Canavar Harmon (Monster) Yönetmen: Anthony Mandler ABD/2018
İç Mekan / Mahkeme Salonu
Harmon Dış Ses: Floresanlar siyahı ve beyazı aydınlatıp griyi yutmaktadır. Mahkemelerde griye yer yoktur.
Mahkeme sahnelerinin ilki bu anlatım ile başlıyor. Ve aslında filmin bütün özeti de bu anlatımda yatıyor diyebilirim.
Steve Harmon; 17 yaşında, siyahi, iyi bir okula giden, başarılı ve çalışkan, sinema tutkunu olduğu için okulun sinema grubunun gözde öğrencisi olan, arkadaşları ve öğretmenleri tarafından çok sevilen, iyi bir aileye sahip gençtir. Fakat yaşadığı mahallede çeteleşmeler mevcuttur. Bu çetelerden birinde de King adında bir genç vardır. Harmon'un sinema tutkusunu fark ettiğinden onunla arada bir sohbet eder ve sokağın gerçeğini görmesi için anlatımlarda bulunur. 12 Eylül günü okul yolunda bir bakkal soygunu olur ve sahibi adam öldürülmüştür. Görgü tanığı ve kamera görüntüleri neticesinde Harmon'da dahil olmak üzere 4 siyahi tutuklanır. Polisler, özelliklede siyahi olmasından ötürü daha ortada kesinleşmiş hiç bir kanıt yokken Harmon'ı "Canavar" olarak lanse eder. Ve mahkeme süreci başlar.
Harmon'un sinema klubü öğretmeni bir gün dersinde çocuklara bir soru sorar:
Öğretmen: Neden aynı olayların farklı versiyonları vardır?
Harmon: Herkes herşeyi farklı görür.
Öğretmen: Aynen öyle. Herkesin farklı bakış açısı var ve yaptığınız her seçim, yazdığınız her diyalog satırı, montajladığınız her kare o bakış açısını yansıtıyor. Bakış açınızı kucaklayıp kendi gerçeğinizi anlatıyorsunuz. Bildiğiniz şekli ile.
Peki Harmon söylenildiği gibi bir canavar mıdır? Ve kendi gerçeğini anlatmayı başarıp, suçsuzluğunu kanıtlayabilecek midir?
Özellikle kurgu ritmi ve kullanılan renk dramaturjisi benim çok hoşuma gitti. Mahkeme salonu tamamen siyah ve beyaz renklere hakim. Avukatlar, jüri, sanıklar siyah beyaz tonlarda giyiniyorlar. Sadece iyi/kötü, suçlu/suçsuz var. Harmon özel yaşamında ise çok renkli kıyafetler giyiniyor. Çünkü renkli bir kişilik, sanat ile ilgileniyor ve başarılı bir öğrenci. Ama çekimlerinde o da siyah beyazı tercih ediyor. İyi/kötü, suçlu/suçsuz. Griye yer yok.
Walter Dean Myers'in 1999 yayın tarihli romanından uyarlanan bu filmden keyif alacağınızı düşünüyorum.
Beyazperde.com'da gezintiye devam etmek istiyorsanız çerezleri kabul etmelisiniz. Sitemiz hizmet kalitesini artırmak için çerezleri kullanmaktadır.
Gizlilik sözleşmesini oku.