Daha çok bilgi için: Yıldız Savaşları: Bölüm V - İmparatorun kazandığı ödüller ve adaylıklarHer ne kadar günümüzde serinin iyisi olarak kabul edilse de,[3][4] İmparator, gösterime girdiğinde karışık eleştiriler aldı.[27] Film, finansal olarak beklentileri aştı, Lucasın filme yatırdığı 30 milyon dolar üç ay içinde kâra dönüştü.[14] Birleşik Devletlerdeki ilk haftasonunda 10,840,307 dolar kazandı. 1997 yılındaki ABDdeki tekrar gösterimlerin açılış haftasonunda 21,975,993 dolar kazandı. 2007de ABDdeki kazancı 290,475,751 dolar ve dünya çapındaki brüt kazancı da 538,375,067 dolara erişti.[37]Bazı eleştirmenlerin filmin öyküsüyle ilgili olumsuz görüşleri olsada film, teknik açıdan başarılı bulundu. Örneğin The New York Timesden Vincent Canby film hakkında çok olumsuz bir yazı yazdı.[38] Daha sonra San Francisco Examinerdan Bob Stephens filmi 'Yıldız Savaşları serisinin en büyük filmi olarak nitelendirdi.[39] Empire dergisi, İmparatorun serinin en ahlâki ve duygusal açıdan karmaşık filmi olduğunu yazdı.[40] Roger Ebert, 1997deki incelemesinde filmin orijinal üçlemenin en güçlü ve tahrik edici filmi olduğunu yazdı.[41] Rotten Tomatoes sitesinde %97 'Fresh' derecesi alan İmparator, serinin sitedeki en yüksek puana sahip bölümü oldu.[40] Darth Vader, filmdeki rolüyle Amerikan Film Enstitüsünün 2003te açıkladığı 'En Büyük 100 Kahraman ve Kötü Adam' listesinde üçüncü sırada yer aldı.[42] Wizard dergisi, filmin finalindeki dövüş sekansını 'Tüm Zamanların En Büyük Kapışma Sahnesi' olarak adlandırdı.[43] Filmin en büyük şöhrete sahip repliği olan 'Hayır, senin baban benim' (No, I am your father) çoğunlukla yanlış aktarılarak 'Luke, senin baban benim' (Luke, I am your father) diye geçti.[44]1981deki Akademi Ödüllerinde İmparator, Bill Varney, Steve Maslow, Craig Landaker ve Peter Sutton ile En İyi Ses dalında ödül kazandı. Ayrıca film, görsel efektleri hazırlayan Brian Johnson, Richard Edlund, Dennis Muren, ve Bruce Nicholson ile Akademi Özel Başarı Ödülünü aldı.[45] John Williams ile En İyi Müzik, En İyi Orijinal Müzik dallarında, Norman Reynolds, Leslie Dilley, Harry Lange, Alan Tomkins, ve Michael Ford ile de En İyi Sanat Yönetimi-Set Tasarımı dallarında aday oldu. Film, Ödüllerinde En İyi Orijinal Müzik ödülünü kazandı. Ayrıca En İyi Ses ve En İyi Yapım Tasarımı dallarında aday oldu. Williams besteleriyle Grammy ve Altın Küre ödülü aldı.[45] İmparator, Saturn Ödüllerinde Mark Hamill ile En İyi Aktör, Irvin Kershner ile En İyi Yönetmen, Brian Johnson ve Richard Edlund ile En İyi Özel Efekt ödüllerinin yanı sıra En İyi Bilim-Kurgu Filmi dalında da ödül sahibi oldu. Hugo Ödüllerindeki Altın Ekran Ödüllerinde En İyi Dramatik Sunum dalında ödül kazandı. Yazarlar Derneği Ödüllerinde de Başka Bir Türden Uyarlanan En İyi Komedi ödülü kazandı.[46] Yapım, İngiliz sinema dergisi Empireın 2006 yılında hazırladığı 'Tüm Zamanların En Muhteşem 201 Sinema Filmi' listesinde Esaretin Bedeli (Shawshank Redemption) filminin ardından ikinci sırada yer aldı.[47] Aynı derginin 2008 yılında düzenlediği 'Tüm Zamanların En Muhteşem 500 Sinema Filmi' anketinde ise Baba (The Godfather) ve Kutsal Hazine Avcılarının ardından üçüncü sırada yer aldı.[48][49] İmparator, birçok kişiye üstün bir devam filmi yapmak konusunda örnek oldu. X-Men filminin devamı olan X-2nin yapımcısı Tom DeSanto ve yönetmeni Bryan Singer, filmdeki karakter incelemesini taklit etti.[50] Christopher Nolan da Kara Şövalyenin devam filmini yönetip yönetmeyeceği sorusuna 'Eğer devam filmini kötü çekerseniz göze batar ve Neden tüm bu karakterleri tıkıştırmışlar ki? denir. Ama iyi giderse, Baba II veya Yıldız Savaşları: Bölüm V - İmparatorda olduğu gibi kimse ağzını açıp şikayet edemez' dedi