Bu filmi eleştirmek için biraz geç kaldığımı biliyorum ama madem film sinemalarda yeniden oynuyor, ben de bir göz atayım dedim. Filmi ilk çıktığı zaman izlemememin nedeniyse, tıpkı bu yıl çıkmış olan Kötü Çocuk gibi, 4N1K'nın da bir Wattpad kitap serisinden uyarlanmış oluşuydu. Üstelik konularında da oldukça benzerlik olduğundan bu filme hiç ilgi duymadım. Fakat çevremdekiler ve bazı internet toplulukları bu filmden çok bahsettiği için bir göz atmak istedim. Normalde filmleri bu kadar geç eleştirmem ama madem bu film bu kadar çok istendi, ben deeleştirmeye karar verdim (ayrıca bu filmden çıkıp Tatlım Tatlım'a girdiğim için onu da eleştireceğim).
Konu şöyle: "Çocukluklarından beri birlikte vakit geçiren, Yaprak, Ali, Sinan, Gökhan ve Oğuz'un olduğu 5 kişilik bir arkadaş grubu vardır. Ve 4N1K filmi de bu arkadaş grubu arasındaki ilişkiyi, Yaprak'ın aşk hayatını ve herkesin daha olgunlaşıp hatalarından ders almasına odaklanıyor."
Açıkçası, bu film beni şaşırtmayı başardı. Hayır, çevremdekilerin söylediği kadar başarılı bir film olmasa da kendi türü içinde izlenebilir bir film olmuş. Kötü Çocuk'dan bin kat daha iyi olduğu kesin.
İyi yanlardan başlayalım. Öncelikle Deniz Coşkun'un yönetmenliğine bayıldım. Bütün film çok renkliydi ve her karede hikayenin enerjisi çok iyi yansıtılmış. Filmin bu kadar izlenebilir olmasının en büyük nedeni yönetmenlik sayesinde diyebilirim. Ayrıca oyunculuklar da fena değildi. Gözde Mutluer, Burak Yörük, Hasan Denizyaran ve Berke Bük gibi oyuncular karakterlerini olması gerektiği canlandırmışlar.
Bunun dışında filmin ilk yarısı gerçekten keyifliydi. Karakterlerin içinde bulunduğu bazı durumları izlemesi eğlenceliydi ve yapılan bazı şakalar komik sayılırdı. Bunlar 4N1K'yı bir komedi başyapıtı yapmıyor ama kitaptan uyarlanmış bir gençlik filmi olduğunu düşünürsek, hiç de fena bir gelişme değil bence.
Fakat benim için filmin zayıflamaya başladığı yer ikinci yarıydı. Bu da beni filmin kötü yanlarına getiriyor. Filmin ikinci yarısı yaratıcı komedi havasından biraz daha ciddi ve romantik bir havaya bürünüyor. Ve işte film burada gerçekten yalpalıyor. Her ne kadar hikaye kısıtlı fikirlere ve bilindik karakterlere sahip olsa da, ilk yarı komedi ve senaryo açısından oldukça yaratıcıydı. İkinci yarı ise şu ana kadar çekilmiş bütün aşk filmlerinin bir araya getirilip mikserle karıştırılmış hali gibiydi. İlk yarı ne kadar yaratıcıysa, ikinci yarı da o kadar klişe doluydu. Üstelik filmin süresi ikinci yarıda daha uzun hissettirdi. Çünkü film burada komediye mi yoksa aşk acısına mı değineceğini bilememiş. Eğer film kendi başına ayakta durmayı başarıp bütün bu aşk meşk olaylarını senaryodan çıkarsaydı, ortaya kesinlikle daha etkili bir iş çıkardı.
Genel olarak 4N1K gençler için harika, geriye kalan herkes için ortalama bir film. Filmin yönetmenliği ve görsellikleri çok yaratıcıydı ve oyunculukları fena değildi. Hatta yapılan bazı şakaları komik buldum. Fakat filmin ikinci yarısı o kadar klişe ve gereksizdi ki, karakterlerin kişiliğini ve o ana kadar yaşanan durumları resmen yok saymış. Filmin ikinci yarısı rezalet değildi fakat filmin ilerlediği tona bakacak olursak, aşk hikayesi daha özgün bir şekilde ele alınabilirdi. Şahsen filmi bir kere izlemem bana yetti. İçinde başarılı şeyler olsa da 4N1K'yı bir daha izleyeceğimi sanmıyorum. Türk yapımı olan başarılı bir gençlik filmi izlemek isteyenlere tavsiye ederim sadece. İyi seyirler.
FİLMİN İYİ YANLARI:
+ Deniz Coşkun'un renkli ve enerjik yönetmenliği.
+ Oyuncu kadrosu çoğunlukla iyi bir iş çıkartmış.
+ İlk yarının eğlenceli temposu ve yapılan bazı komik şakalar.
+ Okul atmosferi.
FİLMİN KÖTÜ YANLARI:
- İkinci yarının şu ana kadar yapılmış olan bütün romantik film klişelerine sahip oluşu ve temponun ağırlaşması.
- Tiplemesi fazla abartılı olan, gereksiz bazı yan karakterler.
- Bazı durumlarda ana karakterler ile empati kuramamanız.
TOPLAM PUAN: 6.2/10