Hesabım
    İftarlık Gazoz
    Ortalama puan
    3,8
    634 Puanlama
    İftarlık Gazoz hakkında görüşlerin ?

    94 Kullanıcı yorumları

    5
    36 Eleştiri
    4
    18 Eleştiri
    3
    9 Eleştiri
    2
    7 Eleştiri
    1
    9 Eleştiri
    0
    15 Eleştiri
    Sırala
    En yararlı eleştiriler En yeniler En çok eleştiri yazmış üyeler En çok takip edilen üyeler
    pirateboy
    pirateboy

    Takipçi 3 değerlendirmeler Takip Et!

    4,0
    30 Ocak 2016 tarihinde eklendi
    Muğla'nın Ula ilçesinden hareketle, Türkiye'nin portresini çizen İftarlık Gazoz filmi Yüksel Aksu'nun Dondurmam Gaymak, Entelköy Efeköy'e Karşı'dan sonra izleyiciyle buluşan üçüncü filmi olma özelliği taşıyor.

    Dönem filmi olarak nitelendirilebilecek olan yapım 1970 li yılların siyasal,sosyal,ekonomik yapının durum tespitini yapıyor. Farklı dini,siyasi ve sosyal değerlere sahip kişilerin tüm bu farklılıklara rağmen bir arada yaşayabileceği duygusunu bizlere hissettiriyor.

    Adem, 5. sınıfı takdirname alarak tamamlamış ve bu sayede ailesinin gurur kaynağı olmuş bir çocuktur. Yaz tatilinde Gazozcu Cibar Kemal'in yanında çalışarak geçirmek istemektedir. Ailesi bu duruma baştan karşı çıksa da Adem net tavrıyla bu sorunun üstesinden gelir. Bu olayla senaryo içerisine yerleştirilen ilk düğüm çözülmüş olur.

    Usta-çırak ilişkisinin oluşmasıyla, ustasından iş ve hayat hakkında gerekli derslerde almaya başlayan Adem; Ramazan ayının gelmesiyle birlikte oruç tutmak istemektedir. Ustasının ve ailesinin sen daha küçüksün ısrarlarına kulak asmayan Adem herkesten gizli oruç tutmaya karar verir. Bu kararı almasında Cami imamı, sokaktaki arkadaşları ve hoşlandığı kız Berna'nın da etkisini göz ardı etmemek gerekir.

    Film, bu dakikadan sonra usta-çırak ilişkisinden uzaklaşarak Adem'in nefsiyle mücadele etmesine odaklanıyor. Havanın sıcaklığı, bisiklet üzerinde satılan gazoz, plajdaki kadınların "gayrı ahlaki" giyim tarzlarına yorgunluk da eklendiğinde durum daha da zorlaşıyor. Bu olaylar meydana gelirken ara ara izleyici soluklandırmak adına eklenen fantastik ögeler içeren sahneler aynı zamanda Adem'in nefis mücadelesinde kaybeden taraf olmasına sebebiyet veriyor.

    Masumiyetini ilk olarak orucunu bozarak yitiren Adem ikinci travmayı, Ankara'ya okumaya giden; ancak siyasi sebepler nedeniyle ilçeye geri dönen tütün tarlası sahibinin oğlu Hasan'ın ideolojik sebeplerden dolayı vurulmasıyla yaşıyor.

    Filmin final sahnesinde; Adem'in ölüm orucunda verdiği mücadele sonucu ölümüne tanık oluyoruz. Adem, ustası Cibar Kemal'in değil; sosyalizm uğruna mücadele eden ve saldırı sonucu sakat kalan Hasan'ın saflarından yoluna devam etmesi de filmin ideolojik mesajını net okumamıza imkan sağlıyor.

    Aksu; filmin sosyalist karakteri Hasan'ın tütün tarlası sahibinin oğlu olarak konumlandırması izleyicide verilen mücadelenin önemini çok daha fazla hissettiriyor. Yoksul ve ezilen birisinin sosyalist olarak gösterilmesine nazaran, bir tür toprak burjuvası babanın oğlunun bu tür bir mücadele içinde olması dikkat edilmesi gereken bir konu olarak karşımıza çıkıyor.

    Filmin karşıt ideolojisinde ise orta yolcuların sınıfını temsilen Gazozcu Cibar Kemal bulunuyor. Her fırsatta Adem'e aşırılıktan kaçınmasını gerektiğini kendi inandığı doğrular üzerinden anlatırken, büyük kola firmalarının kendi gibi yerel üreticiyi yok ettiğinin de farkında olması içinde bir ironiyi barındırıyor. Cibar Kemal'in içinde bulunduğu durum günümüz toplumunda da hala güncelliğini koruyan bir durum olma özelliği taşıyor. Gençlikte ve orta yaşta kaçamak hayatlar yaşayan insanların yaş ilerledikçe namazında niyazında olma misyonu bu yapımda Cem Yılmaz üzerinden bizlere sunuluyor.
    Recep Y.
    Recep Y.

    1 değerlendirme Takip Et!

    5,0
    30 Ocak 2016 tarihinde eklendi
    Hayatımda izlediğim en iyi turk filmi. Bir devir filmi olarak o dönemde yetişen çocukların nasıl karmaşa yaşadığını,insanların soğuk savaştan nasıl etkilendiğini bir çocuk gözünden görmemizi sağlıyor.
    sinema
    1 ziyaretçi
    5,0
    29 Ocak 2016 tarihinde eklendi
    Mükemmel bir filmdi.Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.Cem Yılmaz yine farkını gösterdi.Dram ve komedi bu kadar güzel özdeşleştirilemezdi.
    Nurullah Z.
    Nurullah Z.

    Takipçi 20 değerlendirmeler Takip Et!

    0,5
    30 Ocak 2016 tarihinde eklendi
    gülmeyi beklerken ağlatmaya çalışmışlar. olmamış . otur sıfır. memelere 9 puan......................
    Onur E.
    Onur E.

    3 değerlendirmeler Takip Et!

    4,0
    28 Ocak 2016 tarihinde eklendi
    Cem Yılmaz gene sıcak, samimi, duygusal ve ince mizahlı film yapmış. Bence gidin, fakat çok komedi beklemeyin ince tebessümler atacaksınız ama...
    Murat K.
    Murat K.

    Takipçi 188 değerlendirmeler Takip Et!

    1,0
    30 Ocak 2016 tarihinde eklendi
    -Spoiler İçerir-
    Sinema bir sanat olduğuna göre bir filmi yöneten ya da yazan hatta bu ikisini bir arada yapabilen pek tabii sanatçıdır. Sanatçı,sanatına istediği gibi hükmedebilir ancak bu konuda seyirciyi kandıramaz. Ailecek izlenilecek Dondurmam Gaymak usulü bir komedi vaat edip bir devrim şehidinin hikayesini anlatamaz mesela. Elbette seyirciyi ters köşeye yatırmak şeklinde tabir ettiğimiz bir yön değiştirme olabilir senaryoda. Ancak Yüksel Aksu öyle bir viraj alıyor ki; filmin son yarım saati bağımsız bir iş oluveriyor. Rüzgarı soldan esen bir film benim hoşuma gider açıkçası ve böyle filmelerede ihtiyaç var.Ancak bu gişe kaygısıyla insanlarla adeta alay edercesine yapılmamalı. Neredeyse beni bile ürküten 61 gün ölüm orucu tutmuş karakter,salonları anne/babalarıyla dolduran çocuklar için bir trawmadan başka bir şey değil. Hayal kırıklığı!
    KaliteTAKİP
    KaliteTAKİP

    Takipçi 873 değerlendirmeler Takip Et!

    4,0
    6 Şubat 2016 tarihinde eklendi
    "İftarlık Gazoz'' tek kelime ile mükemmel.Sıcak,samimi,bizden...Sıkılmanız mümkün mü? Kesinlikle hayır! Güzel mesajları var.Dönemin dini ve siyasi yapısı çok iyi işlenmiş.Yeri gelince güldüren yeri gelince hüzünlendiren bir yapım olmuş.Filmin yönetmeni Dondurmam Gaymak ile tanıdığımız Yüksel Aksu.Bu yüzden filme Dondurmam Gaymak çakması demek yersiz.Cem Yılmaz Hokkabaz filmi ve geçtiğimiz sene çıkarttığı Pek Yakında filmleri ile sadece işin Mizahında,komedisinde iyi olmadığını bu filmle tekrar göstermiş. Ve Berat Efe... Sen ne harika bir şeysin.Geleceği çok parlak.Cem Yılmaz gibi bir usta ile de başrolü paylaşmak mükemmel bir deneyim olmalı.Bu film kaçmaz,herkesin sinemada izlemesini tavsiye ediyorum iyi seyirler...
    Ali T.
    Ali T.

    2 değerlendirmeler Takip Et!

    3,0
    30 Ocak 2016 tarihinde eklendi
    iftarlı gazoz filmini izledim..oyunculuğu güzel..yönetmenin simge filmi olmuş..son sahnede ilk okul öğrencilerinin mezarlığa gelerek mezar üstüne gazoz dökmeleri çok saçmaydı...biraz daha ağlatmak adına bu sahne olmamamış..ayrıca küçük oyuncu 20 li yaşlara geldi..cem yılmaz iki büklüm oldu..ama anne ve baba aynı kaldı..simge ve slogan çok fazla işlenmiş..cem ali baba ve 7 cücelerdeki başarısız senaryo.ve filmi bize unutturuyor.Cem yılmazın en güzel filmi hokkabazdır..bence..hatta n.b.ceylan -f.akın-y.turgul-ö. vargı filimleri ve sürü, umut, yol ,anayurt oteli,masumiyet ile türk filmleri arasında en iyi filmdir..sırası ile av mevsimi her şey güzel olacak gora vizontele güzel filmleridir..
    Barış G.
    Barış G.

    1 değerlendirme Takip Et!

    3,5
    30 Ocak 2016 tarihinde eklendi
    Güzel filmdi sıkılmadan izleyebilirsiniz. Çocuk ilerde büyük oyuncu olur benden 10 üzerinden 10 aldı.
    Adem K.
    Adem K.

    1 değerlendirme Takip Et!

    0,5
    30 Ocak 2016 tarihinde eklendi
    Keşke kominizm üzerine kurgulanmış bir film olduğunu yazacak cesaretiniz olsaydı
    Filmin konusu ne kadar yanıltıcı yazılmış bu cesareti göstermiş olsaydınız izlemek istemeyenlere zorla fikirlerinizi lanse etmemiş olurdunuz.Yazık verilen paraya harcanan vakte.
    Sadece Komünizm konusu ilgisini çekecekler gitsin filme bnce
    Ahmet E.
    Ahmet E.

    1 değerlendirme Takip Et!

    0,5
    30 Ocak 2016 tarihinde eklendi
    Tek Kelime İle Berbat,Çakma Dondurmam Kaymak Olmuş Sonunda da Babam ve oğluma Bağlamışlar..

    Aldığınız Biletin Hakkını vermeyen bir film..
    Fatih A.
    Fatih A.

    1 değerlendirme Takip Et!

    0,5
    2 Şubat 2016 tarihinde eklendi
    filmi dün izledim ama umduğum elektriği alamadım. Sebepler:
    1) tam bir konu bütünlüğü yok
    2) hem mütedeyyin ve hem de sosyalistler avlanmaya çalışılmış ama üstsüz bayan göstererek mütedeyyin ve felsefi olmayan dini eklemelerle sosyalistler çok mutlu olmayacaktır.
    3) toplumun diğer kesimlerine yer verilememiş üstelik
    4) tarihi hatalar var: a) özellikle 1970'de ramazan ayı yaza denk gelmiyor; b) televizyon 1970'lerde o kadar yaygın değildi; c) futbol maçındaki seslendirmede dikkate alınmalı (bana göre 1970'den ziyade 1978'ler sanırım)
    5) Cem Yılmaz var ama sürükleyici bir film değil. "Babam ve Oğlum" gibi ihlaslı bir duygusallıkta, komedide yok. Diyebilirim ki bu film Cem Yılmaz'a rağmen "Dondurma Gaymak" altında bir film.

    Nihayi Yorum: Zamanınıza ve paranıza değmez. Sinama yerine ilerde TV'de izleyebileceğiniz; acelesi yok bir film.
    sinema
    1 ziyaretçi
    1,0
    30 Ocak 2016 tarihinde eklendi
    Malesef herhangi bi tema yok yani film bittiginde hala ne anlatilmak istendigini anlayamiyosunuz. Yöresel siveleri iyi kullanmislar sadece yoksa ki konu bütünlüğü falan yok
    murat A.
    murat A.

    1 değerlendirme Takip Et!

    0,5
    31 Ocak 2016 tarihinde eklendi
    arkadaşlar kimseye yalan borcum yok.. konu alakasız, film alakasız.. konusu ne sonucu ne, devrimcilikle ramazan orucu ne alaka. Saçma sapan bir film. isteyen gidip kendi görsün
    Birkan K.
    Birkan K.

    Takipçi 51 değerlendirmeler Takip Et!

    3,0
    31 Ocak 2016 tarihinde eklendi
    Yüksel Aksu çok ses getiren filmi “Dondurmam Gaymak” ve ikinci filmi vasatı aşamayan “EntelKöy EfeKöy’e Karşı” filmlerinde sıcak komedilere imza atarken, yerel hikayeler anlatarak, evrensel ve tüm Türkiye’nin meselelerine gönderme yapmıştı. Yönetmen, İftarlık Gazoz’da bu ekolü devam ettirirken, hem daha yüksek bütçeli, hem bir dönem filmi, hem önceki işlerinden daha iddiaalı bir filme imza atmış. Yine Muğla’da geçen ve şivelerin abartısız kıvamda olduğu bir filmle karşımıza çıkmış Aksu. Öyleki Cem Yılmaz bile eğreti durmayan Muğla şivesiyle, naif ve dozunda bir oyunculuk sergilemiş. Yönetmen, yine küçük yaşamların, büyük hikayelerinden birini anlatmış. Bu arada filmdeki baş karakterimiz Cem Yılmaz değil muhteşem oyunculuğu ile küçük oyuncu Berat Efe Parlar’dır. Cem Yılmaz gişe açısından izleyiciyi sinema salonlarına gelmesinde etkili olabileceği gibi, oyunculuk açısından da her geçen gün daha da ustalaşıyor. Ege şivesi, filmde sivrilmeden, dozunda yaptığı oyunculuk ile benden tam puan alırken. Dramada da ne kadar başarılı olduğunu kanıtlıyor bu filmde. Bu arada “İftarlık Gazoz” için Cem Yılmaz’ın oynadığı en siyasi film diyebiliriz. Gerçi Cem Yılmaz’ın oynadığı karakter Gazozcu Cibar Kemal, orta yolcudur. Filmde en sevdiğim repliklerden biri şuydu; “Cenab’ı Allah dünyayı yarattı, Atatürk vatanı kurtardı. Fazlasına gerek yok.” Yönetmen, Cem Yılmaz ve Macit Koper dışında yüzüne aşina olduğumuz oyuncularla çalışmamış, bazı figürasyonu bol sahnelerde, olmamışlıklar can sıksa da, genel hatlarıyla çekimler ve detaylar başarılı. Özellikle gece tarlada, gaz lambaları ile tütün topladıkları sahne muhteşem olmuş. Dönem filmi olması ve sıcaklığın hissiyatı açısından görüntü yönetmeni çok başarılı bir iş çıkarmış. Ama biraz tuz, biraz şeker, biraz biber ekleyeyim derken, film senaryo açısından çok ritimsiz olmuş. Filmin ilk yarısı 1970’li yıllar, çocuğun mutluluğu, Muğla insanının sıcaklığı ve usta ile çırak arasındaki diyaloglar harika giderken, ikinci bölüm çocuğun oruçla olan imtihanı ve son 10 dakikalık zorlama dram sahneleri filmin büyüsünü bozmuş. Biraz eski usta çırak ilişkileri, biraz emek sermaye kıyaslaması, biraz din ve ramazan üzerine konular, ironik bir şekilde birbirine bağlanmak istese de tam anlamıyla hangi mesaj verildiği veya filmin konusu bütünlük kazanamamış.

    Filmin ilk bölümü “Dondurmam Gaymak” son 10 dakikası ise “Babam ve Oğlum” olmuş. Dramın dibine vurulduğu son bölümler de seyirciyi ağlatmak için tüm kozlar ardı ardına oynanmış. Bu da filmin sıcaklığını öldürmüş. Filmde anlatıldığı gibi Keşke Coca Cola soğukkuğunda değil de, Gazozcu Cibar Kemal’in el yapımı gazozlarının samimiyetinde kalsaydı hikaye. Çocukluğun saflığı, her söylenen sözden, sevdiklerinin anlattıklarından etkilenilmesi çok güzel anlatılmış. Çocuğun oruç tutarken yaşadığı gerilim güzel tırmandırılmış. İşin özü vizyondaki filmlere baktığımız da gişe filmlerinden farklı bir iş olmuş olsa da ne yazık ki tam olmamış. Gülmek için gidiyorsanız, gülmekten daha fazla ağlayacağınızın garantisini verebilirim size.
    Daha Fazlasını Göster
    • En son Beyazperde eleştirileri
    • En İyi Filmler
    • Basın Puanlarına Göre En İyi Filmler
    Back to Top