Fazla şirin, fazla masum bir hikaye.
Yazar: Burçin AygünYurt dışında, bir başka deyiş ile küresel pazarda gişenin en çok kazandıranları arasında (neredeyse) başı çeken animasyonlar en nihayetinde ülkemizde de yüzünü gösteriyor. Şimdiye kadar pek başarılı örneklerine denk gelemediğimiz ve 3D modelleme temelli örneklerden olmayan yerli animasyonların kaderi yavaş yavaş değişiyor. Bu hafta vizyona giren ve TV ekranlarından sinemaya geçiş yapan Pırdino karakteri, ilginç tarzı ile küçükleri mutlu edecek cinsten bir yapım.
Devlet televizyonunda bir çocuk serisi olarak yayınlanan ve 3D karakterler ile gerçek oyuncuların bir arada yer aldığı hikaye, daha geniş bir eksende ele alınarak sinema salonlarına teşrif etmiş. Yetişkin izleyicilerin bir kısmı için “hikaye bazında” sürreal bir deneyim olarak görülen Pırdino, beyazperdede de hız kesmiyor, aykırı ve biraz da uçuk tarzı ile yoluna devam ediyor. Hikayenin başında ise adından da belli olacağı gibi sevimli bir dinozor olan Pırdino var.
Sevimli kahramanımız arkadaşları ile birlikte bir dinozor müzesine gidiyor, tabir-i caizse bir tür duygusal köklere dönüş yaşıyor. Yani kısacası aile özlemi çekiyor. Yakın arkadaşları Porsuk, Sansar ve Tarık ise dostumuzun üzüntüsünü fark edince nasıl bir çözüm yaratabileceklerini düşünüyorlar. Problemi ortadan kaldırmanın yolunu da bir tür zaman makinesi yaratmakta buluyorlar. Yolları da başarılı bir bilim insanı olan Sündüz ile kesişince dertlerine derman bulunmuş oluyor. Bu noktadan sonra kahramanlarımızı dünya tarihinin en olmadık zamanlarında (ki buna Osmanlı dönemi de dahil) küçük ziyaretler yaparken görüyoruz. Pırdino ise tarih öncesine giderek gerçek dinozor çağında, gerçek bir aile ile hayatını sürdürmek için çabalıyor.
Pek tabii böylesi sevimli bir serüvenin bir de kötü adamı olması lazım! Müzenin müdürü Sadi Turturo (Gökçer Genç), Pırdino’nun aile özlemini gidermesine, yani buraları terk edip başka bir “mekana” gitmesine razı değil!
Pırdino Sürpriz Yumurta filminin en dikkat çeken yanı çocuklar için olabildiğine masumane bir hikaye anlatması. Lakin bu metnin haddinden fazla “şirin” olması, bazı konularda artık büyümüş de küçülmüş zamane çocuklarının ilgisini çabuk kaybedebilecek içeriğe sahip oluşu haneye yazılan büyük bir eksi. Zira son 20 yıllık süreçte Hollywood’un ürettiği zeki metinlere sahip, hatta ebeveynlerin dahi büyük keyifle seyredebileceği, zeki göndermeler ve espiriler ile dolu büyük rakipler karşısında “80’ler” mantığı ile dikilmek pek mantıklı değil.
Seslendirme kadrosunda orijinal serinin ekibinde de bulunan Sungun Babacan’ın yanı sıra usta aktör Ali Uyandıran gibi isimlerin bulunduğu yapım, bu açıdan oldukça şanslı diyebiliriz. Çocukların ilgisini içerik bazında kaybedebilecek yapım, işinin gerçek ehli ekip sayesinde yükseliyor, böylece ortaya zayıf bir aile – çocuk filminin çıkmasına engel olunuyor.
Pırdino Sürpriz Yumurta filmi küçük izleyicilerin, özellikle de TV yapımının takipçilerinin oldukça seveceği, sıcak, masum (belki biraz fazla masum), kendi güvenli sularında yüzen bir proje. Kıssadan hisse, küçüklerin beğenme olasılığı yüksek, lakin ebeveynlerin Ice Age, Toy Story gibi yapımlardaki tadı kesinlikle alamayacağı bir deneme.
burcinaygun@gmail.com