Zor Damat vs. Zor Baba
Yazar: Hande KaraBu da Nereden Çıktı? başrolüne Bryan Cranston ve James Franco gibi iki ünlü ismi yerleştiren, R rated ile değerlendirilmiş (bizdeki karşılığı 15 yaş ve üzeri izleyici kitlesi için) bir komedi filmi. Bunu özellikle yazının başında belirtmek istedim, zira film gerçekten de çocuklarınızla izleyebileceğiniz bir içeriğe sahip değil. Oldukça cinsellik unsuru ve küfür içeren film, zaten komedinin bir alt türü olan gross-out olarak değerlendiriliyor. Filmin hem senaristi hem de yönetmeni, Zor Baba serisinin de yaratıcısı olan John Hamburg, gross-out türünde artık uzmanlaşmış bir isim. Gross-out demişken, filmin hikayesinde Jonah Hill’in de parmağı olduğunu belirtmeden geçmeyelim.
Bu da Nereden Çıktı’da bu çizgiden fazla şaşmadan, Zor Baba serisini müstehcenlikte geride bırakarak bir Noel filmi olarak Amerika’da gösterime girdi, ancak bizde vizyonu yeni yıl sonrasına kaldı.
Bu da Nereden Çıktı’da da aynı Meet The Parents da olduğu gibi; bir ailemiz, genç ve güzel bir kızımız, zeki bir erkek kardeşimiz, heyecan arayan bir annemiz ve biricik kızını kaybetme korkusuyla yaşayan eski kafa bir babamız var. Bu tarz komedi filmlerinde konsepti belirlediniz mi, geride kalan boşlukları doldurmak aslında çok da zor değil. Ünlü birkaç isim cameo (ünlü oyuncuların kısa sahnelerde görünmesi) yapar, televizyonda komedi yapan kaliteli bir yan rol olur, müstehcen espriler havada uçuşur ve sonunda herkes birbirini kucaklar. Formül budur ve hep çalışır. Bu filmde formülün nasıl uygulandığına gelecek olursak; Stephanie çekirdek bir orta halli ailenin genç ve güzel kızıdır. Ailesinin bir erkek arkadaşı olduğunu talihsiz bir şekilde öğrenmesiyle, onları erkek arkadaşıyla tanışmak üzere, Noel tatili için California’ya davet eder. Henüz kızlarının ciddi bir ilişkisi olduğunu fikrine alışamayan aile, Stephani’den 10 yaş büyük multi milyarder CEO Laird ile tanıştıklarında ise bu fikirden koşarak uzaklaşmak isterler. Ancak Laird’in kendini aileye, özellikle de baba Ned Fleming’e sevdirme konusundaki çalışmaları şaşırtıcı şekilde şaaşalıdır ve kimse bu duruma karşı koyamaz. Diğer taraftan Ned'in, Laird’in Stephanie’ye evlenme teklif etmek üzere olduğunu, neredeyse bir yıldır beraber yaşadıklarını ve Stephanie’nin okulu bırakıp Laird’in kuracağı bir vakıfta çalışmaya başlayacağını öğrenmesiyle tüm dengeler bozulur.
Bir matbaa fabrikası işleten ailenin babası Ned, üniversitede sanat dersleri veren anne Barb ve Laird’e tanıştığı andan itibaren tapmaya başlayan küçük kardeş Scotty’nin bu son derece modern teknoloji ile donatılmış evde geçirdikleri birkaç akşam, eski ile yeni nesil arasındaki çekişmeleri oldukça güzel yansıtırken, ölmeye yüz tutan matbaa işini kurtarmaya çalışan Ned ile paraya para demeyen oyun şirketi sahibi Laird’in uzlaşma çabaları, filmin çıtasını oluşturuyor. Her iki karakteri de canlandıran başrol oyuncuları Bryan Cranston ve James Franco’nun hakkını vermeden geçemeyeceğim. Cranston’ı perdede izlemek gerçekten büyük keyif. Yan rollerde karşımıza çıkan Keegan-Michael Key (Gustav) ve Zack Pearlman’ın (Kevin) performansları da filme neşe katıyor.
Oldukça fazla popüler kültür göndermesi ile donanmış olan Bu da Nereden Çıktı’nın final sürprizi de hard rock severlere ilaç gibi gelecek cinsten.
Açıkcası filmi bazı uzayan sahneler hariç sevdim, hatta bol bol güldüm. Sonra aklıma yerli komedilerdeki eleştirilen küfür ve cinsiyetçilik geldi. Gerçekten bu ve benzeri durumlar yabancı filmlerde karşımıza çıktığında güldürüyor, yerli komedilerde olunca tu kaka mı oluyordu? Bu başlı başına ayrı bir yazı konusu olsa da, bahsetmeden geçemedim.