Lali Mamedova
14 Ocak 2022 tarihinde eklendi
Tam 3 kez iedim. Mukemmel demek hicbirsey demek. Okadar agladim ki.. emeyi gecen her keze cok cok tesekkur ederim. Yeni filmleri sabirsizla bekliyorum. Basarilar👍♥️
Hayatımda izlediğim en iyi filimlerden biri diyebilirim haksızlığa ugramis bir garibanin hikayesi kesinlikle izlenilmesi gereken bir filim çok duygulu sahneleri var çok ağladım sonunda güzel bitmesinede çok sevindim sahneleri basrol oyuncular ancak bu kadar basarili olunabilirdi tebrik ediyorum sizleri filimde öyle bir yarbayin gerçek hayatta umarin olmamasi için dua ediyorum gunahsiz bir askeri vurmasinida şiddetle kınadım bu hayatta bole yarbaylar umarim yoktur varmadan vicdan nasip etsin rabbim
Harika bir film olmuş. Yapanın ellerine sağlık. Film uyarlama olmasına rağmen Kore yapımına nazaran çok daha iyi iş çıkarmış. Askeri katil gibi gösteriyorsunuz diyenler filmin askerle hiçbir ilgisi olmadığını anlayamamışlar. Dizinin konusu gereği zamanı ve olay akışını uygun seçmek amaçlı yapılmış. Askeri yönetim geldiğinde ne olucak sanıyodunuz. Devletine göz koyanın bir deliye acıyacağını falan mı düşünüyorsunuz? Burdaki Yarbay'ın gerçek hayattaki yaşananlara nazaran yaptığı belkide bir hiçtir. Onca hırsızı katili melek gibi gösteriyorsunuz diyenlerede Memo içeri ilk girdiğinde ne yaptılar bir güzel dövdüler dimi? Sonra o dövdükleri Memo için hayatlarını söz konusu ettiler. Haksızlığa karşı nasıl durulduğunu , insanoğlunun nasıl bi varlık olduğunu ve her kötünün dahi içinde bir iyilik yattığını gösterdiler. Hazır konusu tam kapanmamışken Memoyu kurtarmaya çalışanlarınn bir Hapishane müdürü , suçlular ve askerler olduğunu unutmayalım. Filminde mutlu bittiğini söyleyenlere maalesef ki katılamıyorum. Memo ölmemiş olsada Ova Memo'nun yanına kaçtı diye Meraktan ivme inip Babaannesi öldü. Memo yaşasın diye her ne kadar suçu büyük olsada Yusuf Ağa öldü ve Memoyla kızı Sınır dışına gitmek zorunda kaldı , koyunları geride bırakıp. Film başlangıç olarak bune böyle dedirtip sonuyla çok anlamlı bir giriş yaptığını göstermeye çalışmış ( Ova büyümüş , radyoyu dinlerken idamın kalktığını duyuyor ve son idamın Memocana yazılan idam olduğu söyleniyor. ) Lâkin Memoya ne oldu , Ovaya ne oldu , Öğretmene ve hatta Askorozlu nasıl biri oldu ( hapisten çıkınca yapacağı şeylerden bahsediyodu karısına ve çocuklarına ) küçük geçitlerle gösterilebilirdi. Herşeye rağmen göz önünden atılmayacak şeylerden biride filmde ölenin ardından " Melek oldu " denmesi ve Ova'nın büyük halinin Melek gibi giyinmiş olması ve tabiri caizse Cennet gibi beyazlar içinde bir yerde olması çok güzel bir detay olmuş. Yapımınds emeği geçen herkesin ellerine sağlık
spoiler:
2013 kore yapımı Miracle in Cell No. 7 filminden uyarlanmış.
Acı bir film. Manzara çok güzel. Ne güzel bir yer. Yeşil, doğal..
Asker, polis gibi zihniyetlerin ne kadar pislik olabileceğini görüyoruz. Acımasız, katil.
12 eylül sonrası. Kurt illeri veya mugla farketmiyor. Tüm şehirlerde halka yönelik şiddet acı var. Zulüm var. Annesiyle konuşturmuyorlar bile. Bunlar gerçek olaylar yaşanmış ve hala olabilen şeyler.
O kadar garip insanlar ki akıl durumunu bile anlayamıyor. Ne askerler, ne mahkumlar; o kadar acizler. İlk başta yani.
Anladığım kadarıyla islamcı'sı sağcısı solcusu hepsi aynı zulümden zulüm görüyor. Ülkücüler tabi kıyaklı devletten yine. İlişkileri iyi gardiyanla filan.
Solcu var mı koğuşta anlayamadım. Kader mahkumu dendi birisi için, katil sanırım o da. Solcu olsaydı rahat bırakmazlardı sanki. Tek gözlü devdeki o kişi solcuydu galiba zaten, asker kaçağı olan. Tam açıklanmadı galiba niye kaçtığı.
Zaten "yarbay yani allah" diyor yüzbaşı. Biliyor bozuk iğrenç düzeni.
'Gundogdu marşı' söylüyorlar bir ara. Solcular sanırım başka koğuşta, başka binadalar hatta.
Bu müdür gibi insanlara ihtiyaç var. Haksızlıklara karşı ve masumlara karşı işlenen suçlara. Duruş sergileyebildi.
Babaannesi üzüntüden öldü. katili devlet ve yasalar. Ölen binlerce insan gibi aynı şekilde.
Öğretmen ova ile konuşurken babasının sarılmadığından bahsediyor. Türkiye deki baba figürünü tasvir ediyor aslında.
Mesela solcu bir masum olsa, ona yardım ederler miydi bilmiyorum. Siyaset üstü şeyler var ama siyaset belirleyici oluyor bazen böyle.
Yarbay madem allah, niye engelletemedi bulunmasını o kaçak adamın. Haberi yoktu belki. Zaten öldürdü pislik.
"Kaçak bir asker ölen, kim soruşturacak ki şimdi" diyor hafız. Haklı. Bu ülkede belirli ayrıcalıklar yoksa soruşuturulmaz.
Çocuk da çok iyi oynamış. Küçük hali.
Filmin adı mucize. Film boyu mucize bekledim. sonlara kadar.
Tabi tatar ramazan filmlerindeki gibi bir isyan bekliyor insan ister istemez. Haksızlıklara karşı. Bundan başka çözüm kalmamış. Ya herkes ölecek, ya bu haksızlığı seyredecekler ve taşıyacaklar öbür boyu ama öyle bir kesim değiller tabi. Böyle bir durumda orayı ateşe vermeyecekler de, ne zaman verecekler? Devletlerine karşı gelemezler işte.
Yine de iyi bir plan yaptılar. Solcuların, çavuşun, müdürün desteğiyle. Risk alıyorlar. Hapisane müdürü, çavus herkes.
Gerçekten güzel bir hareket. Herkesin birlikteliği. Kimse de laf etmeyecektir dışarı. Böyle masum birini kurtarmak için yapılan bir hareket için. İnisiyatif alabilse herkes keşke böyle; yüzbaşısı, hapisane müdürü gerçekte de . Yasalara kalsa olacaklar belli çünkü.
Ülkücüler dışarda iyi çalışmış savcı arabasına çarpma filan. Alışıklar zaten.
Aynı zamanda korkunç bir şey de. Kimbilir kaç masumu öldürdüler böyle. Gizli kapaklı. Örtbas ederek.
'lingo lingo' - şişeler. Unutulmayacak bir şey :)
Adam zaten acı içindeydi. Ve iyi bir şey yaptığına inanarak öldü. Yerine geçen.
Keşke o yarbayı öldürseler bir şekilde. Yargılanması zor çünkü askerler güçlüyken.
ilk baştaki idam kaldırılacak haberi, kadına bunları hatırlatıyor. O zamanlar idam olmasaydı belki daha farklı olacaktı her şey. Filmin verdiği mesajlar açık.
Solcuların koğuşuna düşse solcular isyan ederdi mesela ama büyük ihtimalle kurtaramazlardı çünkü hapisane müdür ve yüzbaşıyı kendi taraflarına çekemezlerdi. Ölürdü hatta bir kaçı.
Güzel bir film oldu anneme de seyrettirdiğim. Hem turkiye tarihini gösteriyor az da olsa, hem özlem duyulan birlikteliği, hem faşizmi.
Türkiye'de bu kadar güzel ve anlamlı bir filmi yapmış olan yönetmen Mehmet Ada Öztekin ve ekibine, oyunculara HEPSİNE çok ama çok teşekkür ediyorum. Mükemmel. Mükemmel. Mükemmel. Bunun gibi filmleri daha çok yapın. Memo'nun yavrusu Ova. Yüzbinlerce masum insanın hakkı ödenmez!
spoiler: "Hücre 7 Mucizesi" adlı filmi yapmaya çalışmışlar. Çok kötü ve yapmacık olmuş. Böyle bir şeyi neden yapmışlar anlamıyorum. Bu filmin tek bir faydası var o da filmden anlamayan insanların ortaya çıkmasına yardımcı olması.
Maalesef ki Milenyum öncesi çoğu komutan çıkarları için askerleri diretirlerdi. Yalan İtiraflar raporlar için askerleri öldürecek kadar satılmış o yüzden çok iyi yansıtmışlar. Filmde bi sahne bunu o kadar anlatıyor ki bu kadar Geç kaldığınız için üzgünüm
Bir insan bu kadar mı iyi kendini oynadığı role verir Aras Bulut İynemli 👏 Film gerçek anlamıyla taktire şahen kimse burada yok şöyle olsaydı filan demesin ince eleyip sık dokumamak lazım çünkü film kendini her anlamda kanıtlamış. Saygılar