu izlemeden önce bütün tiyatro severlerin okudukları bu kısa özeti, isimleri filmdeki karakterler ile eşleştirmek dışında noktasına dahi dokunmadan paylaşmak istiyoruz:

    “Dokuz Canlı bu kadın, ölmüyor işte ölmüyor! “

    Faruk (Adem – Haluk Bilginer) orta yaşta, evli, genç bir sevgilisi (Mine) (Nergis – Elçin Sangu) olan ve bu yüzden karısından (Güzide) (Leyla – Demet Akbağ) boşanmak isteyen adamdır.

    Güzide de orta yaşlı ve kocasını seven (!) sıradan bir ev hanımıdır.

    Faruk, Mine ile evlenebilmek için sürekli olarak Güzide’den boşanmak ister fakat Güzide bunu kabul etmez.

    Faruk sevgilisi Mine ile evlenmek için birazda onun ısrarıyla Güzide’yi öldürmeye karar verir ve OYUN BAŞLAR…

    İşte filmde de kafayı, karısının ve kendisinin genç evlilik terapistleri Nergis ile bozmuş olan Arkeolog Adem Evliyaoğlu ’da:

    Bu genç kadınla evlenebilmek için (ev hanımı ancak sahip oldukları bütün malın mülkün sahibi olan) Leyla’dan bir an önce boşanmak istemektedir…

    Bu arada, balkondan üzerine düşerek hayatını kaybeden dayısına ilişkin olarak Adem’in çocukluk günlerinden kalma, her ceset gördüğünde baygınlık geçirdiği psikolojik bir ölüm travması olduğunu da öğreniyoruz…

    Tabii ki filmdeki bütün hikâye sadece bu üçlü arasındaki renkli “gelgitler” de yaşanmıyor…

    Daha sırada, Adem’in kovmakla tehdit ederek “süt oğlan” muamelesi yaptığı aile avukatları Haris Adıvar (Alican Yücesoy) ile boğaza nazır muhteşem köşklerinin bahçesinde yapılacak müzayedeyi yönetecek olan koleksiyoner ve tarihi eser uzmanı Mahdum Aksaman ’da (Fırat Tanış) var…

    Ki ardından, Mahdum ’un ekibindeki Faruk ve Harun Garipoğlu (Emre Kıvılcım) kardeşlerin yanı sıra 112 Acil Ambulans hizmeti için koşuşturan tıbbi eğitimli Hızır (Hakan Eke) ve İlyas (İhsan Ceylan) ile de müşerref olacağız…

    Ne zaman mı?

    Önce Mahdum’ un muhakkak alarak kendi koleksiyonuna eklemeyi düşündüğü değerli yazmaların bulunduğu müzayede bir başlasın…

    Sonra da Leyla’nın kendisinden boşanmaya yanaşmayacağını anlayan Adem, onu öldürerek “aradan çıkartma” girişimlerinde bulunsun…

    Eminiz gerek oyuncularının performansları ve gerekse de müzikleri ile kara mizaha ek olarak “neo – noir” ögelerden de yeterince yararlanılan bu film, sinefillerin gönlünde taht kuracak…

    Yeter ki, bu sıraladıklarımızın farkına varılarak izlenilsin film…

    Yoksa “heyhat” …

    Bitirmeden yorumumuza ilave edeceğimiz son husus, “Neredesin Firuze” (2004) den bu yana Akay’ın bütün sinema projelerinde yer alan görüntü yönetmeni Hayk Kirakosyan’ın:

    “Bu filmde de pırıl pırıl bir iş çıkarttığı” biçiminde olacak…

    Keyifli seyirler,
    Ünal D
    Ünal D

    27 değerlendirmeler Takip Et!

    1,0
    5 Aralık 2020 tarihinde eklendi
    Boşa zaman kaybı hint filmleri gibi 5 dk bir müzikal koymuşlar ben hiç beyenmedim Haluk Bilginler ve Demek Akbağ var diye izledim ama Netflix için çekilmiş boş filmlerden biri ben 10 üzerinden 1 veriyorum
    Serif N.
    Serif N.

    Takipçi 1 değerlendirme Takip Et!

    2,0
    5 Aralık 2020 tarihinde eklendi
    Mesaj vereceğim diye kasıntıya girilip o mesaj üzerinden izleyiciyi tavlamaya çalışan ama onu da eline yüzüne bulaştıran bir film olmuş. Bu kadar iyi oyuncuyla bu kadar kötü bir film yapmak, valla pes!
    Aytac K
    Aytac K

    5 değerlendirmeler Takip Et!

    0,5
    4 Aralık 2020 tarihinde eklendi
    Gercekten cok kotu. Esimle izleyelim dedik fakat vasat. Haluk bilginerin surekli bayilmasi uzerine adam dusmesi falan yarida biraktim.
    Ahmet Büke
    Ahmet Büke

    Takipçi 935 değerlendirmeler Takip Et!

    3,0
    23 Ocak 2021 tarihinde eklendi
    değişik bir türk komedi filmi.. Kadro süper.. Ama konu biraz sıkıntılı gibi. Orijinal deneysel bir türk film çalışması
    Selen Özcan
    Selen Özcan

    1 değerlendirme Takip Et!

    5,0
    5 Aralık 2020 tarihinde eklendi
    Başlarda sadece güzel film , farklı diye başladığım ama bitirirken hayran kaldığım bir filmdi. Oyunculuklar ayrı çekimler ayrı..verdiği mesajlar ayrı güzeldi. şiddetle(!) öneririm..
    Zehra ARAS
    Zehra ARAS

    1 değerlendirme Takip Et!

    5,0
    7 Aralık 2020 tarihinde eklendi
    Yorumlara bakarak önyargılı izledim ama filmin muhteşemliği önyargılarımı yıktı geçti. Bu kadronun boş işe imza atmayacağını aklımdan çıkarmamam gerekiyordu aslında. Ne kadar sanattan, asıl olanı anlatan gerçekten uzağız, yorumlara bakarak bir kere daha anladım. Düz, dümdüz bakmaktan ne zaman vazgeçeceğiz. Keşke biraz anlarak izleseydiniz. Emeği geçen herkese selam olsun.
    Rıdvan Çiftçi
    Rıdvan Çiftçi

    1 değerlendirme Takip Et!

    5,0
    7 Aralık 2020 tarihinde eklendi
    Film bir çok ülkede yayınlanmasına rağmen olumsuz yorumları nedense sadece bizim ne izlediğini anlamayan vatandaşlarımızdan alıyor.Film izlemeye başlarken nasıl bir beklenti ile izlemeye başlıyorsanız ondan kurtulmalı ve her film de yeni bir hikaye izlediğinizin farkına varmalısınız.
    Buse Nar
    Buse Nar

    1 değerlendirme Takip Et!

    5,0
    7 Aralık 2020 tarihinde eklendi
    Ben filmi çok keyif alarak izledim, ülkemizde kuvvetli görsellere, içeriklere sahip sanatı barındıran filmlerin çoğalması dileğiyle..
    Murat Gülerman
    Murat Gülerman

    2 değerlendirmeler Takip Et!

    1,5
    5 Aralık 2020 tarihinde eklendi
    Süper oyuncularla nasıl süper kötü bir film yapılır. Bravo iyi başarmışsınız. Filmin ne başı var ne sonu. Komedi filmi çekmek bu kadar basitmi? Bu yapılan komedi değil, komiklik yapmaya çalışmak. Ki onu bile becerememissiniz. Valla rezalet. Başka aklıma çok şey geliyor ama boş ver. Sinemayı bırakında bilen yapsın.
    Yusuf
    Yusuf

    10 değerlendirmeler Takip Et!

    1,0
    5 Aralık 2020 tarihinde eklendi
    16 dakika izledim hiç gülmedim, bundan sonra da gülmem herhalde dedim kapattım. Komik olmayan komedi filmi yapmışlar.
    Baris_kotes
    Baris_kotes

    8 değerlendirmeler Takip Et!

    0,5
    12 Aralık 2020 tarihinde eklendi
    Filmi 5 yıldız ile değerlendirenlerin hangi kafa ile filmi izlediğini merak ediyorum.Bu müthıs kadronun hatırına 40 dk tahammül edebildim.
    Cinelikes Herşey Insanlar Için
    Cinelikes Herşey Insanlar Için

    35 değerlendirmeler Takip Et!

    2,0
    6 Aralık 2020 tarihinde eklendi
    Çok kötüydü. Lilith mitinden kadına siddet olaylarına yüklüce mesajlar vermeye çalışan absürt ötesi bir senaryo. Üstelik mesajın anlaşılmayacağının farkındalar. O sebeple oturup kendi mesajını anlattiriyor karakterlerine senarist. Tam bir zaman kaybı. Lilith mitini kullanmak çok itici olmuş verdiği mesajlar desen onlar da yer yer saçmalamış. Kendiyle bile çelişkili. O Oyuncular nasıl kabul etmiş bu filmi ben anlamadım👀
    Daha Fazlasını Göster
    • En son Beyazperde eleştirileri
    • En İyi Filmler
    • Basın Puanlarına Göre En İyi Filmler
    Back to Top