Ortalama puan
3,9
309 Puanlama
Ekşi Elmalar hakkında görüşlerin ?
4,5
12 Haziran 2019 tarihinde eklendi
Oyuncu kadrosuna baktığımızda zaten kariyerinde hemen hemen hiç başarısız bir proje bulunmamış kişileri görebiliyoruz. Film içerisinde de bu muhteşem oyunculuklar kendini gösteriyor. Görüntüler, müzikler ve hoş şiveler de filmi güzel hale getiriyor. Film boyunca hiç sıkılmadan izledim. Belki de daha önce ele alınan konuları çok farklı bir açıdan ele almasıyla beni kendine bağladı diyebilirim. Viztontele tadında bir film beklediğimden beni biraz hüsrana uğratmış olsa da genel seyriyle Türk filmleri içerisinde en iyilerinden biri olmaya aday.
3,5
6 Aralık 2016 tarihinde eklendi
1970'li yıllarda Hakkari'de geçen Ekşi Elmalar'ın politika işleriyle uğraşan "Reis"e ve aynı zamanda da Hakkari'nin o zamandaki en meşhur şeylerine değiniyor: Reis'in bahçeleri ve Reis'in kızları. Ekşi Elmalar, daha çok Reis'in kızları Muazzez, Safiye ile Türkan'a ve onların aşık olmasına rağmen Reis'in buna izin vermemesini, kızların da bu durumda neler yaşadıklarını anlatıyor kısaca.

Bu filmi yönetmiş, yazmış ve başrolünde olan Yılmaz Erdoğan, takdir ettiğim bir sanatçıdır. Kelebeğin Rüyası gibi başarılı filmlere imza atmış ve BKM gibi Türkiye'yi komedi alanında genişletmiştir. Ve Ekşi Elmalar da Erdoğan'ın en ilginç işlerinden birisi. Ne en iyisi, ne de en kötüsü.

İyi taraflardan başlayalım. Öncelikle bu film muhteşem gözüküyor. Yani manzaralar ve görsellik hat safhada. Filmi izlerken gözlerinizi manzaralardan alamıyorsunuz doğrusu.

Oyunculuklar da muhteşemdi. Tahmin edebileceğiniz gibi Yılmaz Erdoğan, yine karakteriyle döktürmeyi başarmış. Daha çok komedilerde boy gösteren Fatih Artman, Şükrü Özyıldız ve şaşırtıcı bir derecede Ersin Korkut başarılıydı. Ama bu filmin asıl yıldızı Farah Zeynep Abdullah'dı. Zaten Farah'ı uzun bir zamandır takip ediyorum ve her işinde olduğu gibi bu filmde de müthiş bir performans sergilemiş.

Senaryo oldukça ilginçti. Ortaya atılan fikirler, mekanlar ve karakterleri izlemek oldukça sürükleyiciydi ayrıca. Senaryo, her ne kadar Yılmaz Erdoğan'ın diğer filmleri kadar güçlü olmasa da yine de bazı kısımları gerçekten başarılı.

Fakat Ekşi Elmalar'ın, Yılmaz Erdoğan'ın diğer işlerine göre biraz zayıf olduğunu düşünüyorum. Bunun da ana nedeni, filmin bir süre sonra yavaşlaması ve durması. Bu durum son 30 dakikada gerçekleşiyor ve filmin bütün temposunu ve duygusunu azaltıyor doğrusu. Burada filmin başka bir lokasyona yerleşmesinden ve de Reis'le kızları arasında olan evlilik mevzusundan bahsediyorum. Ekşi Elmalar, özellikle de bu kısımlarda etki kaybetmiş. Senaryo adına çok ciddi bir şeyler yapmadan bu kısımları epey uzatmış. Sonuçta da ortaya o kadar ağır olmamasına rağmen ağır ve süresi 2 saat olmasına rağmen süresi 2 buçuk saatmiş gibi hissettiren bir iş çıkmış. Eğer filmin senaryosu bu kadar tanıdık ve uzatılmış olmasaydı, belki de Ekşi Elmalar seyirciden istediği etkiyi alabilirdi.

Ama bu yüzden, Ekşi Elmalar sadece "iyi" bir film. Böyle bir ekiple ortaya çok daha iyi bir iş çıkacağından emindim ama yine de Ekşi Elmalar kötü bir iş değil sonuçta. Güzel oyunculukları ve prodüksiyon dizaynı var. Ama bunu çevreleyen uzatılmış ve bilindik senaryosu, ilginç fikirleri ve güzel sahnelerine rağmen filmin vermek istediği etkiyi düşürüyor. Filmi kötü bulmasam da daha iyi olabileceğini düşünüyorum.

FİLMİN İYİ YANLARI:

+ Muhteşem oyunculuklar.

+ Başarılı dekor, mekan ve manzaralar.

+ İlginç fikirlere ve güzel sahneler yaratan bir senaryo...

FİLMİN KÖTÜ YANLARI:

- ...ama senaryo bir süre sonra tökezliyor, başta yaratmaya çalıştığı etkiyi kaybediyor ve süresini gereksiz yere uzatıyor.

TOPLAM PUAN: 7.1/10
2,0
1 Kasım 2016 tarihinde eklendi
Filmi izlerken sanki bir Yılmaz Erdoğan filmi değil de bir Çağan Irmak filmi izliyormuşum hissine kapıldım.Bu kötü bir şey mi peki? Maalesef evet.Bir yönetmenin imzasının silikleşmesinden hatta yok olmasından daha fena ne olabilir?
Yıldızlar geçidi bir kadro...Yeşilçam esintisi bir senaryo...Reklamı 'fazla iyi' yapılmış bir film...
Erdoğan mı Irmak mı siz karar verin.İyi Seyirler.
4,0
7 Haziran 2020 tarihinde eklendi
Yerli filmleri sevmeyen bana bile sevdirdi kendini bu film. Tesadüfen denk gelip izledim ve iyi ki izlemişim hem çok güldüm hem çok ağladım. Yılmaz erdoğan cidden harika işler çıkarıyor hakkını vermek lazım. Beni en çok mühendis hatip ve safiye karakterleri etkiledi. Özgür ve muazzez'in aşkı arka planda kaldı biraz. Her sahnesi çok şey anlatıyor tabii anlayabilene. Doğuyu ve ordaki toplumsal baskıyı kadına verilen değeri bilen anca anlar o sahnelerin neler anlatmak istediğini. Başlarda kaliteli dokunuşlarıyla çok güldüren erdoğan sonlara doğru hemen her sahnesinde ağlattı. Mesela safiyenin denize kavuşma sahnesi, muazzezin markette şampuan reyonunun önünde duyduğu o sevinç mühendisin reis beyi belediyede o halde görmesi... her sahne apayrı anlamlar taşıyor. Kızları affetmiş olsa bile yaptıklarından bir nebze bile pişmanlık duymayan babayı ben affetmedim affetmemde...
İzleyin filmi... izleyin ve kendinizi filme bırakın size anlatmak istediği şeyi anlamaya çalışın. Çünkü 1977 den bu yana pekte bişey değişmedi. Hala kızlarımızın kadınlarımızın hayatı erkeklerin iki dudağından çıkacak sözlere bakıyor.
YILMAZ ERDOĞAN seni tebrik ediyorum...
4,5
29 Ekim 2016 tarihinde eklendi
Harika bir film olmuş Yılmaz Erdoğan gene çok güzel yeri geldi duygulandıran harika bir film yapmış.Gerçek hikaye olması dahada güzel kıldı.Komedi filmlerinide iyi yapıyor ama duygu yüklü projeleri çok güzel bütün ekibi tebrik ediyorum
3,5
17 Aralık 2023 tarihinde eklendi
YILMAZ ERDOGANIN BU YAPIMI FENA BIR.FILM DEĞİL..BULUNDUGU BÖLGENİN BELEDIYE REİSİ AĞASI GENC VE GUCLU BIR KARAKTERKEN....ILERLEYEN ZAMANDA YAŞLIILIGIN GETİRDİĞİ GÜÇSÜZLÜK BOLGEDE CIKAN MALUM SORUNLAR SINRASI TERK EDİLEN TOPRAKLAR SONRASI ŞEHİR HAYATINDA ZÜĞÜRT AĞA YI ANDIRAN BİR YABANCILAŞMA KIZLARININ HAYATI HAKKINDA VERDIGI KARARLAR VS İLE IZZLENILIR BIR YAPIM...ASLINDA MESAJ OLARAK KISA BIR HAYAT YASIYORUZ YARIN NE OLACAĞIMIZ BELLİ DEĞİL VE HER ŞEY GERÇEKTEN ÇOK ANLAMSIZ DIŸEN BIR SONLA KAPANIŞ YAPIYOR..
4,0
13 Kasım 2016 tarihinde eklendi
Fragmanına göre filmi eleştirecek olursam, eleştirilecek dünya kadar yönünü bulur ve puanını kısıtlı tutardım.Ancak filmi çıktığı gün izlediğimde bir kez daha bir filmin fragmandan ibaret olmadığını gördüm.Çıktığı gün izlediğim için de zaten yorum okuyup gitme fırsatım olmadı , iyi de oldu.

Film öncelikle konusu itibari ile sıradan bir "Doğu" konusu olsa da senaryoya dökümü oldukça başarılı. Oyuncu seçimlerine bakacak olursak , 2-3 doğuyu yansıtmayan oyuncu dışında iyiydi. Oyuncuların rollerini yaşamasına bakacak olursak ortalamaydı diyebilirim.

Sahnelerle ilgili eleştirime başlamadan şu bilgiyi de vermek istiyorum.Çekimler Doğu'nun herhangi bir yerinde değil , onun tamamen batısı olan Köyceğiz/Muğla'da çekildi.Bana göre bu filmin büyüsüne az da olsa gölge düşürüyor.Hakkari'de olan sıkıntılı durumlardan dolayı orada çekim elbette yapılamaz ancak oranın topraklarına daha uygun bir alan seçilebilirdi.Belki de en uygun topraklar burasıdır bilemem , eleştirimin bu kısmı üstü açık bir kısımdır.

Filmin en beğendiğim özelliklerinden birisi de sahneler ve renklerdeki canlılık. Görüntü yönetmenine burada aslan payı olmasa da büyük bir pay vermek gerekir.

Onun dışında müzik seçimleri için kurgucunun elini sıkmayı ihmal etmek bizim hatamız olurdu.

Filmin bir diğer güzel özelliği -ki bu , son yıllarda çıkan Türk komedi filmlerini düşündüğümüzde bir tık daha öne çıkıyor- dram filmi olmasına rağmen içinde barındırdığı güldürü ögeleri , ortalama Türk komedi filmlerinden bile çok daha başarılı ve sık rastlanır cinsten. Bunda Yılmaz Erdoğan etkisinin bulunması, durumu çok daha doğal kılıyor. Sonuca bağlayacak olursak , filme puanım 8/10. Siyasi görüşlerini , ideolojilerini sanatına zerre kadar yansıtmayan Erdoğan'ın bu filmine ön yargılı yaklaşıp gitmeyenler , çok şey kaybederler.
4,0
16 Eylül 2017 tarihinde eklendi
Güzel bir film. Hem güldüren, aglatan, düsündüren iiii bir hikaye. Kesinlike tavsiye ederim. spoiler:
3,5
31 Ekim 2016 tarihinde eklendi
Yine Yılmaz Erdoğan ve Yine bir Hakkari öyküsü... Belki de Hakkari’yi değişik olarak ele alan ve bize tanıtan nadir insan kendisi. Orada da bir yaşamın olduğunu, ama biraz batıda yaşayanlardan farklı bir yaşam sürüldüğünü inadına bize anlatmaya çalışıyor. Bunu kimi zaman güldürerek; kimi zaman da “bana oradan bir peçete verir misin?” cümlesini kurdurarak yapıyor.
Ekşi Elma Filmi Konusu:
Ekşi Elma filminin hem senaristliğini hem de yönetmenliğini Yılmaz Erdoğan yapıyor. Oyunculuğunda da geri kalmıyor ve Hakkari Belediye Reisi Aziz Özay olarak karşımıza çıkıyor. Bu resisin özelliklerinden biri şehirde nam salmış meyve bahçesi. Öyle ki; bahçesi için mühendis getirmeyi bile düşünüyor. İkincisi ise sert mizacı ve bu mizacını ailesi üzerinde ( özellikleri kızları) göstermesi. Film sert bir baba ve 3 kızının arasındaki ilişki şeklinde geçiyor. Bu yolculuk içerisinde ise, o yörenin örf ve adetlerine, aile ilişkilerine, yaşam koşullarına tanık oluyorsunuz. 3 kızın hayatının bir babanın iki dudağı arasında olduğunu görüyor, koltuğunuza yapışıp halinize şükrediyorsunuz. Film Türkan, Muazzez, Safiye’nin hayatı çerçevesi içerisinde dönse de; dönem filmi özelliği de taşıdığından o dönemin siyasi, toplumsal hareketlerini de görüyorsunuz. Ayrıca Erdoğan’ın bu 3 kadını yazarken, teyzelerinden yola çıktığını da belirtelim.
Ekşi Elma Filmi Oyuncuları:
Filmin başrolünde Belediye Reisi olarak Yılmaz Erdoğan bulunuyor ( Aziz Özay) Oyunculuğunu burada tartışmak yersiz kalır. Yine karakteri bize hissettiriyor. Bu filmde sert mizaçlı bir kişiliği yansıtan Erdoğan “Pekii Zeki Müren de bizi görecek mi?” sorusuyla karşılaşmıyor ve doğal olarak bizde tebessüm yaratmıyor ama seyirciye “babaya bak!” dedirterek ne kadar iyi bir dram oyuncusu olduğunu da kanıtlıyor.
Aziz Bey’in Kızlarını oynayan Muazzez (Farah Zeynep Abdullah), Türkan (Songül Öden) ve Safiye'nin (Şükran Ovalı) durumu kotardıklarını söyleyebiliriz ama Songul Öden’in “silik” bir rolde bulunmasına rağmen tecrübesiyle ön plana çıktığını belirtebiliriz. Her ne kadar hikaye Muazzez’in üzerine yönelse de Farah Zeynep Abdullah bu görevi yerine getirememiş. Songül Öden bir şekilde ön plana çıkıyor ve durumu kurtarıyor. Filmde de olduğu gibi oyuncu arkadaşlarına kol kanat geriyor.
Ayrı bir paragraf açmamız gereken kişi ise Fatih Artman. “Çekingen mühendis” rolünü öyle bir yansıtıyor ki; Behzat Ç.’deki başarısının “tesadüf” olmadığını gösteriyor. İşinde, özel hayatında hep düzgün bir adam olmayı seçen mühendis karakterini oldukça iyi yansıtan Artman, gelecek için de umut saçıyor. Batı – doğu kültür çatışmasının yaşandığı sahnelerde trajikomik sahnelerin havasını izleyiciye iyi yansıtıyor.
Hem senaristliğini hem yönetmenliğini üstlendiği altıncı uzun metraj filmi Ekşi Elmalar ile bir kez daha sinema seyircisinin karşısına çıkan Yılmaz Erdoğan, yine izleyenleri etkileyeceğe benziyor. Kendinden nefret ettiren bir mizaçla başladığı filme, seyircide acıma duygusu yarattırarak karakter dönüşümünü başarıyla gerçekleştiriyor.
Öncelikle filme Vizontele beklentisi ile gitmemenizi tavsiye ediyorum. Dram sahnelerinin ağır bastığı bir film olarak gitmeniz hikayeye odaklanmanızı kolaylaştırır. Onun dışında filme getireceğimiz en büyük eleştirilerden bir tanesi de o zamanın siyasi hareketlerine bir şekilde “girsem mi girmesem mi?” tereddütü yaşaması. Öyle ki; “şimdi buna ne gerek vardı?” sorusunu kendinize soruyorsunuz. Ayrıca hikayeyi toplayayım derken, şehir hayatının hikayede çok fazla yer almaması ve ıskalanması bir eksiklik olarak göze çarpıyor.
Sonuç olarak peçetelerin havada uçuştuğu son sahnede kızlarının Aziz Bey’i affetme izlenimini görüyorsunuz. Bakalım sizde de aynı hisler uyanacak mı? İyi seyirler.
5,0
28 Kasım 2016 tarihinde eklendi
Bence mükemmel bir filmdi Kadınların söz hakkı olmamasını anlatıyor birazda Süleyman demirel zamanında olaylar. İlk yarı çok güldüm düşğnmeden gidin ben türk yapımlarını zor ve beğenen ve pek gitmeyen biriyim ama iyiki gelmişim dedim. Erkekleri bilmem ama her kadın kendisine bir şeyler çıkarabilir bu filmden.
4,5
23 Kasım 2016 tarihinde eklendi
Filmin ilk yarısı mükemmeldi. İkinci yarısı biraz ekşi bir hal aldı isminde olduğu gibi. Acımasız eleştirilere katılmıyorum. Yılmaz Erdoğan iyi bir iş çıkarmış.
1,0
3 Kasım 2016 tarihinde eklendi
Film klasik Yılmaz Erdoğan tarzı, konusu çok basit ve öngörülebilir başlangıcı eğlenceli ama sonu yapay ve basit dramatizeyle bitirilmiş filmde bir fikir yada işlenen ana tema yok 4 kişi gittik 4 ümüz de hayal kırıklığı yaşadık türk filmlerine olan inancımızı bir kez daha yitirdik çok sıradan çok basit bir film olarak izleyicilere hic bır sey vermeyen bir film olmuş şiddetle tavsiye etmem zamanınıza yazık gitmeyin..
2,0
6 Aralık 2016 tarihinde eklendi
Görsellik açısından çok güzel mekanlar çok iyi oyunculuklar üst düzey Yılmaz Erdoğan farkını özelliğini hissettirmiş.
Oyuncular demişken Ersin Korkutun role uymadığını keşke başkasını kullansaymış daha uygun daha iyi olur belki önemsiz bir karakter belki ama önemli bir kadro oluşturup alt rollerde de uygun kişileri koysaydı keşke bana uygun gelmedi o role. Filmi ilk yarı 2.yarı olarak değerlendirmek lazım güzel akıcı giden ilk yarı 5 üzerinden 3.5 4 alan bir ilk yarı yerini sakin durgun bir ikinci yarıya bırakıyor. İllaki fark olacaktır olay örgüsü açısından ama bu kadar büyük fark olması iyi olmadı onun dışında gayet başarılı ama standartın altında bir film Yılmaz Erdoğan standartının altında bence bi iki mantık hatası da var gibime geldi söylemeyeyim spoiler olmasın.
Sırf ilk yarısı için bile izlenebilecek bir film.
4,5
4 Aralık 2017 tarihinde eklendi
O dönemi anlatan güzel bir film. Fazla siyasi olaylara ve komediye yer verilmeden dram olarak hikayeleştirilmiş. İzlemenizi tavsiye ederim.
4,0
27 Eylül 2022 tarihinde eklendi
Senaryo,diyaloglar,oyunculuklar,görüntüler çok iyi.Film beni hoş duygular içinde bıraktı.Tavsiye ederim.
Daha Fazlasını Göster