Hesabım
    Queen Of Katwe
    BEYAZPERDE ELEŞTİRİSİ
    3,0
    Ortalama
    Queen Of Katwe

    Katwe'nin dahisi...

    Yazar: Misafir Koltuğu

    2016 Toronto Film Festivali’nde “Eğer biz kendi hikayelerimizi anlatmazsak, kimse anlatmaz” sloganıyla “Queen Of Katwe” filmini tanıtan filmin yönetmeni Mira Nair, bu açıklamasıyla herkesin dikkatini çekmişti.

    Queen of Katwe’nin beslendiği damar, öyküyü bilindik biyografi filmlerinden daha üst seviyeye çıkarıyor. Zira bu film aracılığıyla izleyici kitlesine verilen mesajlar sadece umut verici değil aynı zamanda oldukça özgün. (bu noktada filmin özetinin girilmesi daha mantıklı )

    Mutesi karakteri Uganda’nın Katwe bölgesinde yaşayan yoksul bir kişidir. Sahip olduğu herhangi birmaddiyat yoktur. Sokaklarda mısır satarak geçimini sağlamaya çalışır; tek derdi annesi ve kardeşlerini geçindirmek, onlara layık bir birey olmaktır. Film kırılma noktasını Mutesi ve onun en büyük kardeşi Brian'nın (Martin Kabanza) Robet Katende (Oyelowo) ile yollarının kesişmesinde gerçekleşiyor. Brian, yoksul çocukları futbol yerine, dünyada hemen herkesin oynadığı satranç oyununa dâhil ediyor. Katwe’li Mutesi’nin de doğuştan bir yeteneği olduğunu keşfeden bu adam onun üzerine gidiyor…

    Satranç bilindiği üzere, içerisinde birçok matematiksel unsurun yer aldığı, çok yönlü ve dikkat gerektiren bir oyun. Bu açıdan Queen Of Katwe, birkaç temel yönüyle 2015 yapımı Slumdog Millionaire filmiyle benzerlikler taşıyor. Zira Mutesi, satranç oyununu oynarken kendi hayatından izleri takip ederek hamlelerini harekete geçiriyor. Satranç vasıtasıyla hayatındaki başarı merdivenlerini hızlı bir şekilde tırmanan Mutesi, zamanla kraliçe haline gelerek kendi hayatının kraliçesi olma yolunda ilerliyor. Yönetmen Nair, oyuncularına ve oyuncularının canlandırdığı karakterlere öyle içten inanmış ki ondaki bu güven filmine de yansıyor. (oyunculuklardan da bu paragrafın devamında bahsetmen daha iyi mantıklı )

    Filmde Phiona Mutesi karakterini canlandıran Madina Nalwanga, karakterin hikayesine öyle yapışıyor ki onunla özdeşleşiyor adeta. Onun hikayeyi anlatmadaki etkileyici oyunculuğu oldukça tutkulu ve gerçekçi. Nair’in yol göstericiliğiyle filmde dikkat çeken bir diğer oyuncular ise Robert Katende karakterini canlandıran David Oyelowo ile Nakku Harriet karakterini canlandıran Lupita Nyong’o.  Filmde bu karakterler arasında geçen bazı diyaloglar yer yer yanlış ve manipüle edici geliyor ancak bu sahneler hikayeyi daha gerçekçi biçimde dışarıya vurabilmek adına yapılıyor. Filmde Phiona Mutesi karakterini canlandıran Madina Nalwanga’nın oyunculuğu öyle incelikli, öyle derin ki henüz sinema sektöründe yeni bir yüz olsa da sinema dünyası için umut vadediyor. 

    Filmde “güvenli yer” adında metaforik bir duruş var. Katende bunu gösterene dek Mutesi’nin zorlukları aşarak başarıya ulaşmasını, kısmen fark edebiliyoruz. Mutesi başına gelen kötü şeyleri iyiye döndürme konusunda kendisine güvenli bir yer bulur böylece. Bu bağlamda Queen Of Katwe adeta bir başarı hikayesi.

    Yönetmen Nair, filmi zıtlıklardan, melodramdan, insanın duygusunu manipüle edebilecek şeylerden beslenerek iskeletini oluşturmaya çalışmış. Bu özelliklerin hepsini filmine yedirmiş olması da hikayenin yanında onun da başarısıdır. Filmi diğer biyografi ve gerçek yaşama dayanan filmlerden ayıran etmen filmde David Oyelowo ve Lupita Byong’o’nun yer alması. Hatırlarsanız David Oyelowo daha önce 2014 yapımı Selma adlı filmde büyük başarı yakalamıştı. Oyelowo o filmde gösterdiği başarıyı Queen Of Katwe filminde de oynadığı karakterinin hikayesini adeta izleyicilere canlı bir şekilde aktararak aracı görevini sağlam bir şekilde yerine getiriyor.

    Bu bağlamda Oyelowo bir oyuncudan beklenenden çok daha fazlasını veriyor. Nyong’o ise bir fenomen olduğu için bu tür filmleri oynadığı karaktere yedirmede oldukça başarılı. Şundan rahatlıkla eminiz ki Nyong’o’nun oynadığı Harriet karakteri sadece filmin tınısını dışa vurmuyor aynı zamanda seyirci ile duygusal bir iletişim kurmada araç görevi görüyor. Harriet o kadar canlı o kadar bizden biri ki onu canlandıran Nyong’o’da bu canlı tutkuyu görebiliyoruz. Bu yalnızca filmin derinliklerine inen kişiler tarafından görülebilecek bir şey.

    Filmde Nair’in teknik ekibinin sağlamlığı dışında yönetmenin mekan olarak kullanmış olduğu Uganda da onu hikayesini anlatmada iyi bir aura oluşturuyor. Disney yapımı olan Queen Of Katwe, Nair’in hikayeyi ele alma şeklinden dolayı diğer Disney filmlerinden farklı bir noktada duruyor. Film, Nalwanga, Nair, Nyong’o, Oyelowo gibi birbirinden zengin oyuncuların yanı sıra 2013 yapımı 12 Years A Slave filmiyle adını duyuran Sean Bobbitt’i de görüntü yönetmeni olarak ekibine katarak hikayemizi ancak bir bütün olursak anlatabileceğimizi somut olarak gösteriyor.

    Sonuç olarak Mutesi, bize hayatın sürprizlerle dolu olduğunu ve o sürprizlerin her zaman yanı başımızda olabileceğinin altını çiziyor. 

    Misafir Koltuğu: Burcu Meltem Tohum

     

    Daha Fazlasını Göster
    Back to Top