Hesabım
    Kahraman Ördek
    BEYAZPERDE ELEŞTİRİSİ
    2,5
    Geçer
    Kahraman Ördek

    Animasyonda Uzak Doğu esintileri

    Yazar: Burçin Aygün

    Animasyon dünyasının son yıllarda özellikle de Batı’da, yani Hollywood merkezli olmak üzere getirdiği müthiş gişe başarısı doğal olarak diğer kıtlarda, ülkelerde de yankı buldu. Özellikle de birkaç yıldır Çin’in başını çektiği Uzak Doğu animasyon filmleri diğer ülkelerde kendine yer buldu, bazıları ciddi anlamda sıkıntılı yapımlar olsa da, genel olarak ilgi çekmeyi başardı. Pek tabii bundaki en büyük pay, yıllardır büyük ABD animasyon film stüdyolarının ürünlerinden yavaş yavaş sıkılmaya başlayan seyirci oldu. Bundan ortalama olarak 10 yıl önce izlediğimiz sayısız Hollywood projesi, bugünlerde yerini “pişir ve sat”lara bıraktı. Teknik olarak zaten genellikle sorun yaşamayan bu filmler, hikaye ve akıcılık söz konusu olduğunda teker teker sınıfta kalmaya başladılar. İşte, Uzak Doğu menşeili yapımlar tam da bu noktada imdada yetişti.

    Çin tarafından dünya geneline pazarlanan, bazen sadece kendi ekipleri ile filmlerini hazırlayan, bazense Amerika veya başka Doğu ülkelerinin desteğini alarak ortaya bir şeyler çıkartan isimler gişe açısından ortalama başarılar elde etti. Doğal olarak kendi memleketlerinde ilgiyi üzerine çeken bu animasyonların yeni örneği ise bu hafta itibariyle vizyonda kendisine yer bulan Kahraman Ördek oldu.

    En baştan söylemiş olalım, karşımızda yüksek bütçeli, kendini kanıtlamış sinemacıların hazırlayıp vizyona soktuğu, her bir anı kahkaha dolu yapımlardan biri yok. Ancak kendini tekrar eden, bu sebeple türün izleyicisinin gözlerini farklı taraflara çevirmesini sağlayan klişe hikayelerin yerine, Uzak Doğu’nun kendine has kültürü ile (az buçuk) yoğrulmuş bir iş var. Kahraman Ördek aslında sadece Çin değil, aynı zamanda Rusya’nın da katkısı ile hayata geçirilmiş bir animasyon. Bu sebeple de, hikayenin kahramanları hem Çin (Mandarin) hem de Rusya’dan gelen ördekler oluyor! Tabii her iki kültüre ait farklı tiplerdeki espiriler de filmin her bir köşesine serpiliyor.

    Hikayeye gelecek olursak, karşımızda “hiç keşfedilmemiş bir kıta” bulunmuyor. Her ne kadar ABD animasyon pazarına alternatif bir iş çıkartılmaya çalışılsa da, Batı pazarı düşünülerek ortaya karışık bir kokteyl hazırlanmış. Çin’in ve Rusya’nın ördeklerinin bir arada yaşadığı ancak (bekleneceği gibi) sürekli olarak çatışma halinde bulunduğu diyarda, halk yaşadıkları bölgeyi ve kendilerini koruyan Güneş’e büyük önem göstermektedir. Efsanevi Güneş Ördeği’nin sorumlu olduğu Güneş ve pek tabii kendisi dışarıdan gelen bir tehdit ile karşı karşıya kalır. Kötü bir cadı bölgeye gelmiş, kendisini daha güçlü kılacak olan Güneş Ördeği’nin peşine düşmüştür. Bu noktada baş kahramanımız Longway ve sevdiceği Erica öne çıkar, cadının görevlendirdiği iki şapşal hırsıza karşı çatışır.

    Dediğimiz gibi, hikaye şimdiye kadar örneğine bolca rastladığımız ve etliye sütlüye dokunmadan yüzleri güldürmek için kurgulanmış bir serüven. Bu yolculukta daha çok çocukları hedef alan mesajlar, farklılıklara rağmen bir arada, huzurla yaşayabilmek, fedakarlık, inanç ve dürüstlük üzerine kurulmuş. Hatta kahramanlarımız üzerinden Romeo ve Juliet’i andıran hoş bir aşk hikayesi anlatıya dahil edilmiş. Böylece çocukların hem ikiliye daha kolay ısınması, hem de maceranın akıcılığı sağlanmış.

    Teknik olarak Batılı rakipler ile belki boy ölçüşemese de Kahraman Ördek animasyonu küçük izleyicileri tatmin edecek güçte. Hatta son zamanlarda bağımsız geliştiriciler tarafından piyasaya sürülen bağımsız video oyunlarını akla getiren atmosferi ve sanat tasarım anlayışı, artı puan olarak haneye yazılıyor.

    Rakiplerinin adını hafızalara kazıdıkları güçlü animasyonlara göre daha basit kalan Kahraman Ördek, sürükleyici ve eğlenceli olmakla birlikte, bahsini ettiğimiz Batı projelerinin aksine direkt olarak küçükleri hedefliyor. Yani ufaklıklarla birlikte kahkahalar atarak izlediğiniz filmlerden çok, yaşı ufak dostlarımıza hitap eden bir yapım Kahraman Ördek. Kıssadan hisse, şans verilmeye değer bir animasyon var vizyonda.

    burcinaygun@gmail.com

    Daha Fazlasını Göster
    Back to Top