En yararlı eleştirilerEn yenilerEn çok eleştiri yazmış üyelerEn çok takip edilen üyeler
Filtrele:
Hepsi
Muhammed Dalpalta
Takipçi
23 değerlendirmeler
Takip Et!
4,0
23 Temmuz 2021 tarihinde eklendi
Gerçekçiliği, gerilim düzeyinin en üst seviyede olması ve insan doğasına yönelik birtakım alegorileri sayesinde filmi izledikten hemen sonra bir analiz yapmak mümkün değil. Birkaç saat üzerine düşünüp hazmetmek ardından filmin okumasına geçmek gerekir. Görsel efektlerin ve plastik makyajların emek kokması, ince detaylara sahip olması sahnelerin hafızaya kazınmasına neden oluyor. Final sahnelerine doğru şaha kalkan vahşilik dozajı izleyicinin psikolojisine balyozlarla darbe vuruyor. Doksan dakikalık bir akıl hastalığı diyebilirim. Çok kaliteli bir film olmasının acısını çekiyorsunuz. Jeff Goldblum’un oyunculuğu bu role çok yakışmış. Tuhaf bir bilim adamına başarıyla can vermiş. Geena Davis’in biraz donuk kaldığını söyleyebilirim. Bilim kurgunun yüzeysel ve hikâyeye katkı sağlamaktan başka vasfının olmaması biraz can sıkıcı.
Seth karakterinin sineğe dönüşme sürecinde aklıma ilk olarak ergenlik tecrübesi geldi. Bu filmdeki kadar dramatik veya dehşet verici olmasa da ergenliğe giren bir insanın vücudunda meydana gelen değişimler korku verebiliyor. “Ben kimim? Ne oluyor bana? Neler hissediyor ve planlıyorum hayatımın geri kalanı hakkında?” gibi sorular bir ergenin aklını sürekli kurcalayan sorular. Kişilik ve beden sorgulamaları her bireyin başına gelen bir şey olduğundan bu filmin korku-gerilim kısmıyla çok kolay bir şekilde bağ kurabiliyorsunuz. Bu sineğe dönüşüm mevzusunun bir diğer ayağı ise yaşlılık meselesi bence. Filmde de sık sık ölüm ve yaşlılık hakkında sözler sarf ediliyor. Hatta finale doğru Seth karakterinin bebeğin doğumunu sırf benden geriye bir şey kalsın diye istemesi bir miras alegorisi aslında. Yaşlanmakta olan kişilerin geride bırakacağı anı ve mülk konusunda hassas olduğunu gözlemleyebiliyoruz. Son bulmak üzere olan bir hayatın çeşitli şekillerde sinyaller verdiğini görürüz. Tırnak ve dişlerinin dökülmesi, vücudunun berbat bir hal alması, yürümekte zorlanması gibi durumlar bunun göstergesi. Ayrıca dönüşüm ilerledikçe karakterin yaşadığı bunalımlarda bir yaşam döngüsü gibi. Bu sebeple Seth’in geçirdiği değişim sürecinin bir büyüme alegorisi olduğu şekilde yorumlayabiliriz.
Eski filmleri sevmem önyargıyla izlememe rağmen çok beğendim. Vay bee konu o kadar özgün ki o zamanlar kimsenin aklından bile geçmeyen şeyleri harika görsellerle sunmuşlar bize. Cidden beklentimin üstünde çıktı. Adamın dönüşümü çok iyi yansıtıldı. Midesi hassas olanlar kaldıramayabilir fakat benim gibi her tür filmi izlemiş olanlar bu sahnelerden hoşnut olacaktır. Dram kısmıda bilim kurgu kısmıda gerilim kısmıda çok iyiydi. Tabii ki yılına göre ele alıyoruz bu gün çekilse belki beğenmeye bile tenezzül etmeyiz. Lakin ben daha dünyada bile yokken milletin böyle işler başarması hayranlık uyandırıcı. Ayrıca sinek hayvanınada ayrı bi sempatim oluştu :) mideniz sağlamsa izleyin sonrada ikincisini izleyin oda çok başarılı...
1958 yapımı derinlikten yoksun bir bilim kurgu filmi olan The Fly, David Cronenberg'in ellerinde 80'li yılların tür adına en iyi filmlerinden biri olup çıkıyor. Seth Brundle adlı bir bilim adamının teleportasyon deneyi esnasında farkında olmadan bir sineğin genleriyle kendi genlerinin birleşmesi sonucunda sineğe dönüşümünü konu ediyor filmimiz. Korku ve bilim kurgusal öğeleri dramatik bir yapı etrafında kurgulayan Cronenberg; ana karakterin geçirdiği mutasyonun evrelerini ustalıkla ve görsel olarak da kusursuzca betimliyor. The Fly'ı listenin tepesine yerleştirmemizin sebebi hangi açıdan bakarsanız bakın dört dörtlük oluşu ve döneminin bilim kurgu türü adına tanımlayıcı filmlerinden biri olmasındandır. Alien (1979) sonrası bilim kurgu\korku geleneğinin kusursuz bir yansıması. Kısacası Cronenberg, kendi sinemasının doruklarında geziniyor.
Cronenberg Amerikan sineması içinde korku ve bilikurgu alanında ortaya koyduğu filmler ile çok önemli bir yere sahiptir.bu filmde de diğer yapıtlarında olduğu gibi insan bedeninin modern teknolojiyle yeniden yapilanmasi `ni irdelemistir , Paul Werheovende Robocopla aynı şeyi denemiş o da çok başarılı olmuştur , herhalde 80 li yıllarda bilimkurgu ve korku üstatlarının en çok üzerinde durdukları konu makinalaşma ve teknolojnin insan üzerine yaptığı yan etkiler. son 20 yılda muazzam bir ivme yakalayan teknolojik adımlardan ürkmüşler ki aslında doğanın bir parçası olan insanın doğadan uzaklaştırması ve bunun yarattığı korkunç neticeleri yani ayın karanlık yüzünü kendi meşreplerince işlemiş.Çene yapısıyla Peter weller robocop için isabetli bir seçimse jeff goldblumda kocaman iri siyah gözleriyle aynı mantıkla sinek için isabetli bir seçim olmuş diyebilirim .Fly korku-bilimkurgu sinemasında bir devrimdir , efektleri çok başarılıdır ,ürkütür tiksindirir , gerer,goldblum sinek hareketlerini birebir yansıtmasında ki başarısıyla 10 numara bir oyunculuk sergilemiştir, jeff'in sarfettiği bir lafla yorumuma son vereyim : böcek politikasını biliyon mu. ben ilk böcek politikacı olmak isterdim ama aslında böceklerin politikası yok.10 ÜZERİNDEN 10
Çok başarılı bir remake diyebilirim. Filmin ucunu kaçırmadan bilimkurgu kullandıklarını, izleyiciye kolayca sindirdiğini düşünüyorum.Her ne kadar olumlu baksam da, tekrar bir yeniden çevirimle tekrar piyasada görmek istemem, bu haliyle hafızamda hep kalmasını isterim.
Filmi çok kısa bir şekilde özetlemek gerekirse "ilginç bir film" diyebilirim.Başlarda her ne kadar durağan bir tempoda ilerlesede filmi izlerken ben pek sıkıldığımı söyleyemem.Başroldeki karakterin sinekle kaynaştıktan sonra film ilginç bir hal alıyor hem filmin temposu artıyor hem de filmin akıcılığı artıyor.Oyunculuklar fena değil başroldeki karaktere Jeff Goldblum'un iyi bir seçim olduğunu söyleyebilirim.Film korku filmi değil hafif dramatik bir film.Ben aslında filmi District 9 filmine benzettim ama District 9 bence daha sürükleyici ve daha dramatik bir film.Filmi izlediğim iyi oldu aslında çünkü farklı bir film ama izledikten sonra beğendim mi beğenmedim mi tam olarak karar veremiyorum yani orta dereceli bir film.Film her ne kadar her sahnesi üst tempoda olmasa bile sürükleyici bir film diyebilirim zaman zaman da heyecanlandıran bir film ama bu konuyla bence daha iyi ve dramatik bir film yapılabilirdi diye düşünüyorum.Filmin sonlarına doğru fazlaca iğrenç sahne vardı bence biraz filmin ciddiyetini kaybetmesine neden olmuş.Son olarak ben filmi beğendim diyebilirim en azından sıkılmadan izledim ayrıca farklı bir film olduğunu söyleyebilirim.
80lerin tüm özelliklerini içinde bulunduran Teknolojinin tehlikeli hatta doğru kullanılmazsa kötü birşey olduğunu ima eden Bilimkurgu soslu çok iyi bir korku filmi.Ne kadar teorisinin bilimsel olarak hiçbir dayanağı olmasada görüp görebilceğiniz en mide bulandırıcı filmlerdende olsa, başarılı gerilim atmosferi oyuncuların uyumu teknik başarısıyla çok iyi bir film.Birzamanlar gelece dönüş ve Terminatörle birlikte video kulüplerin en fazla kiralanan filmlerindendi Jeff Goldblumada a sinek adam diye lakap yapmışlığıda var.(Jurrasi Parka a sinek adamda oynuyo diye gitmiştik:)
Klasik David Cronenberg filmlerinden birisi daha.Tabi bunu kötü manada söylemiyorum açıkçası filmi gayet başarılı buldum.Zaten yönetmenin filmleri genellikle bilim kurgu ağırlıklı olup farklı duyguları bir arada barındırıyor. Sanki birazda aynı yıl çıkan Yaratık 2 nin azizliğine uğramış gibime geldi. Dönüşüm sahneleri yapım yılında göre süperdi diyebilirim...
Bilimkurgu ve gerilimin yanı sıra çok da iyi bir dram filmi The Fly . Seth Brundlle karakterinin 'Sineğe' dönüşmesinin ardından yaşadığı pişmanlık , çaresizlik çok çok iyi işlenmiş . Veronicayla yaşadığı aşkta filmin dikkat çekici bir başka hikayesiydi . Yani film el attığı bütün 'türlerde' başarı sağlamayı bilmiş .
Makyaj çalışması , efektleri , müzikleri , oyuncu performansları , sürükleyiciliği , konu bütünlüğü ; ayrıca başarılı .
Cronenberg aşmış bir yönetmen , bu filmle bir kez daha anladım .
Sinemanın Kafkası Cronenbergin gözde teması bedensel değişimin ustaca işlendiği dört dörtlük bilim kurgu gerilim başyapıtı.Jeff Goldblumun yaptığı hata sonucu dev bir sineğe dönüşen bilim adamı rolünde mükemmel performans çıkardığı yapım özel efektleri,makyajları ve gerilimiyle bence 70 lerde Alien neyse 80 li yıllarda Fly aynı etkide ve çarpıcılıkta.Günümüzde böyle filmler çevrilimiyor ne yazık ki'10/10
Umduğumdan kat ve kat fazlasını buldum.Aşk,bilim kurgu,korku,gerilim hepsi bu filmde ustaca harmanlanmış.Kaçıranlara ve aklında şüphe olanlara hemen izlenmesini öneririm 7.5/10
Beyazperde.com'da gezintiye devam etmek istiyorsanız çerezleri kabul etmelisiniz. Sitemiz hizmet kalitesini artırmak için çerezleri kullanmaktadır.
Gizlilik sözleşmesini oku.