Hesabım
    Düğün Dernek 2: Sünnet
    BEYAZPERDE ELEŞTİRİSİ
    3,0
    Ortalama
    Düğün Dernek 2: Sünnet

    Zeki, çevik ve komik!

    Yazar: Burçin Aygün

    Türk komedi sinemasının geçmişi, sahip olduğu muazzam kültürünü reddetmek olmaz. Yeşilçam dönemindeki o kendine has üslubu ile güldüren, belki biraz fazla olsa da “naif”, sıcacık ve biraz hayalci komediler son zamanlarda yerini bambaşka şeylere bıraktı. Seksenler ve doksanlı yıllarda da absürd komedinin en iyi örneklerine de denk geldiğimiz yerli komedi, son 10 yıllık süreçte ise ciddi bir çıkmaza girdi.

    Maddi getirisi, yani gişe hasılatı yüzünden kalitesi olabildiğine aşağı çekilen, zeka parıltısından yoksun, birbirinin benzeri, aynı formülü tekrar eden nice Türk komedi denemesi! Hedefi kesinlikle tutturamayan göndermeler, belden aşağıya “haddinden fazla” müdahele, vasat oyunculuklar ve ucuz bir sinema anlayışı. Bu gibi yerli komedi projeleri, bir kesim sinema izleyicisinde öylesine bir bıkkınlık ve ümitsizlik yarattı ki, büyük bir kitle Türk güldürülerinden uzak durmayı seçti. Kocan Kadar Konuş gibi bazı sıra dışı “akıllı komediler”i saymazsak, bizi gerçekten neşelendiren sayılı yerel yapım vizyona girdi. Bunlardan bir tanesi de, eksiklerine rağmen Düğün Dernek olmuştu.

    Bundan yaklaşık olarak 2 yıl önce vizyona giren ve bir espri ustası olarak görülen Selçuk Aydemir tarafından yönetilen yapım, ismin önceki işlerinden derin izler taşıyordu. İlk uzun metrajlısı Çalgı Çengi her ne kadar gişede istediğini bulamasa da, daha sonra ağızdan ağıza yayılarak ün kazandı. Aydemir daha sonra İşler Güçler gibi zeki ve muzip bir TV işine el attı, tabiri caizse yeri göğü inletiverdi. Hemen ardından Düğün Dernek ve sonrasında ise aynı ekip ile bir başka harika olan Kardeş Payı! Komik, akıllı ve sivri işlerin adamı olan Selçuk Aydemir’in başarısında tabii ki önemli bir ekibin de payı vardı. Ahmet Kural ve Murat Cemcir’in leziz oyunculukları, diğer aktör ve aktrislerin muhteşem performanslar sergilemeleri, bütün grubun hızlıca yükselmesini sağladı. Bir başka deyiş ile “ekip işi” iyi işledi.

    Bu senenin sonuna gelmişken de, yönetmenimiz güçlü ekibini de ardına alarak üçüncü uzun metrajını, Düğün Dernek 2: Sünnet’i çekti. Ahmet Kural, Murat Cemcir ve Rasim Öztekin, Devrim Yakut, Barış Yıldız gibi isimlerin yine bizleri selamladığı Sünnet, açıkçası bahsini ettiğimiz ucuz komedilerin yanında bir hayli parlak bir iş. Hatta ilk filme oranla farklı artıları da var.

    Oğlunu evlendiren, Tüpçü Fikret ve Mümin(!) Çetin’in desteği ile işler sarpa sarsa da her şeyin altından kalkıveren İsmail, şimdi de torun heyecanı içindedir. Letonyalı gelini ve oğlu Tarık’ın çocukları yüzünden hop oturup hop kalkan adamcağız, bu sefer de “bizde adettendir ... “ ile başlayan meşhur “anlayışı” ile tekrar heveslenir, sünneti baba tarafı halleder diyerek yine bir keşmekeşin önünü açar. Fikret ve Çetin gibi örneğine rastlanması zor arkadaşlar ile maceraya atıldığımız hikayede, sünnetçi peşinden çıkılan yol ve bitmek bilmeyen aksilikler de işin sosu olur.

    Kural ve Cemcir’in harikalar yarattığını söylemeye gerek yok. Tüpçü Fikret gibi “olmasa çok iyi olur” bir insanın varlığına bizi hemen inandıran Ahmet Kural’a destek çıkan en güçlü isim ise, Cemcir ile birlikte üstad Rasim Öztekin oluyor. Takıntılı, hesaplı, gururu önünden ilerleyen, biraz cins bir karakter olan İsmail’i gerçek kılan aktör, tek kelime ile döktürüyor. Bunda eşi rolündeki Devrim Yakut’un da katkısı büyük. Paranoid’imiz Şinasi Yurtsever ve Saftorik Muallim Barış Yıldız’ı da unutmamak lazım!

    Düğün Dernek 2: Sünnet, yer yer ilk filmin ötesine geçen, biraz daha özgün espirilerle süslenmiş, küfür seviyesi yine minumumda tutularak “akıllıca güldürü” anlayışını benimsemiş bir film. En büyük eksisi ise temposu. İlk yarı ile ikinci yarı arasındaki akışın dengesizliği ve bir anda izleyiciye “üçüncü filmde görüşürüz” diyen finali, seyirci için birraz tatsız bir deneyim oluyor.

    Yönetmen işinin ehli, oyuncu ekibi döktürüyor, göndermeler yerinde, komedi seviyesi tavan(a yakın), hızlı ve yavaş kurgusu ile üzebilen ancak her şekli ile dikkate değer bir iş Sünnet!

    Belki Kardeş Payı ve İşler Güçler dizilerindeki özgünlük, iki filme de tam olarak sirayet etmemiş olsa da, benzer yapımlar arasından rahatlıkla sıyrılmayı başarıyor Düğün Dernek ikilisi.

    Gülmek, neşeli bir şekilde salondan ayrılmak, ufak tefek aksaklıkları görmezden gelirim diyerek hayata devam ederim diyorsanız, Düğün Dernek 2: Sünnet filmi kesinlikle şansı hak ediyor!

    burcinaygun@gmail.com

    Daha Fazlasını Göster
    Back to Top