4 X 4 LÜK BİR BAŞYAPIT
Nazi Almanyası'nın dünya da büyük bir tehdit olduğu dönemlerdeyiz. Sınır komşusu olduğu pek çok ülkeye tehditler savuran ve savaş açan Almanya, acıma duygusu olmadan çocukları,hastaları , yaşlıları katletmeye devam ediyordur. Çekler üzerinde büyük baskı kurarak onları diplomatik oyunlar ve tehditlerle yıldırmayı başarmıştır. Hiç bir kurşun sıkılmadan ele geçirilen Çek halkı bu durumdan şikayetçidir. Fakat Nazi'lere karşı gelmek ölüm demektir. Büyük soykırımlar yapılarak halkının pek çoğunu kaybeden Çek vatandaşları, Nazi'leri yenebilmek için pek çok plan yapmış fakat hepsinde başarısız olmuştur. Nazi'lere büyük darbe vurmak istemektedirler. Bunun için erişebilecekleri ve ses getirebilecek tek kişi Reinhard Heydrich'e suikast düzenlemeye çalışacaklardır. Jan ve Josef'in suikasti gerçekleşmek için başından geçenleri konu alan Anthropoid filmi gerçek hikayelere dayanmaktadır.
Son yıllarda sıkça rastladığımız Nazi Almanya'sı ile ilgili filmler artık sıkıcı bir hal almaya başladı. Nazi dünyasının her köşesini ve her anını neredeyse ezberledik. Komediden, drama korkudan, romantizme kadar pek çok konuda filmi bulunan Nazi dünyasına Anthropoid filmi çok farklı köşeden bakıyor. Nazi dünyasından ziyade mağdur olan tarafından gözünden bize olayları anlatmaya çalışıyor. Gerçek bir hikayeden beyazperdeye aktarılmış olması da filmi izlemeye iten noktalardan bir tanesi. Savaş ve gerilim kategorisinde gösterilse de aslında buram buram dram kokan film. Suikast için görevlendirilen gençler bu uğurda yaptığı fedakarlıklar ve ölümü göze almaları insanın içerisindeki milliyetçiliği kabartıyor. Kendi halkına yapılan haksızlıkları kaldıramayan ve bu uğurda kendilerini düşünmeyerek toplumun refahını düşünen gençlerin, düşmana olabildiğince zarar verme çabasına şahit olacağız. Filmin başrollerini paylaşan Jamie Dornan ve Cillian Murphy'in oyunculuk performanslarına da hayran kaldım. Hikayenin içimize işlemesinde ki en büyük etkiyi de onların oyunculuk performanslarına sayıyorum. Filmin sonuna geldiğimde bir yanım buruk bir yanımda gururlu bir haldeydi. Kendimi onların yerine koyarak her anı o şekilde izliyordum. Acaba ben ne yapardım. Hikayeye o kadar kendimi kaptırmıştım ki en sonunda vay be dedim. Sizi de kendine bağlayacak ve içinizde buruk bir an bırakacak bu filmi kesinlikle izlemenizi tavsiye ederim. İyi seyirler !