Hesabım
    Overlord Operasyonu
    Ortalama puan
    2,9
    38 Puanlama
    Overlord Operasyonu hakkında görüşlerin ?

    8 Kullanıcı yorumları

    5
    1 Eleştiri
    4
    1 Eleştiri
    3
    3 Eleştiri
    2
    2 Eleştiri
    1
    1 Eleştiri
    0
    0 Eleştiri
    Sırala
    En yararlı eleştiriler En yeniler En çok eleştiri yazmış üyeler En çok takip edilen üyeler
    Turgay Buğdacigil
    Turgay Buğdacigil

    Takipçi 2.094 değerlendirmeler Takip Et!

    2,5
    25 Temmuz 2021 tarihinde eklendi
    Senaryosu, hikâyesini de yazan Billy Ray ve Mark L. Smith tarafından yazılan “Overlord”, Avustralyalı Julius Avery’nin yönetmen koltuğunda oturduğu ikinci uzun metrajlı sinema filmi…

    Prömiyeri, 22 Eylül 2018’de Fantastic Fest’de yapılan ve 9 Kasım 2018 tarihinde vizyona giren filmin, 6.6/10 (91.166 oy) ve 3.5/5 (2.500 üzeri oy) olan IMDB ve Rotten Tomatoes izleyici puanı ortalamalarıyla 6.7/10 (226 yorum) ve 60/100 (28 yorum) olan Rotten Tomatoes ve Metacritic yorum ortalamaları, orta karar bir filmle karşı karşıya olduğumuzu söylüyor gibi…

    Yine de isterseniz, her zamanki gibi önceliği oyuncu kadrosuna vermek suretiyle 38 milyon dolarlık bir bütçeyle çekilen ve 41,7 milyon dolarlık bir gişe yapabilen bu filmi bir de biz inceleyerek yorumlayalım ve ardından da puanlamaya çalışalım…

    Ancak, artık neredeyse yorumlarımızda geleneksel bir özellik haline geldiği üzere ayrıntılı incelemeye geçmeden önce filme ilişkin ilk tespitimizi paylaşalım:

    Karşımızdaki film, her ne kadar “The Cloverfield Paradox” (2018) kadar olmasa da maalesef yine de yapımcı J. J. Abrams’ın son yıllardaki en “vasat” işlerinden biri…

    Neden böyle düşünüyoruz?

    Elbette bu “vasatlık”, sadece filmin ulaştığı gişe rakamlarıyla alakalı değil…

    Orası bizi asla ilgilendirmiyor...

    Gerçi onun (ve firması Bad Robot Productions’ın), yine yapımcı olarak sadece “Mission: Impossible – Rogue Nation” (2015), “Star Wars: The Force Awakens” (2015), “10 Cloverfield Lane” (2016), “Star Trek Beyond” (2016) ve “Mission: Impossible – Fallout” (2018) gibi 834 milyon dolar bütçeli beş film ile dahi 3.995,5 milyon dolarlık bir gelire imza atmış olduğunu da biliyoruz…

    Fakat söylediğimiz gibi buradaki tek sorun filmin gişesi değil…

    Peki, ne?

    Filmin hikâyesindeki “mantık hataları” mı?

    Hayır, o da değil…

    Ki zaten yıllardır, sinema denilen şeyin aslında bir hayal satma işi olduğunu idrak edemeyen insanların, filmlerin konularında mantıksal bir bütünlük aramaları hususunu da bir türlü anlayabilmiş değiliz…

    Nasıl ki, bir Frankenstein filminde yahut “The Walking Dead” (2010 – 2021) dizisinde mantık aramıyorsan / arayamıyorsan bunda da aramayacaksın…

    Yok, illa da “mantık” takıntılı biriysen ya sinema ile olan ilişkine bir son verip kapağı National Geographic belgesellerine atacaksın ya da sessizce oturup film izlemeye ve tadını çıkartmaya devam edeceksin…

    Zira bu konuda yapılabilecek asıl büyük mantıksızlık, milyar dolarların döndüğü sinema sektöründeki yapımcı, yönetmen ve senarist üçgeninde yer alanların, patlamış mısır ve meşrubat eşliğinde film izleyenler kadar "akıllı" ve “uyanık” olamayabileceğini düşünerek her fırsatta o üçgendeki insanlara “mantık dersi” vermeye çalışmaktır…

    Şu meşhur “mantık hatası” mevzusunu, bir kez daha hallettiğimize göre tekrar filmimize dönecek olursak…

    Bu kez (elbette yanıt beklemeksizin) biz bir soru sormak istiyoruz:

    İnsanlık için hiç çekinmeden kendini ölümün kucağına atan “kahraman Amerikalı” ve acayip tıbbi deneyler ile gelecek 1.000 yılın ordusunu yaratmaya çalışan “psikopat Nazi” karakterlerinin karşı karşıya getirildiği filmin hikâyesi size ne kadar inandırıcı geldi?

    Hem de aynı Amerikalı askerler kadınlara “aşk böceği”, Almanlar da “tecavüzcü Coşkun” gibi davranırken…

    Neyse ki Amerikalıların, en azından bu konudaki gerçek sicillerini yakın tarihteki Irak savaşı günlerinden biliyoruz artık...

    Tamam, kimse Dr. Joseph Mengele’nin insanlar üzerinde yaptığı acımasız deneyleri unutmuş yahut inkâr ediyor değil…

    Ama tarihte, halihazırda filmde anlatıldığı şekilde kayıt altına alınmış bir zombi vakası da yok…

    Yani kurgunun (fiction) bu kadarı da biraz fazla olmuş…

    Herhangi bir problem görmediğimiz için filmin oyuncu kadrosu ve teknik ekibi konusuna hiç girmiyoruz…

    O cephede işler sorunsuzca yürütülmüş…

    Zaten artık Hollywood’da bu işler de asgari bir standart da oluşmuş durumda…

    Parayı bastırınca hata yapma olasılığınız tamamen ortadan kalkıyor…

    Ki bu filmin 38 milyon dolarlık bütçesi de bu iş için oldukça yeterli…

    Sonuç olarak, J. J. Abrams ve ekibinin senaryoda kantarın topuzunu fazlasıyla kaçırdıkları açıkça görülen bu film için puanımız 2,5 önerimiz ise, zaman geçirmek için “bas izle, sonra da unut” şeklinde olacak…

    Keyifli seyirler,
    Sinan Baba
    Sinan Baba

    1 değerlendirme Takip Et!

    2,5
    7 Şubat 2021 tarihinde eklendi
    Fazla ürkütücü olmuş. Biraz daha realist olabilirdi diye düşünüyorum. Almanlar bu kadar mı gaddar veya Amerikan askerleri bu kadar mı insancıl. Almanlar Fransız bayanın evini bastığında hasta ses seda çıkmıyor. Öldü mü o sırada. Belli değil.
    sinem d
    sinem d

    3 değerlendirmeler Takip Et!

    3,0
    26 Kasım 2019 tarihinde eklendi
    Geçen yıl izlemiştim yorum yazmıştım ama nereye gitti bulamıyorum
    Amerika larin herşeyi zombiye bağlamaları filmin gercekciligini oldukça azaltilmisti yoksa insan iyi ki o dönemde yaşamadım diyor
    pembeoje
    pembeoje

    Takipçi 330 değerlendirmeler Takip Et!

    3,0
    11 Nisan 2019 tarihinde eklendi
    güzel bir film.. ilk başlarda filmi sevmeyeceğimi düşünmüştüm izleyip ile izlememek arasında kalmıştım ama iyi ki izlemişim beğendim filmi.. zaten j.j. abrams ın isminin geçtiği hiç bir yapım kötü olmaz..
    Yasin Bartin
    Yasin Bartin

    7 değerlendirmeler Takip Et!

    4,0
    1 Mart 2019 tarihinde eklendi
    Bazı Yorumcuların takıntıları var. İlla filme bi kulp takıcaklar. Yok amerikan milliyetçiliği yok işte bazıları ne gerek bu film çok uzun.. Birazda ezbere gidenler var. Önemi olan filmin kaliteli bir anlatımı olmalı. Filmde konu çok önemli. Film diğer savaş filmlerine göre konusu değişik. Film, başında kendini belli ediyor zaten. Filmden anlamayanlar türk filmi ve dizi izlesin.
    Mert H
    Mert H

    Takipçi 1.356 değerlendirmeler Takip Et!

    1,5
    30 Ocak 2019 tarihinde eklendi
    Alıştığımız gibi buram buram Amerikan milliyetçiliğini gördüğümüz kötü film. Yüksek kontrastlı ve düşük parlaklıkta olan sahneler görsel kaygı ile çekilmiş ancak ekstra bir keyif verdiği söylenemez.
    Rogojin
    Rogojin

    Takipçi 30 değerlendirmeler Takip Et!

    3,0
    22 Aralık 2018 tarihinde eklendi
    Overlord Operasyonu'nu doğru bir sinemada, doğru bir ses düzeniyle izlediğinizde ilk on beş dakikanın verdiği heyecanı başka bir yerde bulmak zor doğrusu. Filmin bu ilk on beş dakikası çok iyi çekilmiş, gerilimi çok iyi ayarlanmış ve hem korku hem gerilim filmleri için çok iyi bir açılış sekansı sayılabilecek ve örnek gösterilebilecek kadar iyi. Filmin geri kalanı için aynı şeyi diyemeyiz, çünkü klişelerle klişe olmamaya çalışan klişeler bir arada loş ışıklı, insanı yerinden sıçratmak amacıyla çekilmiş, benzerlerini izlemiş olduğumuz nice filme benziyor filmin geri kalanı, ama yine de bir şekilde bir tazelik hissi de veriyor. Filmi izlerken hem ben bu filmi defalarca izledim hissi alıyoruz hem de sanki yeni bir şey izlediğimizi bir şekilde hissediyoruz. Bu yeni şeylerden biri 2. dünya savaşında geçen ama yahudilerden söz etmeyen bir film olması olabilir. Fransız kasabasında yaşanan bütün vahşi olaylarda imalar var ama aleni işaret etmeler yok. Bir yandan da sanki bütün olup biten vahşilik, gaddarlık ve kötülüğün hepsinin bir çizgi roman öyküsüne dönüştürülmüş olması gibi bir hafife alma da var diyebiliriz, belki, çünkü filmin sırrını öğrendikçe yaşanan şeylerin bir senaristin hayal gücü değil de tarihsel bir gerçek olduğunu bilmemize rağmen yine perdede izlediğimiz şeyin hakikat olamayacağını ve hayal edildiğini düşünüyoruz. Oysa hayal değildi.

    Overlord Operasyonu, bütün kusurlarına rağmen insana heyecan dolu anlar yaşatabilecek, bir eğlencelik tüketim aracı. Bunu yapmak yerine filmin başından sonuna egemen olan bütün o pas rengine yakın atmosferiyle ciddi bir savaş eleştirisi de olabilirdi; ama Overlord Operasyonu gerçek dünyayı değil heyecan ve tüketim dolu, hayali bir dünyayı hedef alıyor ve amaçladığı şeyi de büyük ölçüde başarıyor bence.
    Haluk D
    Haluk D

    2 değerlendirmeler Takip Et!

    5,0
    19 Kasım 2018 tarihinde eklendi
    İzlenmesi gereken bir film başından belli ediyor kaliteli oldugu 2. Si çekilse ona da giderim sonu biraz daha iyi olabilirdi ama film herseye rağmen gayet başarılı
    Daha Fazlasını Göster
    • En son Beyazperde eleştirileri
    • En İyi Filmler
    • Basın Puanlarına Göre En İyi Filmler
    Back to Top