Hesabım
    Kubo ve Sihirli Telleri
    BEYAZPERDE ELEŞTİRİSİ
    4,5
    Muhteşem
    Kubo ve Sihirli Telleri

    2016’nın en iyilerinden bir tanesi!

    Yazar: Burçin Aygün

    Animasyon dünyasının son 20 yıllık süreçte aldığı yol bildiğiniz gibi arkasına teknolojinin gücünü de almasıyla, yer yer diğer türlerin önüne geçebilmesine olanak verdi. Özellikle de Pixar’ın Toy Story gibi efsaneleşmiş yapımlarla Disney’in diğer klasik anlayışını yerle bir etmesi, hepsinden ötesi sadece çocukları değil, zeki senaryosu ve o neslin anlayabileceği göndermeleri sayesinde yetişkinleri de kendine hayran bıraktı. Buz Devri, Sevimli Canavarlar, Madagaskar, İnanılmaz Aile ve son dönemden hatırlayacağımız Karlar Ülkesi ve 6 Süper Kahraman gibi önemli yapımlar (ki büyük kısmı seri haline dönüştü) Hollywood’un en çok kâr getiren kollarından birinin animasyon olmasını sağladı.  Bu gelenek, arada bir ciddi anlamda başarısız olan yapımları saymazsak, ilk günkü ivmesini koruyamasa bile devam ediyor.

    Almanya gibi Avrupa ülkelerinin de ilgi çekici örneklerini sunduğu Hollywood ağırlıklı animasyon dünyası, Hayao Miyazaki’nin Uzak Doğu’daki anime örnekleriyle iyice şenlendi. Her ne kadar aynı grup içinde değerlendirmek doğru olmasa da, anlattıkları hikayeler ekseninde sinema sanatının en önemli yapımları arasına girdiler.  Japon Miyazaki’den bahsetmemin özel bir sebebi de var pek tabii. Bu hafta vizyon şansı bulan ABD menşeili Kubo ve Sihirli Telleri, kendisine Uzak Doğu kültürünü arka plan olarak seçiyor. Hepsinden önemlisi, bunu her kıtadan seyircinin rahatlıkla izleyebileceği, samimi ve kusursuza yakın bir teknikle gerçeğe çeviriyor.

    Daha önce bir edebiyat uyarlaması olan Coraline, Kutu Cüceleri: Yaratıklar Aramızda ve bunların yanında biraz zayıf kalsa bile keyifle izlenen ParaNorman adlı animasyonları hayata geçiren Laika Entertainment, dördüncü film çalışması Kubo ve Sihirli Telleri ile en üst seviyeye ulaşıyor. En azından kendilerini aşana kadar, şimdilik.

    Orijinal seslendirme kadrosunda Game of Thrones’un Art Parkinson’ı, Charlize Theron, Ralph Fiennes, Matthew McConaughey, George Takei ve Rooney Mara gibi konuk eden animasyonun en önemli özelliklerinden biri de tamamen stop-motion tekniği ile çekilmiş olması. Başka bir deyişle, Nightmare Before Christmas, Ölü Gelin, Wallace & Gromit, Mary and Max, Frankenweenie ve Chicken Run gibi özel teknikle, büyük emekler harcanarak vizyona sokulan bir başka şaheser. Bilgisayarların aksine neredeyse tamamı el yapımı figürlerin hareketlerinin kare kare kameraya alınmasıyla çekilen stop-motion filmlerden biri olarak Kubo ve Sihirli Telleri, günümüzün en güçlü temsilcilerinden biri olmuş.

    Laika’nın CEO’su olarak görev yapan Travis Knight’ın ilk yönetmenlik denemesi de olan Kubo ve Sihirli Telleri, Japonya’da geçen bir kendini bulma ve kahramanlık hikayesi. Küçük Kubo ve annesi bir süredir peşlerinde olan kötülerden kaçmakta ve hayatlarını bir mağarada geçirmektedir. Gündüzleri sihir ve origami sanatını buluşturarak inanılmaz gösteriler yapan ve ekmeğini böyle kazanan Kubo, hava kararır kararmaz soluğu hep mağarada alır, gün ağarıncaya kadar burada kalır. Ancak anne ve oğul bir gün gizlendikleri yer açığa çıkınca, annesinin de fedakârlığı sonucu küçük Kubo bu hayatı ardında bırakır. Maymun ve Böcek adlı iki yeni arkadaş edinen Kubo, kötüler kötüsü Ay Kral’dan kaçmak ve kaderleri değiştirecek sihirli zırhın üç parçasını bulmak için hayal dahi edilemeyecek tehlikelerle karşılaşacaklardır.

    Hikaye açısından belki inanılmaz yenilikler içermese de, Kubo ve Sihirli Telleri anlatım tarzı, karakterleri, akıllı espirileri ve tam tadında, olgun dram öğeleri sayesinde son zamanları en kaliteli animasyonlarından biri haline geliyor. Hatta 2016 yılının en iyi animasyonu olmasının yanında, senenin en özel filmleri arasına rahatlıkla giriyor.

    Laika Entertainment, daha önce “daha sınırlı” mekanlar etrafında hikayesini anlatırken, Kubo ve Sihirli Telleri’nde vitesi birkaç seviye daha üste yükseltmiş, çeşit çeşit mekan, bunlara uygun farklı atmosfer anlayışı, oldukça detaylı ilgi çekici karakterler ve hikayedeki her kahraman ya da kötünün gözünden bambaşka görülen bu özel dünyayı en iyi şekilde perdeye yansıtmış. Kusursuza yakın Türkçe dublajı ile keyifleri kaçırmayan stop-motion animasyon harikası öte yandan benzerlerinin genelde başarısız olduğu 3D açısından da tam puan alıyor.

    Ufaklıkların bayılarak izleyeceğine emin olduğum Kubo ve Sihirli Telleri, olgun senaryosu, komedi ve hüzünlü bir hikayeyi tam tadında harmanlayıp anlatabilmesiyle, yetişkinleri de kendisine aşık edebilecek çok özel bir yapım. Kaçırmayın derim!

    burcinaygun@gmail.com

     

    Daha Fazlasını Göster
    Back to Top