Hesabım
    (M)uchenik
    BEYAZPERDE ELEŞTİRİSİ
    3,5
    İyi
    (M)uchenik

    Senin dinin sana , benimki bana!

    Yazar: Duygu Kocabaylıoğlu

    Rus yönetmen Kirill Serebrennikov imzalı Uchenik bu yıl ki Belirli Bir Bakış bölümünün şimdiye kadar seyredebildiğimiz en kinayeli ve eğlenceli filmlerinden biriydi. Ortodoks temelli Hristiyanlık üzerinden dinin paradigmalarına sağlam oklar fırlatan film, bu anlamda senaryosunu da henüz 17-18 yaşlarında olan ergen bir genç üzerinden kurguluyor. 

    Veniamin  isimli gencimiz lisede okuyan ve bu yaştaki her genç gibi kafasında hayata dair sorular oluşan bir delikanlı. Ama  Veniamin’in kafasını kurcalayan sorular gelecek kaygısı, kariyer, hayat kurma gibi pratiklerin çoooook ötesinde. Şimdiye kadar pek okumadığı belli olan İncil’i eline geçiren  Veniamin ezbere okuyan, okudukça kafası iyice bulanan bir genç adam. Zira İncil’in farklı bölümlerini ayetlerini cımbızla çekip çekip içinde yaşadığı günümüz koşullarına uygulamaya çalışan ve çevresine de bu konuda terör estiren bir yobaza dönüşüyor git gide. “Işığın tanrısı" yanılıyor olamaz sadece tek bir tanrı vardır ve o ne diyorsa o olmalıdır! Hatta olmuştur.  Veniamin’in semptomları önce yüzme dersinde “kızlı erkekli” aynı havuza girmeyi hatta yüzmeyi dahi kati bir dille reddetmesiyle baş gösteriyor. Kendisi yüzmüyor, kız öğrencilerin ise bikiniyle yüzme dersine katılmasını engelleyecek arızalar çıkartıyor. Yönetmen yobazlığın birinci kuralını bu sahnede  Veniamin’in bikinili kız arkadaşlarının bedenine verdiği tepkiyle önümüze atıyor zaten, “beni günaha sokuyorsunuz!”

    Sonrasında odasındaki her şeyi, duvar kağıtları dahil her şeyi dışarı atması ve kuru bir yatak ve de kara kaplı inciliyle kalması, akabinde okulun en aşağılanan öğrencisini kendisine “mürit” olarak seçmesi, ve filmin en yükselişe geçtiği nokta olarak biyoloji dersinde evrimi tamamen reddedip öğretmeni disiplin kuruluna çıkacak kadar tehlikeli bir şeytan ilan edişi, yobazlıkla adım adım zehirlenen bir beynin fotoğrafını çekiyor.

    Tüm bunların yanında karikatürize bir modern peder dinin ve adamlarının da günümüzde içinde bulunduğu sıkışıklığı anlatırcasına okulun disiplin kurulunda oturuyor!  Veniamin,  o pederin kendi elindeki incilin ve tanrının her hangi bir teslimiyetçisi olduğuna inanmıyor. Filmin tek aklı başında karakteri olarak önümüze biyoloji ve rehberlik öğretmenini koyan film, biraz kör gözüm parmağıma bilim vs. din karşılaştırması yapsa da karakteri sırtlayan oyuncunun çok başarılı canlandırdığı biyoloji öğretmeni, tüm dünyada çevremizi iyice saran dini yobazlığına karşı sanat eserinin de en az onlar kadar bağra bağra konuşması gerektiğini gösteriyor.

    Yönetmen kendi coğrafyasında kendi kültürü pratikleriyle kendi dilinde bu filmi çekerken, kafasından kana bulanmış Ortadoğu coğrafyasının sorumlularını geçirdiğinden şüphe yok.

    Bin yıllardır bu insanlığın başına ne geldiyse kutsal atfedilen şeylerin herkesin keyfine göre yorumlanması ve uygulamaya geçilmesinden dolayı geldi.  Veniamin’in okulda estirdiği terör, İŞID’in mikro çaptaki bir yorumu adeta.

    Belirli Bir Bakış bölümünde yarışan filmin önü açık…

    Daha Fazlasını Göster
    Back to Top