Remember, hatırlama zorluğu çeken (Memento'daki gibi) yaşlı bir adamın, arkadaşının isteği üzerine ailelerini öldüren adamı öldürmek için yollara düşmesini anlatıyor.
Bu filmden umudum yüksekti çünkü başrolde oldukça yetenekli bir oyuncu, Christopher Plummer vardı. Ayrıca yönetmen Atom Egoyan'ın da bazı başarılı işleri olduğunu biliyorum. Konu da oldukça ilgi çekici geldi. Bu yüzden bu filmi sinemada izlemeye karar verdim.
Filmin iyi yanlarından başlamak istiyorum. Tıpkı tahmin ettiğim gibi Christopher Plummer, bu filmde müthiş bir performans sergilemiş. Karakterinin yaşlılığını, hafıza sorununun sonucunda yaşadıklarını çok iyi ortaya koymuş. Bir Oscar adaylığı alırsa şaşırmam, çok başarılıydı. Aklıma da başka iyi bir yan gelmediği için filmin kötü yanlarına geçiyorum.
Plummer dışındaki filmdeki bütün oyuncular (figüranlar da dahil), çok kötüydü. Çok yapmacık ve amaçsızlardı. Mesela Plummer'ın karakteri Zev'in arkadaşını oynayan kişi, oldukça amaçsızdı ve fazla tekrara sarıyordu. Filmdeki bütün ana, yan ve figüran karakterler için bu geçerli. Hepsi çok yapmacıktı.
Bunun nedenlerinden biri filmin, elindeki hikayeyi tam olarak ortaya koyamaması. 90'lı yaşlarında olan Zev'in tek başına ülkeleri gezip neden böyle bir şeye kalkıştığını hiç bilemiyoruz mesela. Arkadaşı "yap" diyor, o da yapıyor.
Film çok yavaş ilerliyor bu arada, 94 dakikalık süresi bana 150 dakika gibi geldi. Hem de gereksiz yere. Film, başladığı şeyi hiçbir ekleme yapmadan, aynen devam ediyor ve seyirciyi yerli yersiz sıkmaya başlıyor. Filmin ortalarındaki bir silahlı çatışma sahnesi tempoyu 5 saniyeliğine yükseltse de hiçbir şey değişmiyor.
Peki film bu konuda ne yapıyor? Final sahnesini ters köşe yaparak bitiriyor. Şimdi, ben ters köşe yapan filmleri severim. Seyirciye alışılmışın dışında bir son verip filmin kendisine yeni bir perspektif kazandırıyorlar. Ama bu son, seyirciyi resmen aptal yerine koyuyor. Bu yılın en saçma sapan sonlarından birisiydi. Hatta sonunu buraya yazacağım, spoiler içerebilir bu paragraf. (Ama spoiler başlığını bile hak etmiyor, bu yüzden bütün filmi bu son için izlemeye çalışmayın
Filmin sonunda Zev, ailesini öldüren kişiyi buluyor. Fakat ters köşe şu; adamın ailesini öldüren kişi aslında Zev'in koğuş arkadaşıymış ve Zev de, aileleri öldüren kişiymiş. Hafıza kaybı yüzünden bir türlü hatırlayamamış. Sonunda ikisi de ölüyor zaten.
Ne?! Bakın, Zev'i bu yolculuğa yollayan arkadaş, adama bir ton para veriyor, her yere hazır olarak taksi tutup bütün otel hazırlıklarını ve silah olayını hallediyor. Madem bu yaşlı adamın böyle bir marifeti var, arkadaş Zev'i huzur evinin içinde öldürsün, arkadaşını da öldürmek için bir tetikçi yollasın. Üstelik bir de bu insanlar 90'lı yaşlarında, çok yaşlı! Bir kaç yıla vefat edecekler zaten. Hayatlarının sonunda dert ettikleri şeye bak! Zaten film baştan pert, finali de seyirciyi duygusal bir duruma sokmak için hazırlanmış ama yemezler! Üzgünüm ama, 7.3/10'luk IMDb puanına rağmen bu film vakit kaybından başka bir şey değil. Christopher Plummer bile bu filmi maalesef kurtaramamış.
Bu arada madem spoiler başlığının içerisindeyiz, filmin çok saçma 2 sahnesi daha var bu arada. Bunlardan bir tanesi, Zev'in yolculuk ettiği otobüsün mola verdiği sıralarda, elindeki silahı boş koltuğun üzerine koyup, üstünü ceketi ile kapatmasıydı. Herhangi birisi o silahı oradan alabilir, saçmalığı biraz abartmışlar.
İkincisi de filmin fragmanında olan bir sahne: Zev'in bir mağazadan çıktığı sırada bir polisin, onun çantasını kontrol etmesiydi. Çantanın içinden silahı bulunca da adamın "gençlik günlerine dönüp" Zev'i mutlu mesut yollamasıydı. Fragmanı izlediğim zaman o sahnede ne olacağını çok merak etmiştim ama seyirciye verilen şey buysa, diyecek başka sözüm yok.
Kısacası lütfen bu filmi izlemeyin, vakit kaybından başka bir şey değil. Eğer bu tarz tahmin edilebilir, sıkıcı ve yaratıcılıktan yoksun filmleri görmeyi istiyorsanız bir kere bakabilirsiniz. Genel anlamda böyle bir filme kötü diyemem ama her haliyle zayıf bir iş olmuş. Tavsiye etmiyorum.
FİLMİN İYİ YANLARI:
+ Christopher Plummer.
FİLMİN KÖTÜ YANLARI:
- Filmdeki bütün ana ve yardımcı oyuncular (figüranlar dahil).
- Saçma diyaloglar, mantık hataları, tekrara saran sahneler.
- Süresini gereksiz yere uzatması.
- Temponun ve konunun yerlerde gezinmesi.
- "Ters köşe" yapan finali.
TOPLAM PUAN: 3/10