Hesabım
    Yeni Baştan
    Ortalama puan
    3,7
    19 Puanlama
    Yeni Baştan hakkında görüşlerin ?

    6 Kullanıcı yorumları

    5
    0 Eleştiri
    4
    2 Eleştiri
    3
    3 Eleştiri
    2
    1 Eleştiri
    1
    0 Eleştiri
    0
    0 Eleştiri
    Sırala
    En yararlı eleştiriler En yeniler En çok eleştiri yazmış üyeler En çok takip edilen üyeler
    Turgay Buğdacigil
    Turgay Buğdacigil

    Takipçi 2.065 değerlendirmeler Takip Et!

    3,5
    28 Aralık 2020 tarihinde eklendi
    Senaryosunu da yazan Nicolas Bedos’un yönetmen koltuğunda oturduğu “La Belle Époque”, günlük rutinin stres ve boğuculuğundan bunalanların, saç sakal birbirine karışmış, “Neydi o eski günler” moduna girerek, keşke hiç bitmese diyecekleri türdeki romantizm ve komedi de içeren “escapism /kaçış” öykülerinden biri…

    Filmin dört önemli karakteri var…

    İlki ve de en önemlisi, Murathan Mungan’ın:

    “Telli telli şu telli turna
    Sanma ki yaralı uçmaz bir daha
    Takılmış kanadı göçmen buluta
    Anlatır eski beni şimdiki bana

    Sakın çıkma patika yollara
    O dağlara kırlara o karlı ovaya
    Yenik düşüyor her şey zamana
    Biz büyüdük ve kirlendi dünya

    Telli telli şu telli turna
    Sanma ki yaralı uçmaz bir daha
    Takılmış kanadı göçmen buluta
    Döner gelir bir gün konar yurduna

    Telli telli şu telli turna
    Ne kalmış buralı göklerden başka
    Ne kalır yarına bizden sonraya
    Her şey binip gitmiş uçurtmalara”

    Şiirindeki ruh haline kapılmış olan varlıklı müşterilerine, hazırladığı film setleri aracılığı ile “zaman yolculuğu” yaptırarak rahatlatmaya çalışan Antoine (Guillaume Canet) …

    Ki biz, bütün bunları, Türkiye ile tanıştıran "Yeni Türkü" ekibinin, içinde Murat Buket'in de bulunduğu önemli isimleri ile aynı işyerinde birlikte çalışarak yaşadık...

    Sevgili Feza'nın eşi Fuat Oburoğlu'nun "Vira Vira" daki seslenişi de o yıllarda (en azından bizim için) bambaşkaydı...

    İkincisi ve üçüncüsü ise, kırk yıllık “aşk evlilikleri” yıpranmış olan karı – koca, Marianne (Fanny Ardant) ile Victor (Daniel Auteuil) …

    Bunlardan aslında bir psikolog olan Marianne, kendine yeni bir sevgili yapıp kocasını kapının önüne koyarken, basılı gazete ve kitap okuru kalmadığı için kendini emekliye ayıran karikatürist Victor’da çareyi, kapağı nostalji yaşayacağı 1974 yılına atmakta buluyor…

    Son önemli karakter, tabii ki de, Marianne’ın 1974 yılındaki taze ve gösterişli hallerini canlandırmakta olan, Antoine’ın kadrolu oyuncularından Margot (Doria Tillier) …

    İşte bu dörtlü, sıra dışı performansları ile sizlere keyifli bir 115 dakika geçirmenizde yardımcı oluyorlar…

    Elbette yoğun cinsellik içerdiği için “La Belle Époque”u, bir “aile filmi” olarak öneremediğimiz gibi komedinin, borsacı deyimi ile “keriz silkeleme” mekanizması haline dönüşmüş olan “Recep İvedik” yahut da Yılmaz Erdoğan filmlerinden ibaret olduğunu düşünenlere de önermiyoruz…

    Zira eminiz izlerken, “Nerede gülecektik?” diyerek "idrak kanallarında" ciddi sıkıntı problemleri yaşayacak olan o arkadaşlar, kesin saç baş yolacaklardır…

    Bitirmeden, yukarıda isimlerini tek tek sıraladığımız oyunculardan 70 yaşındaki Fanny Ardant’ın bize, “Cami yıkılmış ama mihrabı yerinde kalmış” dedirttiğini de belirtmiş olalım…

    Belki, yine klasik bir laf olacak ama diğer yorumlarımızda olduğu gibi “spoiler vermeden” yazılmayanları yazmaya, anlatılmayanları anlatmaya, söylenilmeyenleri söylemeye çalıştığımız bu son derece özgün satırlar, "büyük bütçeli" Hollywood prodüksiyonlarına takılıp kalmadan Avrupa’dan nitelikli alternatifler arayan sinemasever dostlara ilaç gibi geleceğine inandığımız bu filme ilişkin aydınlatıcı tespitler toplamımız olsun…

    Sonuç olarak, kendi değerlendirme sistemimiz içinde “İyi” kategorisine dâhil ederek puan olarak da 3,5 verdiğimiz bu film için önerimiz de, olumsuz yorum ve puanları dikkate almadan, “izleyerek kendinize bir iyilik yapın” şeklinde olacak…

    Keyifli seyirler,

    Son bir not:
    Filmin sonunda akmaya başlayan yazıları görür görmez, hemen yerlerinizi terk etmeyin ve biraz bekleyin, gelecek final görüntüleri için…
    Sadık
    Sadık

    18 değerlendirmeler Takip Et!

    3,0
    22 Ocak 2024 tarihinde eklendi
    Çok orijinal bir fikirle ortaya çıkılmış senaryoyu beğendim aynı zaman da başrollerimiz de rollerini gayet iyi oynamışlar. İzlerken sizi farklı düşüncelere sevk ediyor ve romantik dakikalar yaşamanızı sağlıyor. Zaman geçirmek için güzel bir film fakat mükemmel olduğunu söyleyemem.
    Tamer Taş
    Tamer Taş

    94 değerlendirmeler Takip Et!

    3,0
    30 Kasım 2020 tarihinde eklendi
    Diyalektler uzun ve yoğun,konu karışık ve ağır, mekanlar tek bir plato içinde kurulu, stand up havasını anımsatıyor gibi görünse de ''Fransızlar bu film işini iyi biliyor'' diyeceğiniz bir senaryo ile karşılaşıyorsunuz.Fransız sinemasının ''artık unuttum'' dediğiniz, size aşina ünlü iki oyuncusunun usta performansları ve hikayenin orijinalliği sizi etkileyecektir.Biraz sabredin !
    Damla AĞÜZÜM
    Damla AĞÜZÜM

    27 değerlendirmeler Takip Et!

    4,0
    20 Şubat 2020 tarihinde eklendi
    3-2-1 MOTOR!

    2019 Fransız yapımı, Nicolas Bedos’un yönetmenliğinde çekilen bir hikaye… Yok olmuş duyguları, içtenliği ve samimiyeti başa sarsak teknolojinin bizi sürüklediği bu yeni düzenden kurtulabilir miyiz? Ya da belki de geçmişten bir yudum alsak, bugünü güzelleştirebilir miyiz? “Yeni Baştan” filmi işte tam da bu iki soruya yanıt aramakta…

    Filmin 60’lı yaşlarındaki eski karikatürist kahramanı Victor yaşamında her şeyden soğumuştur. Bu soğukluk onunla eşi arasında, hatta kuşak çatışması adı altında oğlunun da ilişkilerine yansımıştır. Victor bu soğukluk nedeniyle bir gün kendisini kapı önünde bulur. Karısı ondan sıkılmış, aile dostlarıyla ilişkiye başlamıştır. Victor bu durumda bir girişimci ile tanışır ve yaşamının en mutlu, en verimli anlarına dönme fırsatını elde eder. Döner de…

    Film bize kurulan bir set ortamında para ile geçmişten bir tat almak isteyen Victor’u sunar. Victor burada herkesin rol yaptığını bilir, hatta ön metinleri de o vermiştir, ama yine de geçmişi görmek, tatmak onun için mutluluk haline gelir. Hatta bunun için daha evvel teknolojiyle arasındaki yapaylığı eleştirdiği oğlunun bile ofisine gidip işe girmek ister, çünkü para kazanmak ve tekrar eskiyi yad etmek artık onun için bir tutkudur. Filmin bu aşamasında gerçek şudur ki kapitalizm hayatın her alanını sömürmüş, geçmişe gitmeyi bile “para” endeksli yapmıştır. Bu bir eleştiri, belki de can yakıcı bir sahnedir.

    Film; dekor, makyaj ve absürd kurgusu ile aslında bizlere bugünün var olan duygu eksikliğini giderme adına bir proje sunmaktadır. Victor siluetinde yansıyan aslında bugünün geçmişe özlem duyan, farkındalığı yüksek insanıdır. Victor çizdiği karikatürlerle bugünü değerli kılarken, aslında çevresine de zamanı sömürmeme adına kocaman bir ders verir.

    İyi dersler…
    redwomen
    redwomen

    4 değerlendirmeler Takip Et!

    2,0
    18 Şubat 2020 tarihinde eklendi
    Ben sıkıldım açıkçası izlerken.O nedenle yetersiz not vermek istiyorum.Karmaşıklığın dozunu bence ayarlamak gerekiyor.
    yalcin ekinci
    yalcin ekinci

    1 değerlendirme Takip Et!

    4,5
    10 Mayıs 2021 tarihinde eklendi
    Bir sinema-kamara sever olarak böyle bir filmi ben çekmek isterdim, kendi içinizde bir yolculuğa hazır olun ve keyifle izleyin
    Daha Fazlasını Göster
    • En son Beyazperde eleştirileri
    • En İyi Filmler
    • Basın Puanlarına Göre En İyi Filmler
    Back to Top