Demiyeceğim diyorum ama yok öyle bir şey. Ulan andavallar AkKoyunların elinde 15 Temmuz nasıl anlatılıyor da gelip burada eleştirebiliyorsunuz. Hay tayyibinizin şimdi, başkomutanlık kameradan olmaz kardeşim. Tayyiple Fetullah birbirlerini yalıyorlardı zamanında hemen unuttun mu salak? Aptallık diz boyu.
Alper Çağlar denildimi benim için akan sular durur! Ama bu sefer biraz hayalkırıklığı yaşadım.Dizinin filmden 3 tık daha üstte olması,çok basit ve komik hatalar(helikopterin kovaladığı ve yan yoldan gelen arabaların normal seyir halinde olması) aksiyondan çok diyalogların olması,he şimdi ortalık karışıcak neler göreceğiz dediğinde durağanlaşması birde şu son dövüş sahnesi nedense çok yapmacık geldi bizde iyi bir dövüş koreografı yok galiba yada dublör vs vs.böyle şeyler canımı sıkmadı değil ama en çok kurguyla gerçek olayların gidişatında eksiklikler buldum buda kurgu kısmındaki büyük patlamalı sahneler aksiyonların neredeyse olmaması gerçek kısmında ise sokaklara dökülen insan sahnelerinin azlığı ve o gecenin gerilimini yansıtamadığını düşünüyorum.Efek kısımına girmeyeceğim biz o işi yapamıyoruz çünkü çok iyi efek demek çok iyi maliyet demek.Keşke gerçek görüntülerden montajlama yapılsaydıda kurgu karakter sahnelerine daha fazla para ve zaman harcansaydı.Ama neticede Börü oyuncuları (Zafer Alpuğan Harika bir oyunculuk sergiliyor) ve yönetmen bu kadar zamanda ve belliki çok yüksek olmayan bütçesiyle daha fazla imkanları olup izleyiciye hiç birşey vermeyen saçma yapımlardan kat ve kat iyi bir iş çıkarmış.
15 temmuzu bu kadar basit anlatan film görmedim. Film resmen cüneyt arkının oğluna özel yapılmış.kesinlille tavsiye etmem. Bizim tarihimiz bu denli alay edilecek kadar hafi değil . Kınıyorum sizi. Filmin sonu zaten rezalet bana göre
Börü filmi dizisinin aksine film de pek başarılı olamamış beklentinin kesinlikle altında kalmıştır. Film arasındaki geçiş efektleri tıpkı dizilerdeki gibi keskin olmuştur. Ayrıca filmin sonunuda gereksiz ve saçma buldum. spoiler:
Kuşkusuz sualsiz, hayatımda izlediğim en güzel Türk filmiydi. Çekim açıları olsun efektleri olsun ustaca yazılmış senaryosu, üstü kapalı bir şekilde kurum ve kuruluşlara gönderme şekli ve olayları düzgün bir tekaffuz ile anlatışı tek kelime ile muazzamdı! Hele ki uçaksavarlar, tank ateşi, çatışmalarda kullanılan silahların vs. Efektleri ile Dağ 2'yi aratmayacak bir filmdi. Diziyi izledim izleyeli beklediğim her saniyeye değdi açıkçası. Emeği geçen herkese gönülden teşekkür ediyor, gitmeyenlere şiddetle tavsiye ediyorum..!
Film tadında değil, dizi potansiyelinde bir bölüm olmuş. Kesinlikle bir film değil, sahne geçişleri çok keskin olmuş. Sadece sondaki Atatürk sahnesi çok duygu yüklü.
Dağ 2 filmi bana göre çığır açan bir film olmuştu, 10+. Börü bu ölçüye varmasa da türünün başarılı bir örneği, 8+. Anlatım dinamik ve sürükleyici. Abartılı ve/veta ucuza kaçmış sahne yok. Politik mesaj kaygısı yok. O gecenin atmosferi ve bugünün konjektürü başarıyla aktarılmış.
Bir kaç eleştiride belirtildiği üzere, acaba kişisel hikayeler (sondaki dövüş sahnesi gibi) daha az olsaydı daha iyi olabilir miydi diye düşündüm ama o zaman da belgesel olmuş mu derdik onu da bilemiyorum. Eleştirilerde belirtildiği üzere gözlerimiz kitleleri aradı, hiç değilse montaj yapılamaz mıydı diye düşündük.
Sonuç olarak Börü başarılı, sinemada seyredilmesini tavsiye ederim. Özellikle 15 Temmuz'u hatırlamak veya içeriden görmek isteyenlere.
Gerçekten güzel bir filmdi Ha bazılarının zoruna gidebilir aman dikkat diyim😂😂 oyunculuk çok güzel gerçekten tüm Salon çıt çıkmadan izledik. Verilen emeğe değmiş gercekten. Emeği geçen herkesin eline sağlık👏👏
Kesinlikle İzlenmesi Gereken Bir Yapıt. Bazı Arkadaşlar (!) demişki O Gün Sadece Atatürkçüler Kurtamış gibi Göstermiş demiş Burda Film 15 Temmuzu Komple Ele Almıyor Sadece Gölbaşı Özel Harekat Dairesi Başkanlığına Bağlı Bir Timin Kahramanlığını Ele Alıyor ki Bunların Bir Çogu Gerçek Ve Başbuğ Mustafa Kemal Paşanın Ordulara Son Yazısı Sahnesi Gerçekten Mükemmel Olmuş (Atatürk Düşmanlarının Zaten O Sahne Zoruna Gittiğinden Eleştiriyorlar Bu Diziyi )
Film kesinlikle bazılarının yazdığı gibi siyasi hiç bir kaygı taşımıyordu. Birisi Atatürkçülükten bahsetmiş(ki bu niye rahatsız ediyor anlamadım) Atatürk ile ilgili bir sahne var ki bence çok iyi bir sahneydi yıllar önce atamızın askerlerin siyasete girmemesi ve bugünleri öngörmesi ile ilgili idi. Cumhurbaşkanı yoktu vs gibi birşey yazmış eğer bu film para ve gişe kaygısı taşıyor olsa idi nasıl bir film izleyeceğimizi az çok tahmin edersiniz! öncelikle bu film 15 Temmuz darbe gecesini BÖRÜ timinin gözünden anlatmış. O yüzden şu vardı bu yoktu demek saçma burada ki en anlamlı amaç bazı hainler yüzünden şerefli Türk polisi ve asker üniformasının kirletilemeyeceğini göstermekti çok teşekkür ediyorum emeklerine. Son olarak balyoz göndermesi şahaneydi...
O geceyi siyaset katmadan, kahraman güvenlik güçlerinin gözünden çok güzel anlatmışlar. Görsel anlamda da Türk Sinemasında alışılmışın üzerindeydi. Göndermeleri özenle seçilmiş. Yerinde atıflar vardı. Bir şeyler dramatize edip gişe yapmak için çekilmediği çok açık. Her şeyi o kadar net ve düz vermişler ki, böyle toplumsal olarak hassas olunan bir konuda duyguları kaşıma yoluna hiç girmemişler. Geceyi kahraman Türk Polisi\Askeri penceresinden betimlemişler. Kesinlikle izlenir. ÖNEMLİ NOT: Film'de "asker de benim, polis de benim, millet de benim" anlayışı hakim. Yani hepsini birbirinin ayrılmaz parçası olarak gören anlayış var. Ama odak noktası Özel Harekat. Yani halk hareketlerine çok fazla değinmiyor. Fragmanda geçen "bu gecenin çamurunu Türk üniformasına bulaştırtmam" sözü özet niteliğinde. Benzer filmlerde olduğu gibi halk üzerinden edebiyat ve ajitasyon yapılmaması bazılarını rahatsız etmiş. Etmesin. Filmden rahatsız olabilecek yegane kitle: Fetullahçı kalıntıları ve Türk düşmanlarıdır.
Filmi izleyince 15 temmuzda darbeyi Atatürkçüler engellemiş be. Diyeceksiniz Halk yok , Cumhurbaşkanı yok kimse yok sadece Atatürkçüler var. darbe gecesi selanın okunmasıyla dalga geçmişler . Habire iktidara laf çakıyorlar. Helal olsun evinden çıkmayan adamlar hayal dünyasında darbeyi engellediler.