BLACKBOARDS-KARA TAHTA [spoiler]Film başlarken karşılaştığımız ilk sahnede bir grup insanın sırtlarında taşıdığı kara tahtayla iki tarafı da dağlarla çevrili çorak bir yolda yürüdüklerini görüyoruz. Bunaltıcı sıcağın altında bir hayli susamış bu insan topluluğunun yapılan konuşmalardan anlaşılacağı üzere öğretmenlik mesleğini icra etmeye çalışan kişiler olduğu anlaşılıyor. Dağ bayır demeden İran-Irak sınırında öğrenci bulabilmek pahasına seyahat ediyorlar. İçecek su, yiyecek ekmek bulamadıkları zor zamanlarda isyan edercesine pişmanlık dolu sözler sarf etseler bile öğrencileri uğruna tehlikeli yolları aşmayı göze alıyorlar. Onlar az ya da çok öğrenci demeden hayatlarını tehdit eden koşullara dahi göğüs germeye hevesliler. Bu fedakar öğretmenlerin sırtlarında taşıdıkları kara tahtadan başka hiçbir şeyleri yok. Bu kara tahta yeri geliyor onları akbabalardan uzak tutmak için korunak oluyor Sanki bedenlerine ait bir parçaymış gibi her yere onunla gidiyorlar. Ancak gittikleri yerlerde öğrenmeye isteksiz ve ilgisiz insanlarla karşılaşmak onları pes ettirmiyor. İnadına öğretmek için çabalıyorlar. Filmde dikkat çeken noktalardan biri de okula gidecek yaşta olan çocukların patronlar tarafından hamal olarak sırtlarına yük yüklenip dik araziler boyunca yürümek zorunda kalışlarıdır. Öğretmenin sırtındaki kara tahta aydınlık geleceğe açılıyor, çocukların sırtındaki kaçak mallar ise geleceklerini karartıyor. Bu çocuklar okul nedir, öğretmen nedir bilmiyorlar. Yol ayrımı sonucu öğretmenlerden birinin karşısına koparıldıkları memleketlerine dönmekte olan bir göçebe birliği çıkıyor. Bu düzensiz insan topluluğu içinde benim hoşuma giden olaylardan biri şöyle, bir tarafta hayatın başlangıcında olan bir küçük çocuğun annesi tarafından şefkatle ve ilgiyle su kenarında işemesi sağlanırken, diğer tarafta hayatının son demlerini yaşayan yaşlı hasta bir adamın suyun içine çekilip etrafındakiler tarafından baskı ve zorlama ile işeyememesi anlatılıyor. Sevgi ve şefkatin olduğu yerde sorunlar ve sıkıntılar kolayca aşılıyor. Film içerisinde kara tahta öğretmenlerin öğrencileri için feda edebilecekleri bir değer olarak da işleniyor. Öğretmen dik yamaçtan aşağıya düşen çocuğun bacağına kara tahtadan kopardığı bir parçayı bağlayarak onu fazla acı ve ıstıraptan kurtarıyor. Bununla birlikte bir hasta kara tahtanın üzerinde yolculuk ettiriliyor. En önemlisi de kara tahta insanlığı savaştan, ölümden ve ıstıraptan koruyor. Kısaca öğretmenlik mesleği sabır, emek ve çaba gerektiren kutsal bir meslektir. Öğrencilerin hayatlarına ışık tutarak geleceklerini kurmalarında yol gösterici olan yine öğretmenlerdir.[spoiler] Öğretmenler Günü Kutlu Olsun.
Edirne çok küçük bir yer değil " avuç içi kadar" kelimesi sık kullanılıyor , lütfen yapmayın ayrıca film değil sanki müzikal seyrediyoruz senaryo güzel ama her film karesinde nerdeyse müzikler ve gerilim müzikleri aşırı , İzmir'de n selamlar ufuk Alyakut
Beyazperde.com'da gezintiye devam etmek istiyorsanız çerezleri kabul etmelisiniz. Sitemiz hizmet kalitesini artırmak için çerezleri kullanmaktadır.
Gizlilik sözleşmesini oku.