rudeonerudeone
1.698 değerlendirmeler
4 Mart 2012 tarihinde eklendi
Yine muhteşem bir film. Daha önceki yapıtlarında sistem veya toplumsal eleştirisini genellikle yansıtan Chaplin, bu kez sesli olarak, daha bir üstüne basa basa, daha bir ciddiyetle sunuyor bizlere. Gerçekten de önceki filmlerine göre daha ciddi bir ton var, özellikle finale doğru tabii ki. Akıllara kazınan yine çok fazla sahne var bu eserinde de. Komedi anlamında da, toplumsal anlamda da. "Dünya balonu" ile oynadığı sahneyi kim unutabilir? Finaldeki konuşmayı kim unutabilir? Muhteşem bir oyuncu, sinema dünyasının gördüğü en büyük aktörlerden. Paulette Goddard yine yanında. Söylenecek pek bir şey yok. Hala Charles Chaplin ile tanışmadıysanız, çok da fazla geç kalmayın. Onun hayata baktığı , gerek komedi, eğlence, gerekse de toplumsal pencereyi siz de çok sevecek ve benimseyeceksiniz. Büyük aktör, büyük usta.
Yeni izledim,Charlie Chaplin'in hitleri taklit ettiği ve faşizmi aslında yerden yere vurduğu sahneler çok etkileyiciydi.Tür olarak komediden ziyaden bence dram daha doğrusu hiciv olması gerekiyor özellikle finalde Chaplin'in yaptığı konuşma,diktatörlerin sonu ve insanlığa verdiği güzel mesajlar görülmeyi kesinlikle hak ediyor
Sinemada bir kişiye efsane denilecekse o kişi kesinlikle Charles Chaplin' filmin finalinde ki efsanevi monologda Chaplin;Makinelerden çok insanlığa ihtiyacımız var...Sizler makine değilsiniz, sizler insansınız derken bugün endüstri olarak nitelendirilen sinema dünyasında çoğunluğu ruhsuz ve amaçsız çöplerle insanların uyutulduğunu görseydi ne hissederdi acaba???
Yıllardan bu yana izlemek istediğim ''Büyük Diktatör''ü yeni izleme fırsatı buldum. Beklediğim gibi bir başyapıtla karşılaşamasam da filmi beğendim. ''Büyük Diktatör'' vicdanlı bir adamın beyninden ve kalbinden çıktığı besbelli bir ''vicdan filmi''. Henüz 2.Dünya Savaşı'nın sürdüğü yıllarda böyle bir filme imza atarak Chaplin ne kadar vicdanlı, iyi kalpli bir insan olduğunu bir kez daha ispatladı bana (Üstadın ilk izlediğim filmlerinden birisi olan ''Modern Zamanlar (Modern Times)'' filminde de zaten bunu hissetmiştim). Filmin dram yönünü komedi yönüne göre daha başarılı buldum. Tam tersinin olacağını düşünmüştüm aslında. Tamamen drama ağırlıklı bir film olsaydı film, zannedersem daha üstün bir yapıt izlerdik. Chaplin'in oyunculuğu da gerçekten inanılmaz başarılı. Film boyunca bu kadar farklı iki karakteri sanki iki başka aktör oynuyormuş gibi izledim. Sinema tarihinin bu önemli filmlerinden birisini herkesin izlemesini tavsiye ederim. Filmden çıkarılacak dersler tarih boyunca bitmeyecek zira.
Acaba Hitler bu filmi izledi mi? İzledikten sonra ne düşündü diye hep merak etmişimdir. Gülmüş müdür yoksa sinirlenmiş midir? Çok başarılı bir savaş eleştirisi. 4 4'lük bir hiciv filmi...
Etkili bir hiciv.. hem düşündüren hem de güldüren bir film.. birçok kişi bunu belirtmiş ama tekrar etmeden geçemem.. charlie chaplin çok iyi bir oyuncu.. tek bir eleştirim var.. zaman zaman ne güldüren ne de düşündüren, gereksiz sahneler vardı filmde.. bunlar olmasaydı çok daha çarpıcı bir film olabilirdi.. fakat bu haliyle de çok iyi bir film büyük diktatör.. hem güldürdü hem de özellikle finalde fazlasıyla düşündürdü beni.. 8/10
Chaplinin nasıl bir dahil olduğunu görmek için izlenmesi gereken filmlerin başında geliyor.Unutulmaz sahneler var ve sıradanlıkla değil harika ayrıntılarla birlikte.Doyum olmaz seyirliklerden.
Kara mizahın sanırım dünyadaki en iyi örneği bu filmdir.Unutulmaz sahnelere sahip,dünya liderlerini,siyaseti daha doğrusu siyasetin uygulanma şeklini harika bir biçimde ti ye alan kusursuz bir başyapıt.
Daha 1940 yılında Amerika savaşa girmeden yapılmış bu film dipnot düşmek istedim :)
Hayranlık uyandıran süper ve über sinema dehası Şarlo Nazi Almanyası'yla sağlam makara yapmış ve film başından son miting sahnesine kadar keskin bir zekanın eseri olduğunu da belleklerimize kazımıştır.
Her ne kadar teknik olarak mümkün olmadığını düşünsem de güldürürken düşürdürenler kategorisine aday bir filmdi fikrimce :)
izlediğim ikinci chaplin filmi ve yine beni şaşırtan bir film... savaşın 2.yılında 1940da çekilmesine rağmen nekadar da güzel anlatılmış hitler gerçeği.savaş filmi olarak en iyi beşinci fılmım(1.braveheart2.metal jacket3.spartakus4.empire of the sun)