Channing Tatum'un iki ay içerisinde John Denver'ın "Take Me Home, Country Roads" şarkısını içeren iki farklı filmde oynamış olması çok ilginç bir tesadüf, Logan Lucky ve bu film yani. Bunun eleştiriyle hiçbir alakası yok bu arada, sadece bu yazıya farklı bir şekilde başlamak istedim.
"İlk filmden sonra Matthew Vaughn'un yeniden yönetmen koltuğuna oturduğu Kingsman 2, uyuşturucu taciri Poppy'nin Kingsman karargahlarını yok ettikten sonra Eggsy'nin yaşadığı olaylara odaklanıyor. Kingsman'dan geriye kalan tek kişi olan Merlin ile birleşen Eggsy, Kingsman'ın Amerikalı kuzenleri Statesman'dan yardım ister. Eggsy'nin yanına Ajan Tekila ve Whiskey atandıktan sonra Poppy'nin yapacağı kötülükler büyümeden önce onu durdurmaya çalışırlar."
İlk Kingsman filmini herkesin söylediği kadar iyi bulmamış olsam da genel anlamda izlerken çok iyi vakit geçirmiştim. Kilise sahnesi gibi bazı bölümlerde şiddet seviyesinin bana göre biraz fazlaydı ama genel anlamda James Bond tarzı ajan filmlerine şapka çıkartan tonuna bayılmıştım.
Bu yüzden bir devam filmi için oldukça heyecanlıydım ama bir yandan da dikkatliydim. Çünkü yönetmen Matthew Vaughn, daha önceden hiçbir devam filmi yönetmemişti. Adam X-Men First Class, Stardust ve Kick-Ass gibi harika ilk filmler yapabiliyor fakat aynı uğuru ikinci bir defa getirebileceğinden emin değildim.
Kısacası The Golden Circle, ilk Kingsman filmi kadar iyi değildi. Bunun da en büyük nedeni, senaryonun işlenişinden kaynaklanıyor. Normalde bir devam filmi ya içinde bulunduğu dünyayı genişletip bize ilk filmde yaşanan şeylerin iki katını verir (Aliens ve 22 Jump Street gibi), ya da daha çok ana karakterlere odaklanıp onları daha fazla umursamamızı sağlar (bu yılki Galaksinin Koruyucuları 2 misali). Fakat Kingsman 2 ise garip bir şekilde bunlara değil de, daha çok hikayenin ilerlemesini sağlayan alt konulara odaklanmayı tercih ediyor.
Şahsen bu filmin hikayesini ilk filmden çok daha ilgi çekici buldum. Fakat film hikayeyi anlatmak için o kadar gereksiz ve uzun yollara başvuruyor ki, çoğu sahne sadece arada kaynayan boş bir paketmiş gibi hissettiriyor. Bu yüzden filmin 141 dakikalık aşırı uzun süresinden rahatça 30 dakika çıkartılabilirdi.
Bunun dışında Vaughn, Kingsman 2'yi bir James Bond tarzı ajan filminden ziyade kendi tarzında, özgün bir film yapmaya çalışmış. Fakat aynı zamanda da ilk filmde yaşanan sahnelerin ve diyalogların neredeyse aynısını kullanarak bize ilk filmin atmosferini de anımsatmaya çalışmış. Eğer bu iki şey ayrı ayrı yapılsaydı çıkan sonuç çok iyi olurdu ama bu ikisi bir arada olunca, sonuç biraz çorbaya dönmüş açıkçası. Yani anlayacağınız, filmin hikayesini oldukça beğendim fakat işlenişini zayıf buldum.
Ama bunların yanı sıra, Kingsman 2'nin ilk filmden daha iyi yaptığı şeyler de var. Bunlardan bir tanesi aksiyon sahneleriydi. Bu filmde "kilise sahnesi" gibi epik bir sahnenin olmadığının farkındayım ama atmosfer ve yaratıcılık tarafından bakacak olursak, bu filmin aksiyon sahnelerini ilkinden çok daha eğlenceli buldum. Yeni aletler harikaydı ve özellikle de son 20 dakikayı izlemesi çok keyifliydi.
Bunun dışında Julianne Moore, Samuel L. Jackson'dan daha ilgi çekici bir kötüydü benim için. Her ne kadar Moore'un karakteri film boyunca tek bir yerde sıkışıp herkesten ayrı kalmış olsa da onun performansını görmek her şeye değerdi.
Her zamanki gibi Taron Egerton harikaydı, Colin Firth'ü yeniden görmek çok güzeldi. Kısa süreliğine olsa da Halle Berry, Channing Tatum ve Jeff Bridges'in filmin bir parçası olması oldukça hoştu. Benim için filmde en çok ön plana çıkan oyuncularsa Mark Strong ve Pedro Pascal'dı. Bu iki oyuncunun olduğu sahneler inanılmazdı. Bu arada fazla detaya girmeden; Elton John filmde harikaydı.
Genele bakacak olursak, The Golden Circle'ın ilk Kingsman filminden daha eğlenceli ve yaratıcı olduğunu düşünüyorum. Bu filmin oyunculukları ilkinden daha başarılıydı, aksiyon sahneleri daha büyüktü ve kötü adamı izlemesi çok daha keyifliydi. Fakat senaryoyu doldurmak için arada geçen olaylar bu filmi gerçekten de yavaşlatmış ve heyecanlı temposunu zaman zaman düşürmüş. Bu yüzden her ne kadar daha eğlenceli olsa da bu film ilk Kingsman filmini geçememiş. Eğer sinemalarda eğlenceli vakit geçirmek istiyorsanız, bu filme bir göz atmanızı kesinlikle tavsiye ederim. Ama bunun dışında beklentilerinizi çok yüksek tutmayın. Eleştirmenlerin söylediğinden çok daha iyi bir film ama içinde bulunan potansiyele bakılacak olursa, ortaya çok daha başarılı bir sonuç çıkabilirdi. İyi seyirler.
FİLMİN İYİ YANLARI:
+ Julianne Moore, Taron Egerton, Mark Strong, Pedro Pascal ve Colin Firth'ün performansları.
+ Daha büyük, daha yaratıcı aksiyon sahneleri.
+ Elton John ve Poppyland'in tasarımı.
+ İlkinden daha ilgi çekici bir hikayeye sahip olması.
FİLMİN KÖTÜ YANLARI:
- Arada yaşanan şeylerin hikayeyi çok fazla aşağıya çekmesi, süresinin gereğinden fazla uzun olması.
- Bazı karakterlerin filmde çok az gözükmesi.
TOPLAM PUAN: 7.3/10