Hesabım
    Valerian ve Bin Gezegen İmparatorluğu
    BEYAZPERDE ELEŞTİRİSİ
    3,5
    İyi
    Valerian ve Bin Gezegen İmparatorluğu

    “5. Element Eğlence Parkı”

    Yazar: Burçin Aygün

    Fransız sinemacı, yakın dönemin en orijinal ve meşhur işleri ile öne çıkan ismi Luc Besson bir başka epik deneyim ile sahnede. Ülkemizde ilk olarak Leon filmi ile tanınan, daha sonra 5. Element ve Taxi sayesinde beyinlere kazınan Besson, kendine has sinema anlayışı ile başkasından kolay kolay beklenmeyecek yapımlara imza atan bir yönetmen. Bunun temelinde ise işin yaratıcılık konusunda harcanan muazzam emek yatıyor. Fransız üstad, başında olduğu proje ile ilgili olabildiğine detaylı araştırmalarda bulunan, anlattığı hikayenin benzerine pek rastlanmasa da hem orijinal hem de kaliteli olabilmek için ekstra çaba harcayan bir sinemacı. Bundan 20 yıl önce 5. Element ile hepimizi şaşkına çeviren bu sinema aşığı şimdi de kült bir çizgi roman ile beyazperdede.

    Tam tamına 50 yıl önce merhaba diyen Valérian and Laureline adlı çizgi romandan serbest uyarlanan Valerian ve Bin Gezegen İmparatorluğu adlı film, yönetmenin harcadığı inanılmaz bir emeğin eseri. Aynen 5. Element’te yaptığı gibi bambaşka evrenler, kültürler ve hikayeler yaratma amacıyla yola çıkan isim, yüzlerce sayfalık bir içerik kitabı hazırlamış. Film boyunca karşımıza çıkan karakterler, uzaylılar, mekan ve kostümler ile bu evrene ait tüm detaylar bahsi geçen kitapta detaylıca yerini bulmuş. Başka bir deyişle Luc Besson yeni projesi için çok sağlam bir ilk adım atmış. Filmde kullanılam rekor sayıdaki özel efekt, CGI içeriği de cabası.

    Subway, Derinlik Sarhoşluğu ve Angel A gibi tamamen kendine özgü ruha sahip yapımların da sahibi olan yönetmen, Valerian ve Bin Gezegen İmparatorluğu’nda neler yapmış peki?

    Doğaüstü filmindeki müthiş performansı ile adını duyuran Dane DeHaan ve taze aktris Cara Delevingne’in başrollerinde olduğu proje aslında uyarlandığı çizgi roman ile direkt olarak bağlantılı değil. Karşımızda daha çok Besson’ın kendi hayal dünyasının bu dünyaya izdüşümü var. Bağımsız sayılabilecek bir hikaye, yönetmen ve senaristin düşsel yolculuğu.

    Hikayeye gelecek olursak; binlerce yıl boyunca evrenin her bir köşesinden gelen farklı ırklar Dünya yörüngesindeki Alpha istasyonuna konuk olur, bu dış uydu yavaş yavaş büyümeye başlar. Nihayetinde gezegenimize yakınlığı tehlikeli hale gelen Alpha, uzayın derinliklerine yol alır. Sayısız uzaylı ırkı, insanlar da dahil olmak üzere bu devasa yapıda beraber yaşarken, onların tarih, kültür ve bilgi geçmişi bu istasyonda depolanır. Uzayın güvenliğinden sorumlu olan Hükümet’in gizli ajanları Valerian (Dane DeHaan) ve Laureline (Cara Delevingne) ise işlerinin ehli, biraz zıpır ama yerine göre olgun serüvencilerdir. Sıradaki görevleri ise gizli bir paketi ele geçirmek, sonrasında ise beklenmedik bir kurtarma görevine girişmektir. Bu arada evrenin uzak bir köşesinde yıllar önce yok olan Mül adlı gezegeni büyük büyük bir sırrı ardında saklamaktadır.

    Valerian ve Bin Gezegen İmparatorluğu filmi görsel açıdan baştan sona bir masal gibi. Mül’ün cennet sahilleri ve halkından tutun da, Alpha’nın farklı bölümleri, Rihanna’nın canlandırdığı Bubble ve sahne şovu, boyutlar arası pazar kovalamacası, Valerian ve yarı-platoniği Laureline’in dövüş koreografisi, Clive Owen ve Ethan Hawke’ın keyifli performansları ve alkışı defalarca kez hak eden müzikleri, tam bir masal.

    Yer yer temposu düşen filmin en büyük eksisi ise Besson’ın imzasını taşıyan senaryosu. Hikaye bazında alışıldık ama ilgi çekici olan film, iş bunu seyirciye aktarmaya geldiğinde yalpalıyor. Zira Valerian ve Laureline de dahil olmak üzere karakterlerin geçmişlerine dair pek bir detay sunulmuyor, o geniş, renkli evren arka planda silikleşmeye başlıyor. Yönetmenin de muhtemelen bilinçli tercihi ile filmin gizemi, şaşırtması beklenen sürprizi maceranın başından itibaren belli. Buna pek de gereği olmayan yan hikayeler dahil olunca perdeden kopmak kolaylaşıyor.

    Bunları bir yana bırakacak olursak, Valerian ve Bin Gezegen İmparatorluğu üzerinde büyük emeği taşıyan, sağlam bir arka plana sahip, usta bir şekilde kameraya alınmış, hem aydınlık hem de karanlık bir uzay masalı. Büyük bütçeli bir eğlence parkı.

    burcinaygun@gmail.com

    Daha Fazlasını Göster
    Back to Top