Minyonlu ya da Minyonsuz!
Yazar: Banu Bozdemir2010 yılında ilk kez izleyiciyle buluşan Despicable Me / Çılgın Hırsız, hem büyüklerin hem de çocukların ilgi odağı olmayı başardı. Filmde her şey vardı; sarı küçük minyonlar, mizah ve duyguyu harmanladıkları gibi, birbirlerine yaptıkları orantısız şakalarla vazgeçilmez bir kültürel fenomen haline geldiler.
Despicable Me 4 / Çılgın Hırsız 4 olarak geçen ama sarı küçük gevezelerin varlığının doldurduğu serinin yeni filmi, Minions 6 olarak da yorumlanabilir pek ala. Zira muhtemel serinin başarı formülü ve marka kimlikleri her ne kadar yorucu olsalar da bu sarı yaratıklara ait. Genelde sözsüz, çıkardıkları anlamsız kelimelerle daha küçük yaş aralığını hedefleyen bir yapıya sahipler. Ama şuradan bir eleştiri de getirebiliriz bu karakterlere, yaptıkları şiddetvari şakalar ve tabii çılgın bir ‘hırsız’dan bahseden bir isim. Bu durumda yaş aralığının ufalmasıyla, bu bahsettiğim sebepler arasında biraz dengesizlik var olsa da bu serinin yükselmesi için olumsuz bir sebep yaratmadı!
Beğenilen filmlerin beklenen serilere dönüşmesi büyük beklentiler yaratıyor; Çılgın Hırsız 4 de yedi yıllık bir aranın ardından büyük beklentilerle geldi ama filmin canlı ve taze havası yerini zayıf bir hikayeye, yeterince geliştirilememiş yeni karakterlere bırakmış görünüyor. Ve bizim en eski süper kötümüz Felonious Gru, kötü mizacını tam olarak bırakmamış olsa da, bir aile babası kıvamında, bazen çaresiz, bazen kaçak modda karşımıza çıkıyor. Filmin hamurunun biraz daha çocuksu çizgilere çekilmesine itirazım yok, ama bu kez hikaye de aşağılara çekmiş gibi duruyor.
Steve Carell’in hayat verdiği suç gurusu Gru’muz, dünyayı yönetmeye çalışanları engellemek için kurulan Anti-Kötü Adamlar Birliği’nde (AVL) bir iş buluyor. Kesinlikle gizli kalmaları talimatı verilmesine rağmen aile kasabanın dört bir yanına dağılıyor, yeni mesleklerini icra etmeye başlıyor; yani bu gizlilik meselesi verildiği anda askıya alınıp önemsiz hale geliyor. Serinin yönetmeni Chris Renaud’nun ellerinden çıkan filmde bir kez daha Gru’nun karısı ve eski gizli ajan Lucy ile evlat edindikleri üç kız hiç büyümemiş minnoş halleriyle yine karşımızdalar: Margo, Edith ve Agnes. Gru ve Lucy’nin yeni doğan oğulları Gru Jr. da filmde bir hayli mesai yapıyor. Babasının kopyası olmasına rağmen babasından pek haz etmeyen bu bebeğin duyguları filmle birlikte değişim ve dönüşüme uğruyor. (Babasına neden diş bilediği pek ortada değil.)
Kötülüğü ve macerayı erken keşfetmiş komşu kızı Poppy ve Gru’nun karşısına yıllar evvel yaşanan bir olayın öcünü almak için dikilen, hamamböceği özellikleri gösteren yeni kötü adam Maxime Le Mal da yeni karakterlerden. Hikaye eski ve yeni karakterlerin çatışmasından bir ivme yaratmaya çalışsa da olay örgüsü cansız bir saçın örgüsü kadar hacimsiz hissettiriyor. Onun dışında animasyonu yine güçlü, keyifli bir trafiği var ama hikayesinde zayıf kalan, tatmin etmeyen noktalar var. Bu arada sanki ana Minyon evrenine, Gru ve ailesi yollanmış gibi duruyor. Bu bölümde tavsiye edilecek yanlar elbet var, mesela Poppy’nin çılgınlığı taze bir kan, minyonların süper kahramanlara dönüştürülmesi fikri gayet hoş ve komik. Hatta onlar bir nevi Fantastik Dörtlü hikayesi içinde yol alıyor gibiler. Onun dışında, ikilinin geciken savaşı arasında her karakter kendi hikayesini ortaya koyuyor, bundan da iyi bir şey çıkarabiliriz. Zaman zaman filmin içinde Maxime’i unutsak da!
Gru’dan biraz daha bahsedersek, kötü adamlıktan aile babasına dönüşen rolünün ne anlam taşıdığı biraz daha anlatılmalıydı, sonuçta üç kız ile kurduğu güçlü babalık dinamiğinin, baba oğul arasında kurulma şansını pek yakalayamıyoruz; Gru Jr. babasına neden direniyor, onun iyi bir aile babasını olmasını mı kabullenemiyor? Minyonlara gelirsek, üç minyon Gru ve ailesine eşlik etmek için öne çıkarıyor (Ralph, Gus ve Ron), farklı özellikleri de var ama sonuçta minyonlardaki aynılık duygusunun ötesine geçemiyor bu farklılaştırma, aradan çekip çıkartma! Bunun gibi yenileme ve devam ettirme çalışmaları duygusal ivmeyi tam yakalayamadığı için ve karakterlerin tam öne çıkamayan yapılanmaları sonucu hedef kitleyi şaşırmış izlenimi uyandırıyor Çılgın Hırsız 4.
twitter.com/banubozdemir