En yararlı eleştirilerEn yenilerEn çok eleştiri yazmış üyelerEn çok takip edilen üyeler
Filtrele:
Hepsi
rudeonerudeone
Takipçi
1.698 değerlendirmeler
Takip Et!
3,5
6 Haziran 2016 tarihinde eklendi
Sinema tarihi açısından önemli bir film olduğu, gerek teknik gerekse felsefi yönden pek çok yenilik getirdiği aşikar. Uzun uzun anlatılabilir muhakkak ancak kısaca söylemek gerekirse Vertov'un bakış açısında kurguya pek yer yok. Bu en bilindik filminden de anladığımız üzere hayatın akışına, yaşayan insanlara yer vermeyi tercih ediyor ve sinemanın böyle olması gerektiğini düşünüyor. Sonucunda da ortaya belgeselvari yapımlar çıkıyor. 1929 yılına tarihlenen bu filmde bir Sovyet şehrinin gün doğumundan batımına bir gününe tanıklık ediyoruz. Özellikle tarihe meraklı seyirciler yaklaşık 90 yıl öncesinin günlük hayatını, sokaklarda dolaşan, toplu taşıma araçlarını kullanan insanları, fabrikaları, plajları, kuaförleri vs. birebir görme fırsatını rahatlıkla değerlendirebilir. Sinemasal anlamda da kamera kullanımı ve bazı teknik denemeler, günümüzden geriye doğru bakınca çok ilkel gibi görünse de aslında tarihsel gelişim sürecinde oldukça önemli hamleler. Adı üstünde "denemeler". Ancak tarihin en iyi filmleri listelerine girecek kadar yüksek bir seviyede olduğunu düşünmüyorum filmin. Sinema açısından önemine ve dediğim gibi tarihe meraklılar için bir belgesel niteliği taşımasına binaen tercih edilebilir ancak "çok güzel bir film izlemek istiyorum, şöyle eski tarihli bir klasik olsun hatta" diyerek izlenecek bir yapım olmadığı kanaatindeyim.
Sinema'nın "gerçeğin düzenlenmiş hali" olması gerektiğini savunan Vertov filmlerdeki kurmacanın bir afyon olduğunu savunur. Bu kurmacalar seyirciyi sarhoş eder, böylece daha sonra bilinçsiz seyirciye çarpıtılmış gerçekleri kabul ettirmek kolaylaşmaktadır. Bu nedenden ötürü Kameralı Adam filmi, sinemada gerçeğin olduğu gibi çarpıtılmadan yansıtılması bakımından önemli bir yer tutar.Sinema sanatıyla ilgilenenler izlemeli ki 1929 yılında sinemayla ilgili nasıl bir çığır açılmış görebilsinler ...
Vertov başarılı bir belgesel filme imza atmış.. 1929 yılında böyle bir filmin çekilebilmesi beni çok şaşırttı olumlu anlamda.. kamera açıları ve hareketleri çok iyi.. teknik ve görsel anlamda sinema tarihinde bir çığır açtığı kesin.. ayrıca içerik olarak da oldukça anlamlı bir belgesel.. bir rus şehrinde aynı zaman diliminde doğanlar, ölenler, evlenenler, boşananlar, rahat hayat sürenler, hayat mücadelesi verenler.. kameralı adamın çektiği filmi finalde işçi sınıfının izliyor olması da güzel bir göndermeydi.. tek eleştirim var.. film müzikleri zaman zaman abartılıydı.. ama bu durum belgeselin akıcılığını ve anlamını bozmuyor elbette.. sinema tarihinin en iyi belgesel filmlerinden biri kameralı adam.. 8/10
Belgesel-sinema doktrinLeri,asıl itibariyle modern sinemanın yaratıcısı Dziga Vertov, 1929 yılında çektiği Kameralı Adam filmi bütün dünya sinema akademilerinde sürekli olarak gösterilen ve üstünde okuma yapılıp tartışılan filmlerin başında gelir.Bu filmde vertov, doktrine ettiği sinema teorilerini gerçeğe dönüştürmüştür. Film,ekim devrimi öncesi Rusyada, şiddetli bir ekonomik ve siyasal krizin içindeyken çekilmiştir.Artık zamanında Odessa nasıl bir şehirse bütün eski sovyet filmleri hep orayı anlatır.Film, günlük yaşamdan alıntılanan kesitlerdenoluşur;yangına koşuşturan itfaiyeciler, demiryolu işçileri, banklarda uyuyan evsizler,uyku mahmuru bir ev hanımınınevde yaptıkları..filmde gösterilen kareler senaryo bağlamında ilişkili değildir.Hiçbir senaryo,tiyatral dramatizasyonmotifi kullanılmamıştır.Kurgu ya da dolaylama yoktur.Vertov ve ekibi kamarasını almış Kiev ve Odessa sokaklarında'gerçek hayat'izlenimlerini sine gözle yakalamaya çalışmışlardır.Film aynı zamanda,Amerikan sinemasının 'kültür emperyalizmiyle dramatize ederek dünyaya dayadığı drama/melodram gibi kategorilerine alternatif olarak hayat bulmuş anti-kapitalist kale belgesel sinemacılığının da dayanak noktasını oluşturmaktadır.Vertov kamerasını,hayatın içinde bakıp göremediğimiz ayrıntılara çevirmiştir.Kameralı Adamda,sinema dünyasındao zamana kadar denenmemiş parçalı montaj tekniği kullanılmıştır.Filmde,hiçbir sahne beş saniyeden fazla sürmemesine rağmen görüntü kolajı bir şiir metninin barındırdığı ritmik unsurlarla,şehir yaşantısının içindeki akışkanlığı,dinamizmi sürekli değişime uğrayan insan doğasını yansıtmaktadır.Vertov filmi bazı yerlerinde ikiye böler, görüntüleri hızlandırır; double exposure, slow motion, jump cut gibi sinema teknikleri bu filmlerle sinema terminolojisine girmiştir.vertov, bu filminde aşk hakkında tek kelime etmeden adeta bir görüntülü şiir manifestosu yazmıştır.Sinema tarihiyle ilgilenenlerin mutlaka izlemesi gereken bir eserdir.Bp puanım: 10/10(Bana göre 1920lerin en iyi 10 filminden biri,sinema tarihinin ise en önemli filmlerinden biri)
Beyazperde.com'da gezintiye devam etmek istiyorsanız çerezleri kabul etmelisiniz. Sitemiz hizmet kalitesini artırmak için çerezleri kullanmaktadır.
Gizlilik sözleşmesini oku.