Hesabım
    Aladdin
    Ortalama puan
    3,7
    97 Puanlama
    Aladdin hakkında görüşlerin ?

    11 Kullanıcı yorumları

    5
    4 Eleştiri
    4
    2 Eleştiri
    3
    4 Eleştiri
    2
    1 Eleştiri
    1
    0 Eleştiri
    0
    0 Eleştiri
    Sırala
    En yararlı eleştiriler En yeniler En çok eleştiri yazmış üyeler En çok takip edilen üyeler
    yigit ali D.
    yigit ali D.

    Takipçi 48 değerlendirmeler Takip Et!

    3,5
    27 Ekim 2019 tarihinde eklendi
    İlk çıkan filmi çok beğenmiştim ama bu filmde bazı yerlerde müzikaller abartılmış. Onun dışında oyunculuklar ve kurgu çok güzel. Will Simith cin rolünde iyi olmuş. Filme farklı bir hava katıyor.
    Turgay Buğdacigil
    Turgay Buğdacigil

    Takipçi 2.050 değerlendirmeler Takip Et!

    3,0
    10 Nisan 2021 tarihinde eklendi
    “Aladdin”, senaryosunu, yine bir Walt Disney prodüksiyonu ve Arap kökenli efsanevi bir halk anlatısı olan “Bin Bir Gece” (One Thousand and One Nights) masallarını esas alarak çekilen aynı isimli çizgi filmden (1992) uyarlayarak John August ile birlikte yazan Guy Ritchie’nin yönetmen koltuğunda oturduğu bir drama…

    Prömiyeri, 8 Mayıs 2019’da 2800 kişilik koltuk kapasitesi ve 300 metre karelik dev beyazperdesi ile Paris’in en büyük sinema ve konser salonu olan Le Grand Rex’de yapılan ve 24 Mayıs 2019’da aralarında Amerika ve Türkiye’nin de bulunduğu pek çok ülkede vizyona giren filmin, 6.9/10 (232.503 oy) ve 4.6/5 (5o.000 üzeri oy) olan IMDB ve Rotten Tomatoes izleyici puanı ortalamalarıyla 5.9/10 (378 yorum) ve 53/100 (50 yorum) olan Rotten Tomatoes ve Metacritic yorum ortalamaları oldukça şaşırtıcı…

    O nedenle bizde, 183 milyon dolarlık bir bütçeyle çekilen ve 1.050 milyon dolar gibi onu, “En Yüksek Brüt Hasılata Sahip Filmler” listesinde (kendisi gibi 4 Disney ve 1 Sony prodüksiyonunun ardından) 2019’un 6., tüm zamanların da 34. filmi yapan miktardaki bir hasılata imza atan bu “remake / yeni versiyon” filmi, her zamanki gibi önceliği “çok renkli” bulduğumuz oyuncu kadrosuna vermek suretiyle bizzat kendimiz mercek altına alarak incelemeye ardından da puanlamaya çalışacağız…

    Bunun içinde, çekimleri İngiltere Surrey’deki büyüklükleri 740 ile 3.900 metre kare arasındaki toplam 6 stüdyoya sahip “Longcross Film Stüdyoları” ile Ürdün’deki “Wadi Rum / Valley of the Moon / Ay Vadisinde” yapılan bu filmin ayrıntılı incelemesine geçmeden önce filme ilişkin ilk tespitimizi, sonrasında da naçizane ilk önerimizi paylaşalım istiyoruz…

    Bu bağlamda da işe karşımızdakinin; yeni nesil görsel efekt, animasyon ve ses teknolojilerinin bütün nimetlerinden fazlasıyla yararlanılarak çekilen bir film olduğunu söyleyerek başlayabiliriz…

    Ki, zaten filmin 183 milyon dolarlık bütçesinin hatırı sayılır bir kısmı da bu işlerin piri sayılan Industrial Light & Magic, Hybride Ubisoft, One of Us, DNGE Stereo, NVIZ ve Proof gibi teknoloji firmalarına gitmiş…

    Yoksa ekran başında, lambadan çıkan cinli, uçan halılı, eli uzun maymunlu ve sahibine durmadan haber taşıyan papağanlı bir film izlemek başka türlü de mümkün olamayacaktı…

    Diğer konulara geçmeden isterseniz filmin “çok renkli” bulduğumuzu belirttiğimiz oyuncu kadrosuna şöyle uzaktan bir bakalım:

    Tabii ki, listenin en başındaki isim, “Cin” ve “Denizci” karakterlerini canlandıran Will Smith…

    Sanıyoruz onu tanıtacak bir şeyler yazmaya hiç gerek yok…

    Sıradaki isim filme adını veren “Aladdin” karakterini oynayan Mısır doğumlu Kanadalı aktör Mena Massoud…

    Aladdin’in gönlünü kaptırdığı Prenses Jasmine’i de Hint asıllı Ugandalı bir anne ile İngiliz bir babanın kızı olan İngiliz aktris Naomi Scott oynamış…

    Diğer belli başlı rollerde de Tunus asıllı Hollandalı oyuncu Marwan Kenzari (Jafar), İran doğumlu Amerikalı aktör Navid Negahban (Sultan), yine İran doğumlu Amerikalı aktris Nasim Pedrad (Dalia) ve Türkiye doğumlu Alman oyuncu Numan Acar (Hakim) gibi isimleri görüyoruz…

    Yurtdışında, özellikle de güvenilirliğinden hiçbir şüphe duymadığımız Metacritic’de yer alan yorumlarda hem bu kadronun performansına hem de filmin tamamına dair oldukça farklı ve farklı olduğu kadar da tuhaf yorumlara rastlıyoruz…

    Öyle ki, filme 100 üzerinden 80 vererek göklere çıkartanlar olduğu gibi 25 vererek diri diri gömenlerde var…

    Fakat bize göre ifrat ile tefrit arasında gidip gelen bu rakam ve yorumların her ikisi de son derece abartılı ve yanlış…

    Tamam, “Aladdin”, Guy Ritchie’nin en iyi filmi değil…

    Hatta “Lock, Stock and Two Smoking Barrels” (1998) ile “Snatch” (2000) in uzağından bile geçemez…

    Aynen bu filmin, Will Smith için de filmografisindeki bir “I, Robot” (2004) yahut bir “I Am Legend” (2007) kadar iyi olmadığı gibi…

    İyi de doğrusunu söylemek gerekirse bu film, görmezden gelinecek yahut da üstü çizilerek kaldırılıp kolayca bir köşeye atılacak türde bir filmde hiç değil…

    128 dakikalık biraz uzun da sayılabilecek süresine ve oldukça masum (o da belli belirsiz) bir iki öpücük sahnesine rağmen, mevsim meyveleri, güzel demlenmiş bir çay ve diğer atıştırmalıklar eşliğinde çoluk çocuk ailecek hep beraber izlenilip hoşça vakit geçirilecek bir film…

    Bu arada filmde (her ne kadar biz göremediysek de) Hintli unsurlar bulmuş olanlara yönelik olarak da birkaç ek bilgi verelim…

    Şöyle ki, yapımcılar Aladdin ve Jasmine karakterleri için yaklaşık 2.000 oyuncu ile görüşmüşler…

    Bunların içinde kendilerini en fazla zorlayanı da Jasmine için yapılan seçmeler olmuş…

    Nihayetin de de Naomi Scott ile Hint oyuncu Tara Sutaria arasında kalan Disney yapımcıları tercihlerini Naomi Scott’tan yana kullanmışlar…

    Aladdin karakteri içinde Hint asıllı Dev Patel ile Pakistan asıllı Riz Ahmed’in de isimleri gündeme gelmiş…

    Ancak bu rolde de ihale, yüzde yüz Arap olan Mısırlı Mena Massoud’da kalmış…

    Yani filmin yapımcıları da haklı olarak bir Arap hikâyesinin anlatıldığı filme Hint gölgesinin düşmesini istememişler…

    Belki, yine klasik bir laf olacak ama şu ana kadar tek bir “spoiler” dahi vermeden yazılmayanları yazmaya, anlatılmayanları anlatmaya, söylenilmeyenleri söylemeye çalıştığımız bu satırlar filme ilişkin ilk tespitimiz olsun…

    İlk önerimize gelince:

    O hakkımızı da bu kez; çocukluk yıllarında ebeveynlerinden dinledikleri veya bizzat okudukları fantastik masalları yeniden anımsayarak yaşamak yahut da çocukları (ve hatta torunları) ile hoşça vakit geçirmek için can atan sinemasever dostlara, “Bulduğunuzda bu tarz filmleri de kesinlikle izleme listelerinizden eksik etmeyin” diye seslenerek kullanmak isteriz…

    Sonuç olarak, kendi değerlendirme sistemimiz içinde puan olarak 3 verdiğimiz bu film için önerimiz de olumsuz yorum ve puanlara aldırmadan “bir şans da siz verin” şeklinde olacak…

    Keyifli seyirler…

    Son bir not:
    Arapları sadece, Selefi, Vahabi ve İhvan tasarımı unsurların sonuçları olarak düşünür ve öyle de görürseniz kesinlikle yanılırsınız…
    Mert H
    Mert H

    Takipçi 1.323 değerlendirmeler Takip Et!

    3,5
    15 Ekim 2019 tarihinde eklendi
    Disney filmi ortalamasının altında kalan ancak buna rağmen güzel olan bir film. Animasyonu kadar ilgimi ve beğenimi toplamasa da eski yapımların, kaliteli ellerde yükseldiğini görmek güzel. Sıkmayan, müzikleri güzel olan izlenebilecek bir film.
    Darth Vader
    Darth Vader

    Takipçi 54 değerlendirmeler Takip Et!

    3,0
    26 Mayıs 2019 tarihinde eklendi
    Film gorsel efektlerinin guzelligi haricinde muzikal ogeleri de fazlaca barindiriyor. Bu ozelligine birde bollywooda nazire yaparcasina toplu dans kareografileri de eklemisler. Bu turu begenen kisiler fazlasiyla zevk alacaktir. Filmin begenmedigim kismi ise siyasi hedef kokan siparis uzerine cekilmis olabilme ihtimali. Iran icinde " zamanin kumlari" diye film cekmislerdi.sanki hollywood Islami duygulari kirmak icin milliyetcilik duygulari one cikan film yapiyor CIA nin kendisine verdigi gorev dogrultusunda diye dusunuyorum bazen. Arap kahramani alaaddin'in en nihayetinde adi bir hirsiz olmasi ve onun hirsizliginin Robin Hood gibi hicbir toplumsal ve felsefi derinliginin olmamasi, sadece kisisel olarak iyi bir kisilik olmasi araplari iyi tanitmiyor. Zaten Hollywood su donemde risk alip araplari iyi gosteren bir film cekmez. Neyse komplo teorilerini bir koseye birakip filmi sanatsal olarak degerlendirirsek , etkileyeci kristal parlakliginda gorsel efektler , alaaddin ile prensesin dans kareografisi ki sadece bu sahne icin bile bu film izlenebilir , ailece izlenebilecek bir eglenceli film olabilir.
    Dani Nigdelioglu
    Dani Nigdelioglu

    3 değerlendirmeler Takip Et!

    5,0
    7 Haziran 2019 tarihinde eklendi
    Çok iyi gerçekleştirilmiş bir masal. Her zaman gibi Disney çok güzel iş başarmış. Zevkle izleyebileceğiniz bir film.
    Seyhan A
    Seyhan A

    2 değerlendirmeler Takip Et!

    4,5
    10 Haziran 2019 tarihinde eklendi
    Çok begendim ,keyifle izledim, tam bir görsel şölen 👌Çocukluğuma geri götürdü beni o kadar yani 😉Kostümler falan 10 numara
    Kadirshn
    Kadirshn

    1 değerlendirme Takip Et!

    4,0
    10 Ağustos 2019 tarihinde eklendi
    Kesinlikle ailecek izlenebilecek biraz komik ve macera dolu bir film olmuş Will Smith olmasaydı izlemeye bilirdim ama gerçekten oyuncu olarak filme çok büyük bir renk getirmiş gayet başarılı bir film.
    Coskunnizip
    Coskunnizip

    1 değerlendirme Takip Et!

    2,5
    27 Mayıs 2019 tarihinde eklendi
    Film 4-5 yerde müzikal, arap kültüründen biraz uzak ama eğlenceli. müzikal kısımları çok sıkıcı ve alakasız.
    Adam O
    Adam O

    1 değerlendirme Takip Et!

    5,0
    26 Mayıs 2019 tarihinde eklendi
    Film tek kelimeyle mükemmel. Buyük bir Disney hayranı olarak söylüyorum, Disneyin yaptığı Aladdin 2019 en iyi live action klasiktir. Müzikler, renkler hepsi çok güzeldi. Mutlaka tavsiye ederim.
    Hanife Nazli A
    Hanife Nazli A

    1 değerlendirme Takip Et!

    5,0
    31 Mayıs 2019 tarihinde eklendi
    Çok beyendim filmdeki herkesin ellerine emeklerine sağılık ara dışında filmden hiç çıkmadım spoiler:
    spoiler:
    spoiler:
    Munevver O
    Munevver O

    1 değerlendirme Takip Et!

    5,0
    2 Haziran 2019 tarihinde eklendi
    Aladdin/Disney;
    Film kesinlikle Disney'in bildiğimiz özel yapısı olan müzikal daha doğrusu 'Müzik' i içinde barındıran, animasyon, hareketlilik, teknoloji, ve bilgece de gücünü yine bize gösteren bir yapım olmuş. Bazı eleştirmenleri gerçekten anlamıyorum yerden yere vuranda var inanılır gibi değil ve en son Green Book filmini Oscar lı film izlediğimde sonunda beğendim ancak bu filmden keyif aldım ve mutlu oldum bu inanılmazdı. Film öncesi itiraf etmem gerekirse hiç düşünmüyor, isteksizdim sonra Will Smith in yer alması ile tamamen dikkatimi çekti ve girdim, mükemmel bir deneyim oldu, sanki bu tip bir film için uzun bir zaman ve ara oldu gibi düşünüyorum. Ancak çok dikkatimi çekense Türkiye daha açıkçası bariz İstanbul da geçen, çağrıştıran pek çok şey vardı, Topkapı Sarayı Boğaz eğer yeniden izlemeyi düşünen varsa dikkatle baksın, ve harem ve dans gibi pek çok şey esin alındığını bariz olarak izledim. Bu yorumu 3 kez izlediğim için net gözlemimi yazıyorum, ben iyi oyunculuk kötü oyunculuk elbet önemli ancak filmden keyif alıp almamak, ve bittiğinde mutlak olarak memnun ve mutlu muyum bana özelnduygusunu aktardımı ona da bakarım, tatmin olduğum bir yapıt.İlk etapta hint figürlerini beğenmedim ancak sonra filmde yapılmak istenenler için bende yorumları okuyunca hoş buldum bu serpiştirme bir nebze tüm doğu otantizmine de dokunuyordu, esas insan ayrımına gitmeyen, saygılı bir yapıttı, ve Guy Ritchie neden bu alandan uzak olsun ki harika iş başarmiış ayrıca bir dönem Madonna'nın eski kocası olduğunu unutmayalım ve Madonna onun döneminde çok daha başarılı olgun, ve Efsane Ve yanlış değilsem oscar adayı Evita filmide yine bu zamanlardaydı ve anne olduğu gibi sebebler, oyuncu seçimleri de iyiydi son olarak.. Ayrıca türk oyuncu bulunması, müzikleri için bir araya gelen ekiptede bulunmamız güzeldi, hiç kuşkusuz bir türk olarak bu muhtesem Disney rüyasına dahil oömak herkesi büyüler ve mutlu eder..☺ 😊
    Herkese İyi Seyirler
    (Hala Gösterimdeyken)
    Daha Fazlasını Göster
    • En son Beyazperde eleştirileri
    • En İyi Filmler
    • Basın Puanlarına Göre En İyi Filmler
    Back to Top