Hesabım
    Vicdan Ağacı
    BEYAZPERDE ELEŞTİRİSİ
    2,5
    Geçer
    Vicdan Ağacı

    Bitmeyen hesaplar ve vicdanlar…

    Yazar: Banu Bozdemir

    İlk gösterimini 2015 yılında 52. Antalya Uluslararası Film Festivali’nde yapan Vicdan Ağacı iki kardeşin yıllarca süren hesaplaşması üzerinden hikayesinin çatısını kuruyor. Menderes ve yatalak ağabeyi arasında derin sorgulamalar eşliğinde ilerleyen film Olgun Özdemir imzası taşıyor. Birçok yerli festivali dolaşan film vizyon yolculunu biraz geç yerine getiren filmlerden. Filmde iyi kalmaya çalışan Menderes abisinden iyi bir davranış görmediği gibi, köylüler de onu kötü olması yönünde sürekli dolduruyor! Ama iki kardeşin arasında yıllar önce aynı kadına duyulan sevgiden dolayı yaşana bir husumet de vardır!

    Vicdan Ağacı hayat ağacı kıvamında bir vicdan sorgulamasına dönüşüyor ve iki kardeş arasında yaşanan düşmanlık bir kırılma noktası yaşıyor. Filmin atmosferine bakacak olursak, güzel bir köy atmosferi yaratmış ve kullanmış diyebiliriz. Film Kuşadası’nda geçiyor ve ev sahneleri dışında güzel bir doku uyandırıyor. Ev sahneleri daha çok yatalak Adnan’ın isyanları ve onu sakinleştirmek isteyen kardeşin iyi niyetli çabalarıyla geçiyor. Filmin duygusu genelde bu çatışma üzerinden gidiyor ve zaman zaman tekrar eden bir anlatıma düşüyor. Özellikle de iki kardeşin mecburiyet sahnelerinde..

    Turgay Tanülkü’nün davudi sesiyle hayat verdiği Adnan gençliğinde yaptıklarının cezasını çeker gibi bir derdin içine düşmüş ve yatalak kalmış, kardeşi ise bu derdin en büyük dermanı olmasına rağmen abisine yaranamıyor. Ağabey yatalak olmanın sebebi olarak kardeşi görüyor ve sürekli onu azarlıyor. Biraz saf ve iyi niyetli olan kardeşin çaresizliği ve buna karşın vicdanından ödün vermeyen haline odaklanan filmi bunu kırma çabaları sonuçsuz kalmıyor. Ama yine de film bizi sürpriz ve kötücül bir sonla karşılamaktan geri durmuyor. Kardeşi ise 'Kötü Şair Şerafettin' lakaplı Şerafettin Kaya canlandırıyor.

    Hikayenin sonradan ortaya çıkan ana çatısı, iki erkeğin arasına sokulan bir kadın hikayesi ve erkek dünyalarının sertliği bir yerde kırılsa da, sonunda yönetmen yine açısını vicdandan yana kullanmıyor. Dediğim gibi ağır ve tekrarlı bir anlatım filmin dokusunu tam anlamıyla yayamıyor. Ağabeyin ağzından dökülen şairane cümleler, filmin kendi içinde yarattığı gerçeklikle pek örtüşmeden geçiyor Vicdan Ağacı çat diye orta yerinden çatlıyor. Filmin yurtiçinde olamasa da yurtdışından kazandığı iyi ödüller var. Özdemir’in 2017 yapımı Mor Ufuklar diye başka bir filmi daha bulunuyor.

    Daha Fazlasını Göster
    Back to Top